John Lough

Membre associat, Rússia i Euràsia Programa

Avui el Kremlin lluitarà per conciliar missatges conflictius d'Occident. L'aprofundiment de les divisions a la Unió Europea que va arribar a un punt dramàtic amb la votació del Brexit no ha trobat el seu camí a l'OTAN. En canvi, l'Aliança sembla haver redescobert la cultura de la dissuasió.

Repensaments estratègics

El comunicat que surt de la cimera de l'OTAN del cap de setmana passat a Varsòvia dedica un espai considerable als reptes que Rússia planteja per a la seguretat europea i els enumera amb un llenguatge inusualment clar. Aquests inclouen "l'annexió il·legal i il·legítima en curs de Crimea... la violació de les fronteres sobiranes per la força; la desestabilització deliberada de l'est d'Ucraïna; exercicis instantanis a gran escala contraris a l'esperit del Document de Viena i activitats militars provocadores prop de les fronteres de l'OTAN. Els líders de l'OTAN també van condemnar la "retòrica nuclear irresponsable i agressiva" de Moscou.

La decisió de l'OTAN de reforçar el seu flanc oriental mitjançant el desplegament de quatre grups de batalla de la mida d'un batalló a Estònia, Letònia, Lituània i Polònia no haurà sorprès per a Moscou. L'OTAN havia telegrafiat les seves intencions amb molta antelació.

L'Estat Major rus no estarà excessivament preocupat per la mida dels desplegaments i els esforços de l'OTAN per desenvolupar capacitats millorades per reforçar els Estats bàltics, ja que creu que té les capacitats operatives necessàries per contrarestar-los. Tanmateix, és possible que l'establishment militar no reconegui immediatament que és el comportament de Moscou durant els últims dos anys el que ha despertat l'OTAN del seu somni i l'ha posat en marxa per convertir-se en un repte estratègic per a Rússia.

Les accions de Rússia a Ucraïna han obligat l'OTAN a pensar una vegada més en termes de centrar-se en la seva tasca bàsica tradicional de defensa col·lectiva tant de les seves poblacions com dels seus valors.

anunci

Tot i que l'exèrcit rus es beneficiarà d'aquesta situació, almenys a curt termini pel que fa a la continuïtat de recursos per al rearmament i una veu important en la presa de decisions estratègiques, és probable que també sigui incòmode.

Els seus planificadors no hauran oblidat les lliçons de la dècada de 1980, quan el desenvolupament econòmic inferior de l'URSS combinat amb una gran despesa militar va generar una amenaça per a la seguretat nacional i va obligar una nova generació de líders polítics a buscar recuperar l'avantatge estratègic mitjançant la distensió i el desarmament. Des de la perspectiva militar, aquestes polítiques van acabar desastrosament amb la ruptura primer del Pacte de Varsòvia i després la mateixa URSS.

És probable que algunes parts del sistema militar reconeguin que els esforços del president Vladimir Putin per dividir els EUA dels seus aliats europeus han fracassat tant a Ucraïna com a Síria.

La decisió de la Casa Blanca, segons els informes, en contra dels consells d'altres agències, de no proporcionar ajuda letal a Ucraïna va preservar la cohesió occidental sobre Ucraïna. Alemanya, en particular, es va oposar a la mesura. El fort suport polític a la cimera a Ucraïna i la seva integritat territorial és una indicació de com la seguretat d'Ucraïna s'ha convertit en coïncident amb la de l'OTAN en termes de desestabilització del país que amenaça la seguretat europea més àmplia.

De la mateixa manera, la intervenció de Putin a Síria no ha suposat la interrupció de la coalició global liderada pels EUA per contrarestar l'Estat Islàmic d'Iraq i Síria (ISIS).

la resposta de Rússia

Què farà Rússia després? A jutjar pel to de la revisió setmanal de notícies d'ahir a la nit presentada per Dmitri Kiselev, el màxim propagandista del Kremlin, el missatge a la població russa és que Rússia ja no és soci de l'OTAN sinó més aviat un objectiu, i l'OTAN es prepara per a la guerra. Rússia respondrà amb cura i no immediatament, va dir, ja que, com va afirmar Putin la setmana passada, està desenvolupant noves tecnologies "que poden canviar la correlació de forces al mar i a l'aire en qualsevol teatre militar".

De fet, pot ser que no calgui una resposta immediata més enllà de paraules dures i noves acusacions d'"histèria antirus" i provocació occidental.

Rússia ha estat treballant en una resposta a l'augment de l'activitat de l'OTAN a les seves fronteres des de principis d'any, quan va anunciar la creació de tres noves divisions al seu districte militar occidental. Alguns analistes militars russos han suggerit que els militars lluitaran per trobar suficients soldats per equipar-los.

La defensa de l'enclavament de Kaliningrad s'està convertint en un repte particular en un moment d'augment de la tensió amb l'OTAN i la regió podria convertir-se en una nova forma de l'anomalia de la Guerra Freda de Berlín Occidental ateses les preocupacions russes sobre la seva capacitat per defensar-la.

Com a demostració de força tant a casa com a l'estranger, l'exèrcit rus finalment pot sentir-se obligat a complir les amenaces de desplegar míssils Iskander allà en resposta al desenvolupament continuat de l'OTAN d'un sistema de defensa de míssils balístics. Moscou continua rebutjant les afirmacions de l'OTAN que el sistema no té com a objectiu soscavar la dissuasió nuclear estratègica de Rússia.

Continuació del diàleg

El comunicat de la Cimera de Varsòvia també va assenyalar que el diàleg amb Rússia hauria de complementar la dissuasió, no substituir-la.

El Consell OTAN-Rússia va néixer amb l'esperança que l'OTAN i Rússia poguessin forjar una cooperació per transcendir les seves diferències. Quan es reuneixi a nivell d'ambaixador dimecres, aquestes diferències seran més clares que mai.