Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Conclusions del Consell sobre la República Democràtica del Congo: #DRC

COMPARTIR:

publicat

on

soldats-congolesos-gomaLa Unió Europea està profundament preocupada per la situació política de la República Democràtica del Congo (RDC). Condemna fermament els actes d’extrema violència que van tenir lloc els dies 19 i 20 de setembre de 2016, en particular a Kinshasa. Aquests actes han agreujat encara més el punt mort a la RDC a causa de la manca de convocatòria de les eleccions presidencials dins del termini constitucional. En aquest sentit, la UE recorda les seves conclusions del 23 de maig de 2016 i reafirma la responsabilitat principal de les autoritats de la RDC per a la celebració de les eleccions.

La crisi política a la RDC només es pot resoldre mitjançant el compromís públic i explícit de totes les parts interessades de respectar la Constitució actual, en particular pel que fa a la limitació dels mandats presidencials, i mitjançant un diàleg polític substantiu, inclusiu, imparcial i transparent. D'acord amb l'esperit de la Resolució 2277 (2016) del Consell de Seguretat de l'ONU, aquest diàleg ha de conduir a la celebració d'eleccions presidencials i legislatives tan aviat com sigui possible el 2017. Si l'actual mandat presidencial finalitza sense acord previ sobre el calendari electoral , la UE haurà de considerar l'impacte en les seves relacions amb el govern de la RDC.

El diàleg facilitat per la Unió Africana a Kinshasa, i recolzat per la UE com a membre del grup de suport, ha de preparar el camí per a una nova fase d’un procés polític més inclusiu en les properes setmanes. El 19 de desembre de 2016 s’ha d’aclarir la forma en què es durà a terme el període de transició previ a les eleccions. La UE subratlla la urgència de la situació i la importància de la participació en aquest procés de totes les grans famílies polítiques i de la societat civil, inclosa la Conferència de Bisbes Catòlics del Congo. Fa una crida a la majoria del poder i a l'oposició a buscar els compromisos necessaris basats en un consens popular molt ampli.

Per crear un clima propici per al diàleg i la celebració de les eleccions, el Govern ha de fer un compromís clar per garantir que es respectin els drets humans i l’estat de dret i ha de deixar d’utilitzar el sistema de justícia com a eina política. La UE demana l'alliberament de tots els presos polítics i la suspensió dels processos de motivació política contra l'oposició i la societat civil, així com la rehabilitació de les persones que han estat sotmeses a judicis de motivació política.

La prohibició de les manifestacions pacífiques i la intimidació i l'assetjament de l'oposició, de la societat civil i dels mitjans de comunicació són obstacles per a la preparació d'una transició pacífica i democràtica. En aquest context, no es pot garantir el compromís de la UE amb nous programes de reforma de la policia i la justícia. La UE demana a la MONUSCO que prengui accions dissuasives dins del seu mandat per protegir la població civil i dins dels límits dels seus recursos i estructures, i demana a les autoritats que cooperin plenament en l'aplicació de la Resolució aprovada a la 33a sessió del Consell de Drets Humans.

El gran nombre de detencions posteriors als fets del 19 i 20 de setembre suscita serioses preocupacions pel compliment dels procediments legals i pel compromís de garantir la independència del poder judicial. La UE insta totes les parts interessades, tant de les autoritats com de l'oposició, a rebutjar l'ús de la violència. Reitera que la principal responsabilitat de les forces de seguretat és mantenir la llei i l'ordre i, al mateix temps, garantir que es respectin les llibertats fonamentals. Una investigació independent hauria de permetre determinar amb rapidesa les responsabilitats individuals de cada part interessada. A MONUSCO i a l’Oficina conjunta de drets humans de les Nacions Unides (UNJHRO) de la RDC se’ls ha de permetre que facin la seva feina de documentació sense obstacles. La UE també ha pres nota de la declaració de la fiscal del Tribunal Penal Internacional del 23 de setembre de 2016, en què afirmava que controla la situació sobre el terreny amb la màxima vigilància.

La UE reitera la seva profunda preocupació per la situació a l'est del país, especialment a Beni. En aquest context, la UE cridaria l'atenció sobre la Resolució 2293 del Consell de Seguretat de l'ONU, que estableix el règim de sancions de l'ONU per a persones i entitats responsables de greus violacions dels drets humans.

anunci

Davant el risc d’inestabilitat al país i l’amenaça que això representa per a la regió, la UE seguirà compromesa plenament. Els estats membres ja estan d'acord en la necessitat de coordinar els seus enfocaments per a l'expedició de visats per als titulars de passaports diplomàtics i de serveis. La UE utilitzarà tots els mitjans al seu abast, incloses les mesures restrictives individuals contra els responsables de violacions greus dels drets humans, els que promouen la violència i els que intentarien obstaculitzar una solució pacífica i consensuada a la crisi, que respecti l’aspiració de la gent de la RDC per elegir els seus representants. El Consell convida l'Alt Representant a iniciar els treballs amb aquest objectiu.

La UE recorda els esforços significatius que ha fet els darrers anys per ajudar el país i confirma la seva voluntat d'intensificar aquests esforços. Amb aquesta finalitat, reitera la seva sol·licitud del 2 de juny de 2016 que el Govern iniciï el més aviat possible un diàleg polític al més alt nivell, d’acord amb l’article 8 de l’Acord de Cotonou. Està disposat a proporcionar suport, inclòs el suport financer, per a un procés electoral transparent basat en un acord polític inclusiu i un calendari clar aprovat per les parts interessades, sempre que es compleixin totes les condicions establertes a la Constitució i a la Resolució 2277 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

En aquestes circumstàncies, la UE continuarà compromesa com a membre del Grup de Suport a la Facilitació i treballarà estretament amb els seus socis, en particular els de l'Àfrica. Acull amb satisfacció els considerables esforços de la regió per conciliar posicions, en particular a través de la propera cimera sobre la RDC organitzada a Luanda per la Conferència Internacional sobre la Regió dels Grans Llacs, les Nacions Unides i la Unió Africana, i una reunió ministerial planificada de la SADC.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències