Connecteu-vos amb nosaltres

La política d'asil

#Refugees: Rethinking enfocament de la UE per al reassentament de refugiats i la política de reubicació

COMPARTIR:

publicat

on

eu-frontera-2015-veure-record-flux-migrantsReassentament de refugiats cap i dins de la Unió Europea ha plasmat fins ara una de les baules més febles de la política de refugiats de la UE, escriu Solon Ardittis.

Per citar dues xifres:

  • Sota el règim voluntari de la UE existent per reassentar als refugiats 22,000 a la Unió Europea més de dos anys, van estar d'acord en 2015, 3,500 almenys fins al moment han estat reubicats en els estats membres 10.
  • A partir d'abril 11 2016, 1,145 només els sol·licitants d'asil, fora de l'160,000 planejat, havien estat traslladats de Grècia i Itàlia a altres estats membres de la UE en el marc del Pla de Reubicació UE va acordar en 2015.

Sobre la base del seu disseny actual, les polítiques de reassentament i reubicació de la UE no estan per guanyar tracció en la majoria dels estats membres, ja sigui pel seu caràcter obligatori o causa del seu abast en gran mesura restrictiva.

De fet, un dels problemes amb aquest tipus de polítiques és que el seu procés de presa de decisions segueix descansant amb les autoritats del govern central per si sol, a diferència de la forma de reinstal·lació s'enfoca en alguns dels principals països no comunitaris; Un altre problema és la naturalesa estrictament humanitària i unívoca d'aquestes polítiques.

Si el pla de trasllat de la UE no ha aconseguit els seus objectius fins ara, és en gran part perquè la seva clau de distribució dins de la UE es va establir únicament en «criteris objectius, quantificables i verificables». (És a dir, la mida de la població, PIB, taxa d'atur i el nombre mitjà de sol·licituds d'asil i refugiats reassentats espontànies per 1 milions d'habitants durant el període de 2010-2014). El que el pla ha passat per alt en gran mesura és la necessitat d'incorporar també una sèrie d'altres factors potencialment permeten com ara la disposició de les autoritats locals, ONG, altres grups de suport, les empreses i els ciutadans per contribuir als aspectes financers i d'organització de la reubicació.

En un moment de retallades i dèficits pressupostaris nacionals i de creixent hostilitat davant la crisi dels migrants entre segments específics de la societat europea, per tant, és hora que la UE ampli l’abast de les seves polítiques de reassentament i reubicació per tenir en compte la voluntat de actors no estatals seleccionats per contribuir substancialment al finançament i implementació d’aquestes polítiques. En aquest sentit, una opció potencialment viable que s’ha provat amb èxit en altres llocs és el desenvolupament de programes de “patrocini privat de refugiats”, que permetin als ciutadans, grups de suport i empreses suportar molts dels costos financers i no financers del reassentament de refugiats. L’experiència del Canadà en aquesta àrea és aclaridora.

Des de 1979, el Canadà implementa un programa de patrocini privat de refugiats (PSR) que permet als ciutadans i residents permanents canadencs proporcionar oportunitats als refugiats que viuen a l’estranger per trobar protecció i construir una nova vida al Canadà. Basant-se en un acord formal amb les autoritats canadencs, els patrocinadors privats es comprometen a proporcionar als refugiats atenció, allotjament, ajuda per establir-se i suport durant la durada del període de patrocini. Normalment, es tracta de 12 mesos a partir de l'arribada del refugiat al Canadà o fins que el refugiat es faci autosuficient, el que passi primer.

anunci

patrocinadors privats normalment acorden donar suport als articles com ara aliments, lloguer, serveis públics domiciliaris i altres despeses del dia a dia; roba, mobles i altres articles d'ús domèstic; intèrprets i metges; assistència amb la sol·licitud de cobertura d'atenció de salut de la província; inscriure els nens a les escoles i els adults en l'ensenyament d'idiomes; la introducció dels nouvinguts a persones amb interessos personals similars; proporcionar orientació pel que fa als serveis bancaris, transport, etc.; i l'assistència als refugiats en la seva recerca de feina.

Des del seu llançament el 1979, el Programa de patrocini privat de refugiats del Canadà ha proporcionat protecció a uns 250,000 refugiats, uns 7,000 anuals. Això és, per descomptat, addicional al programa de reassentament assistit pel govern. Tenint en compte que la població canadenca representa el 7% de la UE, la xifra anual de 7,000 refugiats privats patrocinats ascendiria potencialment a uns 114,000 en el cas de la Unió Europea.

Entre d'altres importants països d'acollida fora de la UE, Austràlia ha estat implementant un programa similar de manera experimental entre 2013 i 2016, i ara està considerant ampliar la mateixa. Als Estats Units, hi ha una creixent pressió per a l'establiment d'un esquema semblant.

Dins de la Unió Europea, només Alemanya està actualment implementant un esquema d'aquest tipus, encara que a nivell més aviat Länder federal (és a dir 15 16 del Länder implementar un esquema de patrocini privat). El Regne Unit està en el procés de finalització d'una política similar, arran d'un anunci fet pel ministre de l'Interior a l'octubre 6 2015. Irlanda i Suïssa havien desenvolupat un esquema similar de forma temporal, se centra específicament en la reunificació de les famílies sirianes.

El potencial d'aquests enfocaments alternatius i no tradicionals per al reassentament de refugiats encara no ha estat explorat i explotat plenament dins de la UE.

Tal com va subratllar l’alt comissari de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, a la reunió d’alt nivell sobre “Compartir la responsabilitat global a través de la via d’admissió de refugiats sirians”, celebrada el 30 de març de 2016 a Ginebra, el patrocini privat no només afegeix més llocs per al reassentament, però també "contribueix a crear aquest sentit a la societat civil que és positiu fer". Els estudis basats en l’experiència del Canadà suggereixen, en particular, que els resultats a llarg termini per als refugiats patrocinats pel privat sovint superen els dels assistits pel govern, degut en part a un fort suport comunitari.

Per tant, el reassentament de refugiats de patrocini privat sembla tenir el potencial per compensar moltes de les deficiències de les polítiques i mesures actuals de la UE en aquest àmbit. No obstant això, per tal esquema per a operar en tot el seu potencial, en particular, mitjançant la generació d'una demanda suficient d'acord amb una sèrie de criteris, les seves regles d'elegibilitat i el modus operandi no poden dibuixar únicament en consideracions estrictament humanitàries. Mentre que per descomptat seria concebible, i fins i tot desitjable, que tot sistema de patrocini privat amb seu a la UE un futur establir una quota obligatòria en els grups vulnerables, no hi hauria raó de ser limitada per l'esquema d'excloure també més formes impulsades per les empreses de reassentament, permetin als empresaris per patrocinar als refugiats elegibles sobre la base de criteris com ara l'educació, les habilitats i l'experiència professional.

Els refugiats elegibles per al reassentament de patrocini privat solen ser referits per l'ACNUR de totes maneres, i per tant la seva necessitat de protecció humanitària ha estat comprovada abans de qualsevol acord de reassentament amb patrocini privat. Partint d'aquesta premissa, i tenint en compte el clima econòmic i polític actual de la UE, així com les desgràcies de les seves mesures de reassentament i reubicació fins a la data, no hi hauria terra limitada per no estendre l'abast de les polítiques futures de la UE en aquesta àrea a una major l'elegibilitat basada en la demanda i l'entorn operatiu.

Solon Ardittis és directora d'Eurasylum, una organització europea de recerca i consultoria especialitzada en política de migració i asil en nom de les autoritats públiques nacionals i les institucions de la UE. També és coeditor de  Pràctica de Polítiques de Migració, una revista bimensual publicada conjuntament amb l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències