#EUCubaAgreement: El respecte dels drets humans i les llibertats individuals ha de ser en el seu nucli

El Consell d'Afers Exteriors publicarà avui (12 December) un nou acord entre la Unió Europea i Cuba amb l'objectiu d'obrir una nova era de relacions que inclogui la cooperació en la lluita contra la droga i la criminalitat, la preservació del patrimoni cultural i el desenvolupament social.

Davant d’aquesta signatura, el vicepresident del grup ALDE 2nd, Pavel Telicka, va iniciar una reunió d’organitzacions 30 sobre el moviment pacífic d’oposició cubana, tant de l’illa com de l’exili, inclòs el guanyador del premi Sakharov Guillermo Farinas. Durant una reunió de dies 2 a Florida, aquests representants de l'oposició van debatre sobre el futur de Cuba i les perspectives de les relacions amb la UE, inclosos els detalls del nou acord.

En finalitzar aquesta reunió, els participants van adoptar una declaració conjunta que formulava sis peticions que el govern havia de complir a l'Havana. Al final de les reunions, Pavel Telicka va dir: "Crec que un acord de cooperació UE-Cuba pot obrir nous espais per millorar les relacions, però la Unió Europea ha de mantenir els drets humans i les llibertats fonamentals al centre d'aquest acord i de manera substancial. La millora ha de convertir-se en una condició prèvia a les converses amb el govern cubà, així com a les concessions econòmiques de la UE.

"Exhorto a l'alta representant, Federica Mogherini, a reconèixer que hi ha una oposició política al govern i no a" justos "defensors dels drets humans, i a comprometre's amb aquesta oposició i escoltar la seva veu abans de ratificar i aplicar aquest acord. Si volem que Cuba es converteixi en un país modern, aquest procés ha de començar amb el respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals pel seu govern ".

L’oposició cubana va publicar una declaració comuna, demanant a la UE i als seus estats membres que condicionessin la ratificació de l’acord sobre sis peticions (vegeu més endavant) que ha de complir el govern a l'Havana.

Sol·licitud de grups d’oposició democràtica cubana a la Unió Europea amb motiu de la signatura de l’acord de diàleg polític i de cooperació entre la UE i Cuba

Desembre 9, 2016

Benvolgut alt representant Mogherini,

Felicitem l’interès de la Unió Europea per establir vincles amb Cuba, el nostre país. Com a part del moviment d’oposició de Cuba, estem en estreta relació amb l’organització
ciutadans i molt familiaritzats amb les seves necessitats. El nostre treball pretén aconseguir per mitjans pacífics tots els drets humans fonamentals negats a la nostra gent durant més de mig segle.

El govern cubà és responsable de l'empresonament de desenes de milers de dissidents, de milers d'execucions i assassinats extrajudicials i de l'exili de milions de cubans. La repressió violenta és persistent i s'intensifica diàriament. No hi ha necessitat d’explicar els crims del comunisme al nostre país, ja que molts membres de la UE són països que van patir els horrors d’aquests règims i altres formes de totalitarisme. Perquè Europa ignori la difícil situació del poble cubà, vol donar l'esquena a la seva pròpia història.

Compartim i mantenim els mateixos valors de respecte pels drets humans, la democràcia i l'estat de dret sobre els quals es fonamenta la Unió Europea.

Lamentablement, aquests valors no es reflecteixen en l’acord de cooperació recentment negociat amb el govern cubà. No ens oposem a un acord entre el nostre país i la UE que pugui beneficiar les nostres nacions, però hem de rebutjar el contingut de l'Acord recentment negociat per manca de condicions que permeti al poble cubà exercir llibertats individuals i col·lectives.

Les nostres preocupacions s'estenen pel maltractament dels ciutadans europeus pel govern cubà. En la història recent, ha perpetrat confiscacions contra inversors de la UE, sotmetent-los a processos legals manipulats i expulsant-los de Cuba. També ha prohibit l'entrada a Cuba, per motius polítics, de membres del vostre Parlament, així com de representants polítics dels vostres estats membres.

Demanem que totes les entitats de la Unió Europea condicionin la ratificació i la implementació de l’acord de cooperació amb Cuba sobre els següents passos concrets que condueixen a una transició democràtica a Cuba:

1. Accés gratuït i complet per a la població cubana a la informació de totes les formes, inclosa Internet.

2. L’exercici dels ciutadans de Cuba sobre el seu dret a triar un sistema de govern democràtic i pluralista i celebrar eleccions lliures.

3. Ratificació per part de Cuba dels Pactes Internacionals dels Drets Humans.

4. El final de la repressió política i les pràctiques violentes per part de Cuba contra membres del moviment d'oposició pacífica i ciutadans regulars, així com d'abusos contra nacionals europeus.

5. El dret dels ciutadans cubans a emprendre projectes d'inversió conjunts amb ciutadans o empreses de la Unió Europea i el dret de les empreses a formar-se per assolir la seva condició legal i per importar i exportar directament.

6. Respecte dels Principis d'Arcos, la modalitat dels Principis de Sullivan per a Cuba, per empreses i individus de la UE que realitzen negocis a Cuba, per tal d'evitar la seva participació en pràctiques discriminatòries, explotadores o repressives.

Esperem la vostra consideració favorable de la nostra sol·licitud.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *