Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Milions de persones gastades, ningú no ha servit: a qui correspon el fracàs de l'arròs daurat #GMO?

COMPARTIR:

publicat

on

arròs dauratEls recents premis Nobel' carta acusar Greenpeace d'un "crim contra la humanitat" per oposar-se a l'arròs daurat modificat genèticament (OMG) revela una profunda divisió no només entre les societats civils i alguns cercles científics, sinó també dins de la comunitat científica: una divisió en les visions del nostre futur comú i quin camí. per al nostre desenvolupament conjunt. Una divisió que veiem creixent i escalant, escriure Angelika Hilbeck i Hans Herren.

Una bona indicació d'aquesta divisió és que entre els signants dels premis Nobel sembla que no hi ha gairebé ningú amb una sòlida trajectòria científica en agricultura, producció d'aliments, desenvolupament o les causes socioecològiques i polítiques de la pobresa i la fam. Altres amb una competència notable, almenys en els àmbits econòmic i social del desenvolupament, la pobresa i la fam, no es troben entre els signants. Els signes d'escalada també inclouen el llenguatge emocional i acusador de la carta i l'ampli ús d'afirmacions científicament infundades. El que falta a la carta i entre els partidaris i desenvolupadors dels transgènics és el reconeixement i l'anàlisi científica d'alguns fets durs.

Fet no. 1: Encara no funciona arròs amb vitamina A malgrat els recursos il·limitats

En més de 20 anys d'investigació, no s'ha produït cap arròs amb vitamina A que funcioni. Això malgrat el suport total a tots els nivells: financer, institucional, polític i corporatiu. Per "funcionament", ens referim a les varietats d'arròs dels agricultors que expressen de manera fiable i estable quantitats suficients de betacarotè (provitamina A, el precursor de la vitamina A) durant moltes generacions d'estalvi de llavors. Aquestes llavors han d'expressar contínuament betacarotè a un nivell que s'ha documentat que es pot convertir de manera eficient en vitamina A en mamífers i, el més important, poden alleujar (estadísticament) de manera significativa els símptomes de la deficiència de vitamina A en persones amb gana. Res d'això és científicament trivial, però això és el que s'ha promès.

Ramaderia

Cultiu d’arròs

El primer arròs daurat, GR1, no va tenir èxit i fa temps que desaparegué. Arròs daurat 2 (GR2) és a arròs transgènic patentat pro-vitamina A desenvolupat des de zero de la multinacional biotecnològica Syngenta i encara en fase d'assaig de camp a l'Institut Internacional de Recerca de l'Arròs (IRRI) almenys una dècada després de la seva creació.

La gran majoria dels científics del món no veuran mai un suport tan generós per a la seva investigació, però encara compleixen i han d'oferir si mai volen renovar el finançament per a la seva investigació. Això és més del que es pot dir del projecte de l'arròs daurat.

anunci

Fet no. 2: Falta de reconeixement de les raons reals de no lliurament

Una ràpida evidència comprovar n'hi ha prou per revelar la senzilla raó per la qual l'arròs daurat no és als camps de pagès: encara no està llest perquè no funciona agronòmicament. A més, està lluny d'estar documentat mèdicament per alleujar els símptomes de la deficiència de vitamina A. Ni Greenpeace ni la destrucció d'una parcel·la de prova a les Filipines per part d'activistes locals poden ser considerades responsables d'aquesta manca d'assoliments científics.

Fet no. 3: Base conceptual qüestionable

Deixant de banda els seus aspectes científics, el mateix concepte d'arròs daurat, i tots els altres enfocaments conceptuals similars com a solucions a la desnutrició, segueixen condemnats des del principi, ja que enfocaments similars han fracassat repetidament. El problema rau en l'enfocament reduccionista (desintegrat) subjacent. Combatre la fam i la desnutrició una vitamina i un mineral a la vegada és una ideologia fallida, independentment de quina vitamina o mineral es comenci i quin tipus de sistema de lliurament es triï. Les persones desnodrides no pateixen deficiències d'una sola vitamina sumada. Pateixen fam, com en la 'manca de menjar'. Això es veu agreujat per la pobresa i una infinitat de factors que contribueixen que treballen simultàniament. Això vol dir que no tenen accés regular a aliments reals que contenen la varietat necessària de TOTS els nutrients essencials, que, conjuntament, constitueixen una dieta saludable.

Aquests factors que contribueixen difereixen segons la cultura, el lloc i el temps. Hi ha una gran quantitat d'investigacions i anàlisis per llegir per a qualsevol persona que es preocupi per les causes reals de la fam i les solucions reals (enumerem algunes referències antigues i noves al final, o simplement consulteu el Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides). . Per al projecte de l'arròs daurat, recomanem, per començar, l'anàlisi recent de Stone i Glover que situen el seu fracàs en la seva "desintegració" i "sense lloc".

En conseqüència, la fam i la desnutrició amb les seves causes complexes i "localitzades" no es poden combatre mitjançant un enfocament uniforme, descontextualitzat i sense lloc d'una vitamina a la vegada, que és el que ofereix l'arròs daurat transgènic.

Aquest enfocament reduccionista de la fam s'acompanya d'un reduccionisme similar al món de l'enginyeria genètica, on els organismes es veuen com la suma dels seus gens i proteïnes. Els gens s'afegeixen d'un en un com a plànol d'instruccions de construcció per a productes semblants a lego i s'estan duent a terme molts més projectes d'aquest tipus, com ara el plàtan i la mandioca amb vitamina A, o la iuca fortificada amb ferro, o qualsevol cosa que estigui al seu abast tècnic. Stone i Glover ho descriuen com "una preocupació per l'escala molecular" que "afavoreix una forma de pensament reduccionista que concep els trets d'interès com a regits principalment per la genètica en lloc de les interaccions amb l'entorn o la gestió."(Stone and Glover 2016).

El subministrament de vitamina A o qualsevol altre nutrient de manera aïllada només funciona durant un període de temps de transició, curant un símptoma en el millor dels casos, mentre avança el treball sobre les causes locals subjacents de la fam: manca d'accés a aliments, diners, educació i condicions de vida segures. . En aquestes circumstàncies, com a algunes parts de les Filipines, les pastilles barates de vitamina A fan la feina molt millor, d'una manera més específica, controlada i eficaç que qualsevol cultiu transgènic patentat.

Fet no. 4: Falta un pla de desplegament

Però fins i tot si els investigadors de l'arròs daurat finalment aconsegueixen aconseguir que algunes varietats d'arròs transgènics pro-vitamina A funcionin agronòmicament, sembla que no hi ha cap pla de desplegament per garantir que arribi a aquells que ho necessiten. Aquests motius no tenen res a veure amb la normativa i tot a veure amb la logística, les institucions i les finances.

Els desenvolupadors d'arròs daurat transportaran cada dia la seva collita als barris marginals urbans i a les zones rurals remotes d'Àsia o Àfrica, o almenys les Filipines? Portaran amb ells també el greix que les persones desnodrides han de menjar juntament amb l'arròs per assegurar-se que absorbeixen el betacarotè i el converteixen en vitamina A? I si poden fer-ho, per què no estan portant els aliments existents a aquestes zones? Per què esperar fins que un aliment transgènic patentat estigui llest per al lliurament? No hi ha escassetat d'aliments rics en vitamines en aquest planeta i el betacarotè és una de les molècules més comunes a la natura.

Sovint, els aliments rics en vitamina A existeixen en abundància i es podreix a l'emmagatzematge o sota els arbres no gaire lluny dels llocs on la gent pateix desnutrició. Una alternativa que ja està en el camp és, per exemple, un moniato taronja no transgènic, un cultiu d'arrels compatible amb rotacions de cultius millorades els desenvolupadors del qual han estat guardonats amb el Premi Mundial de l'Alimentació 2016. Sense un pla de desplegament massiu i car, l'arròs daurat ni tan sols sortirà de l'estació de camp de l'Institut Internacional de Recerca de l'Arròs (IRRI), que supervisa el projecte de l'arròs daurat.

Un esforç èpic

Si el seu pla és creuar el tret de la provitamina A a les varietats d'arròs que conreen els agricultors a les zones afectades per la fam, s'enfronten a una batalla logística, financera, científica i institucional difícil. Com aconseguiran que el tret transgènic s'expressi de manera fiable en totes aquestes varietats a les concentracions necessàries durant moltes generacions de plantacions d'arròs i reciclatge de llavors? Qui pagarà per aquest esforç èpic?

Si decideixen posar només el tret de provitamina A en un grapat de, per exemple, varietats d'arròs IRRI (que creiem que és el pla més probable, si hi ha un pla en primer lloc), moltes fallaran perquè ho faran. no funcionen en diferents condicions locals i normalment requereixen fertilitzants i pesticides. Si el pla és canviar els agricultors per cultivar un grapat de varietats biofortificades patentades a tot Àsia i Àfrica, com s'implementarà això? Qui lliurarà les llavors i els productes químics que l'acompanyen als agricultors, any rere any, a tot arreu on sigui necessari, gratuïtament? I aquesta és una solució sostenible?

I què passarà amb els milers de varietats ben adaptades ecològicament i culturalment existents? La diversitat genètica de cultius i animals és el nostre sistema de suport vital.

A més, han preguntat als productors i consumidors d'arròs d'Àsia i Àfrica si volen que moltes de les seves varietats d'arròs siguin grogues per sempre, fins i tot en moments en què l'escassetat d'aliments i les deficiències nutricionals s'han acabat?

Problemes de patent i propietat no resolts

Segons el lloc web www.goldenrice.org., un agricultor amb pocs recursos podrà cultivar arròs daurat sense taxes de llicència sempre que els seus ingressos siguin inferiors a 10,000 dòlars anuals. Però, a la pràctica, qui decideix quins agricultors són elegibles? Qui decideix quin límit d'ingressos és adequat en quin país o regió, i qui el fa complir amb quina autoritat i criteri? Què passa amb els agricultors els ingressos dels quals superen els 10,000 dòlars anuals? Qui decidirà quan cobrar les quotes, de qui i durant quant de temps? Com s'organitzaran les finances entre Syngenta, propietària de GR2, els multiplicadors i distribuïdors de llavors, i el govern? I si tot això es pot resoldre amb Syngenta, què tal els propers cultius transgènics biofortificats patentats en línia? En cas de conflicte, hi haurà accés gratuït a advocats per als agricultors amb pocs recursos?

A la seva columna setmanal Schaffer i Ray (2016) va informar sobre una reunió amb un empleat del Departament d'Estat dels Estats Units i es va discutir els beneficis dels cultius transgènics per als agricultors i consumidors del sud global i si els agricultors haurien de pagar o no una tarifa tecnològica i comprar, per exemple, la llavor d'arròs daurada. cada any. El representant del Departament d'Estat va afirmar que les empreses titulars de les patents estarien disposades a posar l'arròs daurat (o la mandioca resistent als virus) sense cap cost, sempre que els països adoptessin règims de patents dels EUA per protegir altres cultius transgènics. Des d'una perspectiva política, un acord de llicència "humanitari" d'aquesta manera representaria una transacció altament rendible, un mitjà per "animar" els països en desenvolupament que sovint ni tan sols tenen lleis de patents pròpies a acceptar el règim de patents dels EUA i així garantir els beneficis. d'empreses nord-americanes i titulars de patents a perpetuïtat. En l'agricultura corporativa sembla que res és realment gratuït.

Aquestes són només algunes de les preguntes difícils que mai han estat abordades ni tan sols reconegudes pels promotors de l'arròs daurat o cap altre projecte d'aquest tipus. Disparar gens als nuclis i aconseguir algunes varietats per expressar un transgen és la part fàcil, tot i que fins i tot això s'ha mostrat difícil fins ara per a GR2.

Fet 5: mentalitat colonial

Culpar a Greenpeace del fracàs no només de l'arròs daurat sinó d'altres productes patentats d'enginyeria genètica ha estat una obsessió irracional (o potser calculada) d'alguns defensors i desenvolupadors des que la discussió va començar fa dècades. Tanmateix, també revela qüestions més subtils. Els pagesos i els indígenes ho són indignat quan els defensors de la tecnologia genètica els acusen de ser instruïts o manipulats per grans ONG occidentals com Greenpeace. Diuen que els promotors de l'arròs daurat i altres tecnosolucions que ofereixen els països desenvolupats poques vegades demanen o escolten les seves opinions i, per tant, revelen la seva falta de respecte i comprensió.

Aquesta actitud envers els pagesos i els pobles indígenes és típica de la mentalitat colonial i occidental que encara predomina, amagada o oberta. Assumeix que els pagesos són persones ignorants sense els coneixements pertinents que els permetin prendre decisions informades basades en els seus propis valors i visions del seu futur. Malauradament, la carta signada pels premis Nobel sembla ser una continuació d'aquesta manera de pensar. Revela una actitud de supremacia i falta de respecte envers els coneixements tradicionals i indígenes i els pobles que volen tenir veu en les seves vides i comunitats i quin camí s'ha de seguir cap al "desenvolupament".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències