Connecteu-vos amb nosaltres

Democràcia

#DRF: ALDE llança unió Pacte de la UE sobre la democràcia, estat de dret i els drets fonamentals

COMPARTIR:

publicat

on

sophie_intveldLa vicepresidenta del Grup ALDE, Sophie in 't Veld, va presentar el 7 d'abril al Parlament Europeu el seu informe d'iniciativa legislativa per a un pacte vinculant sobre la protecció de la democràcia, l'estat de dret i els drets fonamentals (DRF) a la Unió Europea, tant als estats membres i a les institucions de la UE.  

Actualment, la Unió Europea disposa de pocs mitjans creïbles i eficaços per controlar i fer complir el compliment dels valors europeus, tal com recullen els primers articles dels Tractats. El Pacte DRF elaborat pel ponent a 't Veld proposa un sistema de control del compliment dels valors i principis de la UE que és objectiu, basat en evidències i aplicat d'una manera igualitària i no política a tots els estats membres. Es basarà i incorporarà instruments existents com ara el marc de cooperació i verificació per a Bulgària i Romania, el Tauler de indicadors de la justícia i el Mecanisme de l'Estat de Dret. 

Comentant aquest matí, Sophie in 't Veld ha dit: "Europa no és només un mercat únic, Europa és una comunitat de valors. Una comunitat basada en la confiança i la creença que tothom mereix els mateixos drets i protecció. Aquests valors estan sota pressió actualment. , per això ens hem d'aixecar i actuar de manera decidida contra les vulneracions de la llibertat de premsa, els drets LGBTI i per protegir la independència del poder judicial. És hora de recuperar la confiança a Europa i espero que aquesta iniciativa legislativa sigui un primer pas".

In 't Veld assenyala que el compliment dels estàndards europeus en matèria d'estat de dret genera la confiança mútua essencial per al bon funcionament de tots els àmbits polítics de la UE, com ara la cooperació policial i judicial, el mercat únic o les polítiques d'asil i immigració.

"Recentment, hem vist intervenir el comissari Timmermans a Polònia, tot ignorant el deteriorament dels drets fonamentals a Hongria. No podem deixar que la decisió d'actuar estigui guiada per consideracions polítiques, sinó que s'hauria de basar en una avaluació objectiva, imparcial i transparent. Tots els estats membres han de ser tractats per igual".

ALDE proposa un pacte vinculant que fusioni i agilitzi els instruments i procediments existents. El pacte hauria d'obrir el camí al procediment de l'article 7 mai activat: "A la pràctica, l'article 7 s'ha mantingut intacte. Aquest pacte el posarà en funcionament donant suport a la seva activació. La UE ha de complir l'obligació dels seus ciutadans d'intervenir com a tan aviat com un estat membre vulneri els drets dels homosexuals o la llibertat de premsa o infringeixi la independència del poder judicial. Els drets fonamentals han de ser tan exigibles com les normes del pressupost europeu, el Pacte d'Estabilitat i Creixement i les normes d'emissió".

Mitjançant una consulta pública, in 't Veld recollirà les respostes de la societat civil a l'informe d'iniciativa legislativa. "L'establiment d'estàndards no és una decisió puntual, sinó un procés continu, obert i inclusiu, que implica i convida els ciutadans, la societat civil, els experts i, per descomptat, els parlaments nacionals".

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències