Connecteu-vos amb nosaltres

Conferència de Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM)

"Pla bàltic": primer pla de pesca a llarg termini de la nova política pesquera comuna

COMPARTIR:

publicat

on

sobrepescarEl pla plurianual de la UE per a la gestió de les poblacions de bacallà, espat i arengada del mar Bàltic es va aprovar al ple dijous (23 de juny). Aquest és el primer nou pla regional de Política Pesquera Comuna (PPC) que té en compte les interaccions entre espècies. Pretén garantir la sostenibilitat de la pesca i oferir als pescadors millors condicions econòmiques a llarg termini. Els negociadors del Parlament i del Consell van arribar a un acord informal al març.

L'enfocament de gestió multiespècies és molt més eficaç que la gestió d'una sola espècie. Té en compte les interaccions entre espècies, com ara el bacallà que menja arengada i els espadíns i els espadits que mengen ous de bacallà. El nou pla -aprovat per 480 vots a favor, 68 en contra i 39 abstencions- té com a objectiu garantir una explotació equilibrada i sostenible d'aquestes poblacions i garantir oportunitats de pesca estables i mitjans de subsistència als pescadors.

"Després de deu mesos de difícils negociacions amb el Consell i la Comissió Europea tenim un pla que manté i respecta els objectius de la normativa bàsica. Al final, aquest pla garantirà que les activitats pesqueres al Bàltic es duguin a terme d'una manera sostenible i raonable. i econòmicament viable que no suposarà una pressió innecessària sobre el medi ambient", va dir el ponent Jarosław Wałęsa (PPE, PL).

"El Parlament Europeu va mostrar el seu compromís amb la pesca sostenible a la UE i el futur de la indústria i he de demanar a la Comissió i al Consell que facin el mateix", ha afegit.

Camps de pesca i salvaguardes

El punt clau del nou pla de gestió multiespècie són els intervals dins dels quals el Consell pot establir els totals permesos de captures (TAC) i les quotes. Aquests rangs s'estableixen per garantir la sostenibilitat de la pesca i el pla permet una flexibilitat suficient per abordar tots els problemes del sector pesquer d'un any a l'altre.

El Parlament va assegurar que el pla inclou mesures de salvaguarda sòlides que tenen com a objectiu mantenir les existències a nivells sostenibles. Quan l'assessorament científic indiqui que la biomassa de l'estoc reproductor d'alguna de les poblacions afectades està per sota del punt de referència mínim de la biomassa reproductora tal com s'estableix en un annex del Reglament, s'adoptaran totes les mesures correctives adequades per garantir el retorn ràpid de l'estoc afectat al nivells per sobre del nivell capaç de produir el rendiment màxim sostenible (MSY).

anunci

Obligació d'aterratge, mesures tècniques i regionalització

El pla inclou diverses disposicions per fer complir les parts clau de la nova PPC, com ara l'obligació d'aterratge (prohibició de descartar) i la gestió regional (vegeu nota de fons sobre la nova PPC). Aquestes mesures es basaran en les recomanacions conjuntes dels estats membres. Durant aquest tràmit es consultaran els consells assessors regionals.

Informes

Tres anys després de l'entrada en vigor del Reglament del pla del Bàltic i després cada cinc anys, la Comissió de la UE informarà al Parlament i al Consell sobre l'impacte del pla en les poblacions i en el sector pesquer.

Aquest Reglament entrarà en vigor el cinquè dia següent a la seva publicació al Diari Oficial de la UE.

Fons

Un pla de gestió plurianual és un instrument per gestionar les poblacions de peixos en una zona determinada. Les taxes de mortalitat de peixos són un factor essencial per a aquesta gestió, ja que serveixen de base per a la fixació dels Totals Admissibles de Captures (TAC) i les quotes.

Un pla de gestió de les poblacions de bacallà del Bàltic existeix des de l'any 2008, però encara no s'havia de cobrir l'arengada i l'espèrat. El nou pla substitueix l'actual. Les existències en qüestió són interdependents.

Els plans plurianuals de gestió de les existències tenen com a objectiu mantenir la mida de les existències dins dels límits biològics segurs. Estableixen les captures màximes i una sèrie de mesures tècniques, tenint degudament en compte les característiques de cada estoc i les pesqueries en què es troba (espècie objectiu, art utilitzat, estat de les poblacions objectiu) i l'impacte econòmic de les mesures en el pesqueres afectades.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències