Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#ECB: 80 milions de € en la millora de la qualitat i redueix les taxes d'interès, però es podria fer més?

COMPARTIR:

publicat

on

160310 MarioDraghiPer Catherine Feore

Avui (10 de març) el Banc Central Europeu (BCE) ha ampliat el seu programa de compra d’actius (QE) fins als 80 milions d’euros mensuals. El BCE va afegir un "programa de compra del sector corporatiu" a la llista d'actius que pot adquirir; aviat es publicaran més detalls sobre com funcionarà. El banc també va baixar els tipus d’interès i va llançar una nova sèrie d’operacions específiques de refinançament a llarg termini (TLTRO II). Les noves operacions tenen com a objectiu incentivar els préstecs bancaris a l’economia real.

Les accions del banc fins ara poden haver evitat el pitjor, però encara estem molt lluny d’esperar el millor. Fins ara, els instruments no han donat lloc a una gran influència en l’economia moribunda d’Europa. La demanda continua sent molt baixa i, tot i que hi ha alguns signes de recuperació moderada, és poca i feble. De moment, la previsió econòmica de la Comissió Europea sembla optimista davant de molts reptes.

El president del BCE, Mario Draghi (a la foto) va assenyalar que la política fiscal "lleugerament expansiva" era útil; no obstant això, la UE continua insistint a imposar el pacte de creixement i estabilitat, tot i que un millor nom podria ser el pacte de decadència i inestabilitat. Quan l’economia necessita estímuls tan evidentment i hi ha moltes bones inversions a realitzar a tipus d’interès excepcionalment baixos, és intencionat i negligent aferrar-se a la ficció actual de “austeritat fiscal que millora el creixement”.

El programa QE funciona a la zona euro des de fa gairebé un any. Les proves demostren que està fracassant, la inflació general va caure fins al -0.2% al febrer. Draghi va assenyalar que preveu que la inflació pujarà al nivell del 2% a finals d'aquest any.

Molta gent ha estat pensant en com el BCE podria estimular la demanda mitjançant mètodes monetaris més directes i provats. Una idea és adoptar una "facilitació quantitativa per a les persones". Parlem amb Frances Coppola, una escriptora influent sobre aquests temes, en un acte organitzat per la Campanya per a la gent de QE:

anunci

El concepte de QE popular inclou els anomenats diners per helicòpter, mitjançant els quals el banc central distribuirà diners directament als ciutadans i / o duria a terme finançament monetari per a inversions públiques a la zona euro. Quan se’ls va preguntar avui sobre els diners de l’helicòpter, Draghi va afirmar –increïblement– que no havien pensat ni parlat d’aquesta opció i ho van dir prima facie implicaria complexitats comptables.

Al febrer, vam parlar amb Eric Lonergan sobre els diners dels helicòpters:

La coalició de la campanya QE for People ha demanat al BCE que faci una avaluació exhaustiva de l’impacte potencial de polítiques monetàries més directes per a l’economia de la zona euro. La proposta s’ha dirigit al Parlament Europeu. L'eurodiputat polonès Dariusz Rosati (PPE) va plantejar la pregunta directament a Mario Draghi en una sessió plenària del Parlament, demanant al BCE una anàlisi exhaustiva de totes les possibles conseqüències de la mesura de diners en helicòpter, en cas que s'hagués d'aplicar .

L'ex membre del comitè monetari del Banc Central polonès va destacar que "el BCE no es queda sense opcions, però ha d'innovar i prendre mesures més audaces per estimular l'economia real. Els diners dels helicòpters, després d’una anàlisi exhaustiva del BCE, podrien ser una de les possibles solucions ”.

Un altre tema al centre de l’enfocament actual del BCE és l’equitat. Les anàlisis realitzades als Estats Units i al Regne Unit han demostrat que el QE actual beneficia els que tenen ingressos més alts i agreuja la desigualtat. Una vegada més, l’enfocament de la UE significa que els més baixos en patiran. Les persones amb ingressos més baixos van haver de recollir la factura d’una festa temerària del sector financer a la qual no van poder assistir, les persones amb ingressos més baixos van ser les principals víctimes quan es van retirar els serveis públics en nom de l’austeritat i les persones amb ingressos més baixos. són el principal grup que pateix el nivell de demanda abismalment baix que ha patit Europa. Per tant, quina forma de QE que fem servir no és només una qüestió d’eficàcia, sinó d’equitat.

En la reunió d'avui, el Consell de Govern del BCE ha pres les següents decisions de política monetària:

(1) El tipus d'interès de les principals operacions de refinançament de l'Eurosistema es reduirà en 5 punts bàsics fins al 0.00%, a partir de l'operació que es liquidarà el 16 de març de 2016.

(2) El tipus d'interès de la facilitat de préstec marginal es reduirà en 5 punts bàsics fins al 0.25%, amb efecte a partir del 16 de març de 2016.

(3) El tipus d’interès de la facilitat de dipòsit es reduirà en 10 punts bàsics fins al -0.40%, amb efecte a partir del 16 de març de 2016.

(4) Les compres mensuals del programa de compra d’actius s’ampliaran a 80 milions d’euros a partir de l’abril.

(5) Els bons denominats en euros d’inversió emesos per empreses no bancàries establertes a la zona de l’euro s’inclouran a la llista d’actius elegibles per a compres regulars.

(6) A partir del juny del 2016 es posarà en marxa una nova sèrie de quatre operacions de refinançament a llarg termini (TLTRO II), cadascuna amb un venciment de quatre anys. Les condicions de préstec en aquestes operacions poden ser tan baixes com el tipus d’interès de la facilitat de dipòsit.

Per més informació, feu clic aquí.

 

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències