Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Migració: la despesa migratòria de la UE als països veïns "lluiten per demostrar l'eficàcia"

COMPARTIR:

publicat

on

migrants_balkans_routeSegons el Tribunal de Comptes Europeu, la despesa de la UE en política de migració externa als països veïns està lluitant per demostrar la seva eficàcia.

El primer informe dels auditors sobre migració externa posa de manifest una sèrie de debilitats en la despesa que cal abordar per millorar la gestió financera: complexitat dels objectius i governança de la política, impossibilitat de mesurar els resultats de la política, èxit limitat en el retorn dels migrants als seus països d’origen i problemes de coordinació entre diferents òrgans de la UE i entre la Comissió Europea i els estats membres.

“Migration represents a fundamental challenge for the European Union”, said Danièle Lamarque, the Member of the European Court of Auditors responsible for the report. “EU spending on migration in the neighbourhood countries will only be effective if clear objectives are set, if funds are allocated to well-defined priorities, and if governance and the coordination between EU bodies and with Member States are improved.”

Els auditors van cobrir països del barri veïnal oriental i meridional, concretament Algèria, Geòrgia, Líbia, Moldàvia, el Marroc i Ucraïna. Van examinar en total 23 projectes, que representen un valor de contracte de 89 milions d'euros sobre un import total de 742 milions d'euros.

La política migratòria externa de la UE està recolzada per una sèrie d’instruments financers, tant un programa temàtic dedicat com diversos altres instruments (inclosa una part de l’instrument europeu de veïnatge). El programa temàtic es va fixar objectius molt amplis, mentre que l’instrument de veïnatge es preocupava en part de la migració, però no incloïa objectius específics de la migració. Els altres instruments tenen els seus propis objectius i no se centren en la migració. Els objectius de tots aquests instruments no estaven relacionats i no hi havia una estratègia clara per determinar la contribució de cadascun a la política migratòria. Per tant, no és possible avaluar el grau en què han impulsat la política migratòria externa de la UE.

Tot i que la UE empra diversos instruments financers, no disposa de dades precises sobre l’import que cadascun aporta a la despesa en migració. Els auditors estimen que la despesa total va ser de 1,4 milions d’euros per al període 2007-2013, però només van poder determinar exactament quant es van gastar en el cas del programa temàtic (304 milions d’euros). A causa de les febleses dels sistemes d'informació de la Comissió, tampoc van poder determinar fins a quin punt els fons de la UE es van assignar a les principals prioritats temàtiques o geogràfiques a través del programa temàtic sobre migració.

Els auditors estimen que el programa temàtic només destina el 42% dels fons al veïnat de la UE, que per tant no es pot considerar realment una prioritat geogràfica principal. Fins i tot es podria considerar una concentració insuficient de fons disponibles per fer front a la creixent inestabilitat en l’àmbit migratori.

anunci

Els recursos dedicats a l’assistència per a països que no pertanyen a la UE van quedar molt lluny de les necessitats de ràpida expansió causades per l’augment significatiu de la migració irregular a la regió mediterrània, especialment després del 2013. Com que els projectes formaven part d’una sèrie de prioritats temàtiques en molts països, impossible centrar una massa crítica de finançament en cap país soci concret.

El programa temàtic, per exemple, abastava una àrea geogràfica extensa i un ampli ventall d’intervencions de naturalesa i abast molt diferents. Ni l’àmbit d’actuació del programa ni l’ambició dels seus objectius tenien cap relació amb el volum limitat de recursos disponibles, cosa que significa que els projectes es van estendre massa poc per tenir una massa crítica suficient per produir resultats significatius als països afectats. Aquesta situació va limitar la capacitat de la UE per assegurar que la seva intervenció produís un efecte incentiu genuí en països no comunitaris o per desenvolupar una cooperació eficaç amb ells en matèria de migració. En un moment en què els recursos són escassos, s’han d’assignar a prioritats on hi hagi un major potencial d’afegir valor.

Els indicadors escollits per al seguiment no reflectien tots els objectius del programa temàtic. Els indicadors de resultats van mesurar les activitats finançades, però poques vegades els resultats que van aconseguir. Pocs dels projectes auditats tenien indicadors de resultats amb línies de base i objectius. Els indicadors quantificables no es van quantificar, els indicadors dels pressupostos van canviar d’un any a l’altre, alguns instruments no es van cobrir, els indicadors no eren mútuament coherents (entre el pressupost i l’informe d’activitats, per exemple) i estaven poc documentats. Per exemple, es va donar la mateixa xifra el 2009 i el 2010 pel nombre de migrants irregulars identificats i readmesos a països no pertanyents a la UE. En conseqüència, els resultats de les polítiques no es van poder controlar ni informar correctament d’una manera completa i coordinada.

En dos terços dels projectes finalitzats auditats, els objectius només es van assolir parcialment. Això sovint es deu a la seva naturalesa excessivament vaga o general, que sovint feia impossible mesurar els resultats. En molt pocs casos, la inestabilitat política també va jugar un paper. Alguns projectes estaven més orientats als interessos dels estats membres, cosa que limitava el seu impacte als països socis.

Els auditors van identificar un nombre reduït de casos en què es van abordar adequadament aquestes debilitats. Un d'aquests exemples és un projecte realitzat al Marroc per atendre 4,500 migrants subsaharians molt vulnerables, allotjant-los en tres centres d'acollida i garantint que els seus drets siguin coneguts i respectats.

Faltava efectivitat en tres àmbits clau. En primer lloc, només hi ha signes parcials de migració que repercuteixen positivament en el desenvolupament. Aquest objectiu molt general, una prioritat de la política migratòria externa de la UE, busca maximitzar els efectes beneficiosos de la migració sobre el desenvolupament als països d'origen. Els projectes examinats van ser limitats en termes d’impacte i viabilitat i es van centrar més en el desenvolupament que en la migració. El plantejament de la Comissió per garantir que la migració tingui un impacte positiu en el desenvolupament no és clar, i el mateix passa amb les polítiques necessàries per aconseguir aquest impacte.

En segon lloc, el suport al retorn i a la readmissió està tenint poc impacte. Els projectes auditats (que representen una quarta part dels finançats) proporcionaven serveis als migrants en situacions de retorn voluntari o forçós. Aquests projectes eren limitats en el seu abast i efectivitat a causa de la manca d’implicació activa, tant dels estats membres en la preparació del retorn dels migrants com dels països de retorn, que sovint percebien la política de readmissió com un component de la política de seguretat de la UE. Molts migrants desconeixen que reuneixen els requisits per obtenir ajuda de la UE.

En tercer lloc, el respecte als drets humans, que hauria de fonamentar totes les accions, continua sent teòric i rarament es tradueix a la pràctica.

La complexitat dels acords de governança, que impliquen molts participants, debilita la coordinació tant dins de la Comissió com entre la Comissió i les seves delegacions. Malgrat diverses iniciatives recents, encara hi ha una racionalització insuficient en aquest àmbit.

La coordinació de la despesa en migració externa entre la UE i els estats membres és molt difícil: ja que els estats membres poden contribuir directament a la despesa en migració externa, és essencial un mecanisme de coordinació eficaç. Tanmateix, no hi havia cap estratègia de finançament per determinar qui finançava què o com s’haurien de distribuir els fons.

A l'informe, els auditors fan una sèrie de recomanacions a la Comissió:

  • Clarificar els objectius de la política migratòria, establir un marc per avaluar el rendiment i dirigir els recursos financers cap a prioritats clarament definides i quantificades;
  • Millorar la preparació i selecció de projectes;
  • Destacar la connexió entre migració i desenvolupament;
  • Millorar la coordinació dins de les institucions de la UE, amb els països socis i amb els estats membres

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències