Connecteu-vos amb nosaltres

Bèlgica

#StateAid: la Comissió autoritza un règim d’impostos sobre la renda alternatiu per al sector majorista de diamants a Bèlgica

COMPARTIR:

publicat

on

Diamonds-1327948resizeLa Comissió Europea ha constatat que les disposicions belgues d’impost sobre societats aplicables al sector de diamants a l’engròs s’ajustaven a les normes d’ajuts estatals de la UE. Les disposicions no afavoreixen selectivament determinades empreses i, per tant, no impliquen ajudes estatals en el sentit de les normes de la UE.

El maig de 2015, Bèlgica va notificar a la Comissió els plans d’introduir un règim d’impost sobre la renda específic per als comerciants de diamants per fer front a dificultats específiques en l’aplicació del règim general de l’impost sobre la renda al sector. L'avaluació de la Comissió va mostrar que la mesura, tal com va ser modificada per les autoritats belgues mentrestant, està dissenyada de manera que minimitzi la possibilitat d'avantatges selectius per a certes empreses del sector majorista de diamants.

Segons el sistema general d’impostos corporatius belgues, els ingressos imposables d’un contribuent depenen en primer lloc dels beneficis registrats als comptes. Per als comerciants majoristes de diamants bruts i polits, el seu benefici depèn en gran mesura del valor de l'inventari de diamants registrats als seus comptes. Tot i això, atès que la valoració de les pedres requereix una experiència important, és difícil per a l’administració fiscal belga avaluar i corregir el valor dels inventaris de diamants mitjançant auditories fiscals. D'altra banda, els diamants a l'engròs es compren i es venen com a productes bàsics, cosa que afegeix la complexitat del rastreig de pedres individuals als comptes dels comerciants. Com a resultat, sovint hi ha litigis entre els comerciants de diamants i l’administració tributària, cosa que crea incertesa jurídica.

El nou règim específic de l’impost sobre la renda per als comerciants de diamants a Bèlgica (el "règim dels diamants") vol solucionar aquesta dificultat introduint un mètode per calcular la base imposable de la renda dels comerciants de diamants que no requereix que l’administració tributària revisi la valoració dels diamants a els comptes dels comerciants. Segons el règim de diamants, el càlcul del benefici brut d’un comerciant es basa en un percentatge fix de la facturació, que també dóna com a resultat un càlcul fix del valor de les pedres comprades i de la variació de l’inventari durant el període comptable (cost de les mercaderies venudes). .

La Comissió ha avaluat la mesura segons les normes d’ajuts estatals de la UE per garantir que no afavoreix indegudament els comerciants de diamants a altres empreses, que estan sotmeses al règim normal de l’impost sobre la renda a Bèlgica. També va avaluar si l’esquema afavoreix certs comerciants de diamants del sector majorista de diamants a Bèlgica.La Comissió va determinar que el règim de diamants garanteix que els comerciants de diamants paguin la seva part justa d’impostos, tot evitant les dificultats d’inspecció fiscal relacionades amb la valoració dels inventaris. De fet, s’espera augmentar l’impost que paga el sector majorista de diamants. Segons les estimacions de Bèlgica, és probable que el sector majorista de diamants pagui almenys 50 milions d'euros més d'impostos sobre la renda cada any, és a dir, pagui més del triple dels impostos que solia pagar sota el règim normal de l'impost sobre la renda.

A més, les verificacions i garanties periòdiques segons el règim de diamants limiten encara més la possibilitat d'avantatges indeguts per als comerciants de diamants a causa del tractament fiscal especial. En particular, el nou règim introdueix una base imposable mínima fixada en el 0.55% de la facturació del comerciant. Bèlgica s'ha compromès a tornar a examinar el nivell del percentatge de marge de benefici brut aplicable segons el règim del diamant almenys cada 5 anys.

Sobre aquesta base, la Comissió ha conclòs que el règim del diamant no implica cap ajuda estatal en el sentit de les normes de la UE.

anunci

Fons

El maig de 2015, les autoritats belgues van notificar els plans per introduir un règim específic d'impost sobre la renda per a les activitats de comerç a l'engròs de diamants bruts i polits a Bèlgica. L'octubre de 2015, les autoritats belgues van sol·licitar la suspensió del procediment de notificació i, després de les converses amb la Comissió, el març de 2016 van modificar la notificació per proposar un règim fiscal alternatiu per a les activitats dels comerciants de diamants (el "règim de diamants").

Això es deu al fet que la verificació del benefici imposable dels comerciants de diamants és complicada ateses les dificultats en la valoració i el seguiment de les pedres individuals als comptes. A l'engròs, els diamants es comercialitzen com a productes bàsics i després es classifiquen i es venen de nou, normalment en diferents assortiments; o bé es tallen i polixen i després es venen. Després de la transformació, les pedres tenen un aspecte i un valor diferents i és impossible saber de quina pedra tosca s’originen. Com a conseqüència, és pràcticament impossible per als auditors fiscals fer un seguiment de les pedres individuals i els seus inventaris i avaluar el valor dels diamants tallats i polits en funció dels comptes dels majoristes.

Actualment, els comerciants a l'engròs de diamants a Bèlgica estan subjectes a les normes generals sobre l'impost sobre la renda. Als anys noranta es va dissenyar una tècnica d’inspecció específica d’acord amb el codi tributari belga i fins ara l’administració belga l’utilitzava. Tot i això, no va resoldre les dificultats de valoració i seguiment.

Segons el nou règim de diamants, el marge de benefici brut d’un operador es fixa en el 2.1% de la seva facturació. Això també fixa el cost de les mercaderies venudes als comptes del comerciant, que inclou la variació de l'inventari durant el període comptable. La resta d’elements per determinar la base imposable sobre la renda segueixen les normes tributàries normals. El percentatge es va fixar a un nivell tal que, com a mínim, el 75% dels comerciants majoristes de diamants haurien pagat una quantitat d’impostos més elevada en virtut del nou règim de diamants que durant el període 2012-2014 segons les normes ordinàries d’imposició de la renda. De fet, el marge de benefici brut del 2.1% representa la mitjana ponderada del marge de benefici brut del quartil superior dels comerciants de diamants petits, mitjans i grans del període 2012-2014 (la mediana és de l’1.65%).

Per garantir que els comerciants de diamants paguen la seva part justa d’impostos, el nou règim introdueix una base imposable mínima fixada en el 0.55% de la facturació del comerciant de diamants i Bèlgica s’ha compromès a tornar a examinar el percentatge de marge de benefici brut fix com a mínim cada cinc anys.

La versió no confidencial de les decisions estarà disponible sota el número de cas SA.42007 a Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència lloc web un cop les qüestions de confidencialitat s'han resolt. Les noves publicacions de decisions sobre ajuts estatals a Internet i en el Diari Oficial es troba en el State Aid Weekly e-News.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències