Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EUCubaAgreement: El respecte dels drets humans i les llibertats individuals ha de ser en el seu nucli

COMPARTIR:

publicat

on

El Consell d'Afers Exteriors anunciarà avui (12 de desembre) un nou acord entre la Unió Europea i Cuba amb l'objectiu d'obrir una nova era de relacions que inclogui la cooperació en la lluita contra les drogues i la criminalitat, la preservació del patrimoni cultural i el desenvolupament social. 

Davant d'aquesta signatura, el vicepresident segon del grup ALDE, Pavel Telicka, va iniciar una reunió de més de 2 organitzacions del moviment pacífic d'oposició cubana, tant de l'illa com de l'exili, inclòs el guanyador del premi Sàkharov, Guillermo Farinas. Durant una reunió de dos dies a Florida, aquests representants de l'oposició van discutir el futur de Cuba i les perspectives de les relacions amb la UE, inclosos els detalls del nou acord.

Al final d'aquesta reunió, els participants van adoptar una declaració conjunta que formula sis peticions que el govern ha de complir a l'Havana. Al final de les reunions, Pavel Telicka va dir: "Crec que un acord de cooperació UE-Cuba pot obrir un nou espai per millorar les relacions, però la Unió Europea ha de mantenir els drets humans i les llibertats fonamentals en el nucli d'aquest acord i ser substancials la millora ha de convertir-se en una condició prèvia a les converses amb el govern cubà, així com en condicions de concessions econòmiques per part de la UE.

"Exhorto l'Alta Representant, Federica Mogherini, a reconèixer que hi ha una oposició política al Govern i no" només "als defensors dels drets humans, a comprometre's amb aquesta oposició i a escoltar la seva veu abans de ratificar i aplicar aquest acord. Si volem que Cuba esdevingui un país modern, aquest procés ha de començar amb el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals per part del seu govern ".

L'oposició cubana va emetre una declaració comuna en què va demanar a la UE i als seus estats membres que condicionessin la ratificació de l'acord a sis sol·licituds (vegeu més endavant) a complir pel govern de l'Havana.

Sol·licitud de grups d'oposició democràtica cubana a la Unió Europea amb motiu de la signatura de l'acord de diàleg polític i cooperació entre la UE i Cuba

Desembre 9, 2016
 
Benvolgut alt representant Mogherini,

anunci

Felicitem l'interès de la Unió Europea per establir vincles amb Cuba, el nostre país. Com a part del moviment d'oposició de Cuba, estem en estret contacte amb el
ciutadana i molt familiaritzada amb les seves necessitats. El nostre treball vol aconseguir per mitjans pacífics tots els drets humans fonamentals negats al nostre poble durant més de mig segle.

El govern cubà és responsable de l'empresonament de desenes de milers de dissidents, de milers d'execucions i matances extrajudicials i de l'exili de milions de cubans. La repressió violenta és persistent i s’intensifica diàriament. No cal aprofundir en els crims del comunisme al nostre país, ja que molts membres de la UE són països que van patir els horrors d’aquests règims i d’altres formes de totalitarisme. Que Europa ignori la situació del poble cubà és donar l’esquena a la seva pròpia història.  

Compartim i defensem els mateixos valors de respecte als drets humans, la democràcia i l’estat de dret en què es basa la Unió Europea.

Lamentablement, aquests valors no es reflecteixen en l'Acord de cooperació negociat recentment amb el govern cubà. No ens oposem a un acord entre el nostre país i la UE que pugui beneficiar les nostres nacions, però hem de rebutjar el contingut de l’Acord recentment negociat per manca de condicions que permetin al poble cubà exercir les llibertats individuals i col·lectives.  

Les nostres preocupacions s’estenen per l’abús del govern cubà als ciutadans europeus. En la història recent, ha perpetrat confiscacions contra inversors de la UE, sotmetent-los a processos legals manipulats i expulsant-los de Cuba. També ha prohibit l'entrada a Cuba, per raons polítiques, dels membres del vostre Parlament i dels representants polítics dels vostres estats membres.  

Demanem que totes les entitats de la Unió Europea condicionin la ratificació i l'aplicació de l'Acord de cooperació amb Cuba als següents passos concrets que siguin propicis per a una transició democràtica a Cuba:  
 
1. Accés gratuït i complet per a la població cubana a la informació de totes les formes, inclosa Internet.
 
2. L'exercici pels ciutadans de Cuba del seu dret a triar un sistema de govern democràtic i plural i a celebrar eleccions lliures.  
 
3. Ratificació per part de Cuba dels Pactes Internacionals de Drets Humans.
 
4. La fi de la repressió política i les pràctiques violentes de Cuba contra membres del moviment pacífic d'oposició i ciutadans habituals, així com d'abusos contra ciutadans europeus.
 
5. El dret dels ciutadans cubans a emprendre inversions conjuntes amb ciutadans o empreses de la Unió Europea i el dret de les empreses que formen a assolir un estatus jurídic i a importar i exportar directament.

6. Respecte dels principis Arcos, la modalitat dels principis Sullivan per a Cuba, per part d’empreses i persones de la UE que realitzen negocis a Cuba, per tal d’impedir la seva participació en pràctiques discriminatòries, explotadores o repressives.     
 
Esperem la vostra consideració favorable de la nostra sol·licitud.
 
     

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències