Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El control democràtic: # poders d'investigació del Parlament Europeu

COMPARTIR:

publicat

on

L'home de negocis la lectura de documents amb lupa concepte de vidre per analitzar un acord de finançament o contracte legal

El Parlament no només està allà per modificar i aprovar noves lleis, sinó també per controlar les institucions de la UE. Una de les eines a la seva disposició són els comitès que investiguen temes concrets. En els últims mesos s'han creat comitès per investigar les revelacions sobre l'engany d'emissions dels cotxes i els individus rics que emmagatzemen diners a l'exterior. Continueu llegint per esbrinar com el Parlament utilitza els seus poders d'investigació per abordar les preocupacions de la gent i posar qüestions importants a l'agenda política.

El Parlament és l'única institució de la UE elegida directament i, com a tal, és responsable de vigilar com funciona la UE. Els seus poders d'escrutini s'han definit clarament pels tractats de la UE. Els eurodiputats sovint prefereixen crear comitès especials per estudiar qüestions més generals o qüestions que involucren països fora de la UE. El Parlament també ha intentat millorar el funcionament de les comissions d'investigació per tal de fer més eficient aquesta forma d'escrutini.

Comissions d'investigació

El Parlament té dret a crear comissions d'investigació per investigar presumptes violacions del dret de la UE o mala administració del dret de la UE per part de les institucions de la UE o dels estats membres en virtut del Tractat de Maastricht. (Per a més detalls, consulteu l'article 226 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.)

Un comitè pot convidar testimonis i demanar documents, però correspon als països de la UE i a les institucions europees decidir qui els envien per representar-los. També poden rebutjar la cooperació per motius de secret o seguretat pública o nacional. Les normes per a això s'han fixat en un conjunt decisió del Consell, Parlament i Comissió.

Durant l'últim any, el Parlament ha creat dues comissions d'investigació per investigar les revelacions de la documents de Panamà i com es posen a prova les emissions a la indústria de l'automòbil. Tanmateix, també n'hi ha hagut tres més comissions d’investigació, inclòs un sobre com es va gestionar la crisi de la malaltia de les vaques boges.

Controls addicionals

Els eurodiputats estan interessats a millorar la manera com les comissions d'investigació fan la seva feina. Com que els comitès d'investigació afecten els estats membres i altres institucions de la UE, qualsevol acte legal que modifiqui el funcionament d'aquests comitès també necessitarà la seva aprovació.

L'abril de 2014 els eurodiputats van adoptar un reglament que donaria al Parlament més poders vinculants per convocar funcionaris específics i imposar sancions si la gent es nega a comparèixer davant d'una comissió sense tenir un motiu vàlid. El Consell i la Comissió han expressat reserves sobre la proposta, però el Parlament busca negociar un possible compromís.

anunci

Comissions especials

Si el Parlament vol examinar qüestions més generals que no estiguin directament relacionades amb la legislació de la UE, per exemple perquè implica països fora de la UE, els eurodiputats poden decidir crear una comissió especial.

Els comitès especials no tenen poders formals d'investigació, de manera que depenen de la bona voluntat de les persones i organitzacions, inclosos els governs, per cooperar. Sovint, aquests comitès estudien la millor manera d'abordar un tema específic i presenten propostes de nova legislació.

Fins ara hi ha hagut 16 comitès especials que s'ocupen de qüestions com el canvi climàtic, el crim organitzat, la crisi financera, la corrupció i el blanqueig de capitals, la lliurament de la CIA de sospitosos de terrorisme i els impostos pagats per les multinacionals.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències