Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#StabilityandGrowthPact: propostes fiscals per a #Spain i #Portugal

COMPARTIR:

publicat

on

comissióDesprés del Decisió del Consell de 12 de juliol de 2016 que Espanya i Portugal no van prendre mesures efectives per corregir els seus dèficits excessius, la Comissió recomana avui una nova trajectòria d'ajust fiscal per a tots dos països. El Col·legi de Comissionats també recomana que es cancel·li la multa per als dos països, una recomanació que el Consell haurà d'aprovar, modificar o rebutjar. El Consell no està obligat per la recomanació de la Comissió, però pot augmentar la multa fins al 0.2% del PIB segons les normes de la UE.

Les recomanacions d'avui segueixen les revisions de les normes fiscals de la UE dels darrers anys, que el Parlament Europeu i els estats membres han acordat. Segons aquestes normes, la Comissió també ha de proposar la suspensió d'una part dels compromisos dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus per al 2017. El Col·legi ha decidit avui fer aquesta proposta en una fase posterior després d'un diàleg amb el Parlament Europeu. Per aixecar la suspensió dels fons ESI, ambdós estats membres hauran de demostrar el compliment total de la normativa Pacte d'Estabilitat i Creixement, fins i tot en presentar el seu Projecte de Pla pressupostari aquesta tardor.

Després de la decisió unànime del Consell d'acord amb l'article 126, apartat 8, que tampoc Espanya ni Portugal havia pres mesures efectives per corregir els seus dèficits excessius, la Comissió estava obligada legalment a presentar en un termini de 20 dies una proposta de multa. L'import predeterminat establert per la legislació és del 0.2% del PIB, però es pot reduir per circumstàncies econòmiques excepcionals o després d'una sol·licitud motivada de l'Estat membre interessat. Tots dos països van presentar aquestes sol·licituds raonades.

Reconeixent les sol·licituds motivades, l'entorn econòmic desafiant, els esforços de reforma d'ambdós països i els seus compromisos per complir les normes de la Pacte d'Estabilitat i Creixement, la Comissió recomana al Consell que anul·li la multa.

Tenint en compte la situació econòmica i fiscal, la Comissió recomana que Portugal acabi amb el seu dèficit excessiu el 2016 i que Espanya ho faci el 2018, com a molt tard. Això està en línia amb els compromisos que els dos estats membres ja han anunciat i reflecteix l'enfocament prudent de la Comissió en l'entorn actual.

Per a tots dos països, la data límit per prendre mesures efectives i informar-ne serà el 15 d'octubre de 2016.

Fons

anunci

El 12 de juliol, el Consell, en virtut de l'article 126, apartat 8, del TFUE, va constatar que Espanya i Portugal no havien pres mesures efectives en resposta a les seves recomanacions sobre mesures per corregir els seus dèficits excessius. D'acord amb el Reglament 1467/97, ​​el Consell ha d'adoptar una decisió per notificar l'acció d'acord amb l'article 126, apartat 9, del TFUE en el termini de dos mesos des de la decisió sobre l'absència d'acció efectiva. La Comissió fa avui les recomanacions pertinents per a una decisió del Consell que avisi a Espanya i Portugal perquè prenguin les mesures per reduir el seu dèficit en la mesura necessària per corregir els seus dèficits excessius. La Comissió també ho és legalment obligat a presentar una proposta relacionada amb una multa en el termini de 20 dies, que està fent avui. Tots dos països tenien dret a presentar una sol·licitud motivada a la Comissió en un termini de 10 dies. Ambdós països van presentar aquesta petició, demanant l'anul·lació de la multa, alhora que reafirmaven el seu compromís de complir les normes del Pacte d'Estabilitat i Creixement.

En conjunt, la situació de les finances públiques a la Unió Europea i, en particular, a la zona de l'euro ha millorat en els darrers anys. El dèficit de les administracions públiques en el conjunt de la zona de l'euro va disminuir del 6.3% del PIB el 2009 (UE: 6.7%) al 2.1% del PIB el 2015 (UE: 2.4%) fins a una previsió de l'1.9% el 2016 (UE: 2.1% ) i l'1.6% el 2017 (UE: 1.8%). Mentrestant, es preveu que la ràtio deute/PIB continuï disminuint gradualment des del 94.4% el 2014 al 91.1% a la zona euro el 2017 (UE: 85.5%). Ara només hi ha sis estats membres de la UE (quatre estats membres de la zona euro) en el braç correctiu del Pacte d'Estabilitat i Creixement, per sota dels 24 estats membres del 2011.

Propers passos:

Correspon al Consell adoptar, modificar o rebutjar les recomanacions d'avui.

Segons l'article 136(2) del TFUE, només els estats membres de la zona euro voten per adoptar mesures específiques per als estats membres de la zona euro. D'acord amb l'article 126 del TFUE, l'estat membre afectat no vota. Com que els estats membres de la zona euro han signat el Tractat d'estabilitat, coordinació i governança (TSCG), també s'han compromès a donar suport a les recomanacions de la Comissió sobre tots els aspectes dels procediments de dèficit excessiu sobre la base del criteri de dèficit per als estats membres de la zona euro, sempre que hi hagi no hi ha majoria qualificada en contra de les recomanacions. Això és aplicable als dos tipus de propostes que la Comissió presenta avui.

Per a les recomanacions relatives a la multa, el Consell disposa de 10 dies per adoptar-la. També pot modificar o rebutjar la proposta per majoria qualificada dels països la moneda dels quals és l'euro (menys el país en qüestió).
La regla de votació és l'anomenada majoria qualificada inversa (article 6 del Reglament 1173/2011). El Consell, per majoria qualificada, també pot modificar la recomanació de la Comissió i adoptar el text així modificat com a decisió del Consell.

Per a la proposta d'una nova trajectòria d'ajust, la decisió del Consell de notificar a l'Estat membre participant interessat perquè adopti mesures per a la reducció del dèficit d'acord amb l'article 126, apartat 9, del TFUE s'ha d'adoptar en el termini de dos mesos des de la decisió del Consell d'acord amb l'article 126. (8) establint que no s'ha pres cap acció efectiva. Com que el Consell va prendre la decisió de l'article 126, apartat 8, el 12 de juliol de 2016, la decisió de l'article 126, apartat 9, s'ha de lliurar abans del 12 de setembre (Reglament 1467 / 97 Article 5).

La Comissió també tornarà a la suspensió d'una part dels compromisos dels Fons Estructurals per al 2017 després del diàleg estructurat amb el Parlament.

Més informació

Pacte d'estabilitat i creixement: propostes fiscals per a Espanya i Portugal

Les propostes fiscals d'avui per Espanya i Portugal

Taula general dels estats membres al semestre europeu

Decisions en el marc del Pacte d'Estabilitat i Creixement

Previsió econòmica primavera 2016: mantenir el rumb enmig de riscos elevats

S'ha explicat la governança econòmica de la UE

Twitter: @VDombrovskis, @pierremoscovici

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències