Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

#BeestarAnimal: Contenir brots de malalties animals: els eurodiputats d'agricultura avalen l'acord amb el Consell

COMPARTIR:

publicat

on

la llei de sanitat animalLes mesures per prevenir i aturar els brots de malalties animals com la grip aviària o la peste porcina africana, aprovades informalment pels diputats europeus i el Consell el juny de 2015, van ser recolzades aquest dimarts pel Comitè d'Agricultura. El projecte de llei de la UE, sobre malalties transmissibles entre animals i potencialment també per a humans, posarà més èmfasi a la prevenció i ajudarà a mantenir el ritme del progrés científic. 

“L'aprovació de la Llei de Sanitat Animal és una gran victòria. Aquesta llei fa possibles tres coses. En primer lloc, vincula la salut i el benestar dels animals i el connecta amb la salut humana. Aquest vincle directe, juntament amb l'èmfasi en l'ús responsable dels antibiòtics, ens ajudarà a combatre la creixent resistència als antimicrobians. En segon lloc, permet a les autoritats i als productors centrar-se més en la prevenció i el control de les malalties transmissibles dels animals. I tercer, fusiona uns 40 actes jurídics en un acte bàsic”, va dir el ponent Jasenko Selimovic (ALDE, SE).

Prevenció: millor ramaderia i ús responsable de medicaments

 Les noves normes posen més èmfasi en la prevenció, en línia amb la posició de llarga data del Parlament. Tots els agricultors i altres propietaris i comerciants d'animals estaran obligats a aplicar els principis d'una bona cria d'animals i d'un ús prudent i responsable dels medicaments veterinaris i la Comissió ha de vigilar l'ús real d'antimicrobians per als animals als estats membres i publicar regularment comparables i dades prou detallades per a això. 

Les decisions obertes, transparents, inclusives i basades en la ciència

Per fer front a malalties emergents que poden tenir un "impacte molt important" en la salut pública, la producció agrícola o el benestar animal i la salut, la llei permetrà a la Comissió prendre mesures urgents immediatament.

Per garantir la prevenció i control eficaços de les malalties, els diputats europeus inclouen disposicions per:

anunci

·         Implicar tant al Parlament com al Consell en la creació i actualització d'una llista de malalties potencialment perilloses, com la peste porcina africana, la grip aviària o la febre aftosa, en consulta amb experts de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i

·         implicar les parts interessades, com les organitzacions d'agricultors, les associacions veterinàries i els moviments de benestar animal, en l'elaboració i actualització dels plans de contingència.

Totes les mesures de control de malalties hauran de prendre en compte el benestar animal i estalviar els animals seleccionats, inclosos els animals de carrer, qualsevol dolor, angoixa o patiment.

Responsabilitats i deficiències

Les regles acordades clarifiquen les responsabilitats dels agricultors, comerciants, professionals dels animals, inclosos els veterinaris i també els propietaris d’animals de companyia, per garantir la bona salut dels seus animals i evitar la introducció o la difusió de malalties. Per exemple, els veterinaris haurien d'estar obligats legalment a sensibilitzar sobre la interacció entre la salut i el benestar dels animals i la salut humana i informar millor als propietaris sobre el problema de la resistència als tractaments, inclosa la resistència als antimicrobians.

Per ajudar a prevenir la transmissió de les malalties animals, els eurodiputats han inserit unes regles que requeririen la inscripció de tots els venedors i venedors professionals d’animals de companyia i habilitar la Comissió per demanar als estats membres de la UE que establissin una base de dades nacional de gossos i altres mascotes, si cal.

Passos següents

 El text acordat, aprovat per la comissió d'Agricultura per unanimitat amb 41 vots, encara ha de ser aprovat pel Parlament en el seu conjunt en segona lectura, possiblement en el ple del 7 al 10 de març a Estrasburg. Un cop el Parlament doni llum verda, el text acordat del reglament es pot publicar al Diari Oficial de la UE i entrar en vigor.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències