Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

#NuclearWeapons: els esforços de Kazakhstan van portar a una declaració de les Nacions Unides sobre un món sense armes nuclears

COMPARTIR:

publicat

on

explosió nuclearLa República d'Àsia Central del Kazakhstan és àmpliament reconeguda com un defensor implacable del desarmament nuclear i la no proliferació. L'últim èxit del país és la resolució aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides juntament amb la Declaració Universal sobre la consecució d'un món lliure d'armes nuclears.

El president Nursultan Nazarbayev va proposar aquesta Declaració a la primera Cimera de Seguretat Nuclear a Washington l'abril de 2010. La Declaració aprovada el 7 de desembre de 2015 es basa en l'esborrany presentat per Kazakhstan l'octubre de 2015. Va ser copatrocinada per 35 països i va ser rebuda. suport de 133 països. Tanmateix, tenint en compte que 23 països hi van votar en contra i 28 es van abstenir, subratlla, com va escriure el ministre d'Afers Exteriors Erl an Idrissov en un article recent, "la campanya ha de continuar".

La Resolució de l'Assemblea General "convida els estats, les agències i les organitzacions del sistema de les Nacions Unides i les organitzacions intergovernamentals i no governamentals a difondre la Declaració i a promoure la seva implementació". La Resolució demana al secretari general que presenti a l'Assemblea General, en la seva 73a sessió el 2018, un informe sobre l'aplicació de la Declaració, i que l'inclogui a l'ordre del dia provisional sota el tema "Desarmament general i complet", un subpunt titulat 'Declaració universal sobre l'assoliment d'un món lliure d'armes nuclears'.

Segons els observadors, la Resolució corona els esforços persistents del Kazakhstan per introduir un món lliure d'armes nuclears, que va començar amb el tancament històric del lloc de proves nuclears de Semipalatinsk el 1991. Com a llavors ambaixador general del Ministeri d'Afers Exteriors kazakh. Barlybai Sadykov va dir en una entrevista amb L'Astana temps: “Va ser el primer cas de tancament d'un lloc d'assaig nuclear a la història del món per voluntat de la gent. Després del tancament del lloc de proves de Semipalatinsk, altres llocs de proves importants a Nevada, Novaia Zemlya, LopNo i Moruroa van callar".

L'abril de 1995, el país d'Àsia Central havia transferit totes les seves armes nuclears de l'era soviètica a la Federació Russa. Anteriorment, Kazakhstan tenia 1,410 caps nuclears estratègics soviètics col·locats al seu territori i un nombre no revelat d'armes nuclears tàctiques.

Com a part dels seus esforços persistents per un món lliure d'armes nuclears, Kazakhstan va iniciar una resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides que demanava un Dia Internacional contra les proves nuclears, inaugurat el 2010, en suport del Tractat de prohibició completa dels assaigs nuclears (CTBT). El TPCE és un dels elements clau del desarmament nuclear internacional i la no proliferació. Com a copresidents, el ministre d'Afers Exteriors kazakh, Erlan Idr Issov, i el seu homòleg del Japó, Fumio Kishida, es van dirigir a la 9a Conferència a nivell ministerial sobre la facilitació de l'entrada en vigor del Tractat de Prohibició Nuclear Integral (CTBT) el 29 de setembre de 2015 a les Nacions Unides. Seu de les Nacions a Nova York. La Conferència, també coneguda com la Conferència de l'article XIV d'acord amb l'article corresponent del Tractat, va adoptar una Declaració Final, que afirma "que un Tractat universal i efectivament verificable constitueix un instrument fonamental en l'àmbit del desarmament nuclear i la no proliferació".

El projecte ATOM (Abolir les proves. La nostra missió) és una altra iniciativa important que el president del Kazakhstan va llançar amb l'objectiu de continuar el compromís polític per aconseguir el desarmament nuclear global. Encarna una campanya internacional dissenyada per proporcionar informació sobre les amenaces i les conseqüències dels assaigs d'armes nuclears. El projecte pretén implicar la societat civil, les organitzacions no governamentals i juvenils en la lluita per acabar amb les proves d'armes nuclears, promou l'entrada en vigor anticipada del Tractat de prohibició integral dels assaigs nuclears i, finalment, un món lliure d'armes nuclears.

anunci

En un altre moviment substancial a iniciativa del president Nazarbayev, Kazakhstan ha fet una contribució significativa a l'establiment d'una zona d'Àsia Central lliure d'armes nuclears. Des de la signatura del Tractat de Zona Lliure d'Armes Nuclears d'Àsia Central (CANWFZ) l'any 2006 a Semipalatinsk, Kazakhstan ha fet esforços pràctics per a la institucionalització del tractat.

Com a president del tractat CANWFZ per al període 2012-2014, Kazakhstan va mantenir reunions amb els països dels "cinc nuclears", discutint les condicions per signar el protocol. El 6 de maig de 2014 a Nova York, el P5 va signar el protocol del tractat sobre l'establiment d'una zona lliure d'armes nuclears a l'Àsia Central. Segons el protocol, els estats amb armes nuclears han proporcionat "garanties de seguretat negatives" i s'han compromès a no utilitzar armes nuclears contra CANWFZ i amenaçar els països que són part del tractat CANWFZ.

Després de la ratificació del protocol pels parlaments dels països signants, aquests compromisos tindran caràcter jurídic. El CANWFZ és l'últim tractat de zona lliure d'armes nuclears, que s'uneix al Tractat de Tlatelolco, al Tractat per a la prohibició de les armes nuclears a Amèrica Llatina i al Carib, al Tractat de Rarotonga, al Tractat de la Zona Lliure d'Armes Nuclears del Pacífic Sud, al Tractat de Bangkok, al Tractat sobre la zona lliure d'armes nuclears del sud-est asiàtic i el Tractat de Pelindaba, tractat sobre la zona lliure d'armes nuclears a l'Àfrica.

Tot i que les cinc zones lliures d'armes nuclears són un pas important cap al desarmament nuclear, no n'hi ha prou. En aquest sentit, la Declaració Universal sobre l'assoliment d'un món lliure d'armes nuclears aprovada el desembre de 2015 subratlla la necessitat de "mesures efectives de desarmament nuclear", que tenen la màxima prioritat. La Declaració fa una crida a "tots els estats propietaris d'armes nuclears a eliminar tot tipus de les seves armes nuclears i, mentrestant, a reduir el paper de les armes nuclears en les polítiques de seguretat i evitar activitats que dificultin la consecució d'un món lliure d'armes nuclears".

La Declaració reitera que cada article del Tractat sobre la no proliferació de les armes nuclears (TNP) és vinculant per als seus estats part en tot moment i en totes les circumstàncies i demana als estats dotadors d'armes nuclears que compleixin les seves obligacions en virtut del Tractat i compromisos adquirits a les conferències de revisió de 1995, 2000 i 2010. La Declaració afegeix: "Reafirmem la nostra determinació d'aplicar els compromisos i les obligacions de desarmament nuclear i d'avançar mesures addicionals per enfortir l'estat de dret en matèria de desarmament, inclosa la negociació i l'adopció d'un instrument global, no discriminatori, multilateral i jurídicament vinculant per al eliminació total de les armes nuclears”.

Això és especialment important perquè països com l'Índia s'han negat a signar el TNP afirmant que és "discriminatori" perquè els P5 s'han negat a prendre les mesures adequades cap al desarmament nuclear tal com exigeix ​​el tractat. La confiança dipositada en el compromís de Kazakhstan amb la no proliferació i un món lliure d'armes nuclears es va confirmar l'agost de 2015 quan l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) va signar un acord amb el país d'Àsia Central per crear l'Urani de Baix Enriquit (LEU) de l'OIEA. Banc a Oskemen, Kazakhstan.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències