#Malta Presidència ha d'abordar qüestió urgent de sol·licitants d'asil rebutjats

| Desembre 16, 2016 | 0 Comentaris

eu2017mt-logo-a-digital multimèdiaMalta es prepara per a un primer de la seva història quan assumeix la presidència rotativa de la UE al gener 2017, escriu Martin Banks.

La qüestió controvertida de la migració mediterrània promet ser la part superior de l'agenda de la UE del Govern de Malta. Una de les preguntes clau es refereix a la forma de gestionar els fluxos migratoris a la Mediterrània, que han arribat a nivells sense precedents en els últims tres anys.

D'acord amb l'agència Frontex de la UE, la migració a Europa pels africans ha escalat en 2016 com el nombre de migrants que utilitzen la ruta central de la Mediterrània des de Líbia a Itàlia s'ha incrementat en 13%.

Per fer front a això, els últims mesos 12 han vist una florida de noves iniciatives, començant pel Fons fiduciari de la UE, més el marc d'associacions de migració.

Dins d'aquest esquema, avui ha anunciat el dia d'avui la UE suport financer a Níger a la quantitat de 610 milions de € en 2016. Això inclou € 470m dins el programa anual 2016 d'acció (PAA), que comprèn sis convenis de finançament, tres dels quals són a la forma de suport pressupostari. El Fons Fiduciari d'emergència per a l'Àfrica també serà impulsat per una suma de € 140m. Entre els primers beneficiaris del Fons Fiduciari han estat els països prioritaris identificats per la Comissió Europea. A part de Níger, Etiòpia (€ 97m) i Mali (€ 91.5m) són els principals receptors dels fons.

Aquest suport financer generós es veu generalment com un objectiu noble. Però el respectat Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR) assenyala que el perill del "finançament de l'associació de migració, malgrat les bones intencions, és que la condicionalitat actual, basada simplement en l'intercanvi entre els diners i mantenint els fluxos de migració tan propers com sigui possible, corre el risc de crear les circumstàncies per violacions dels drets humans dels immigrants ".

També hi ha el risc "refoulment", o el retorn forçat de refugiats o sol·licitants d'asil a un país on podrien ser objecte de persecució.

Com sosté l'ECFR, lligar els fluxos de refugiats a l'ajuda és una recepta per a un possible desastre que afectarà la reputació de la UE a l'Àfrica i farà una mica preciós per abordar la imatge que Occident està més que feliç de treballar amb els dictadors malgrat la seva grandiosa de drets humans. Pitjor encara, llençar diners al problema farà una mica valuós per abordar els profunds problemes estructurals que han originat la crisi dels refugiats, que es deriven de la mala governança, l'alt atur, el conflicte i les condicions de vida insignificants.

Les acusacions no s'acaben aquí. consecució de la UE dels acords comercials amb el continent africà, aparentment destinat a millorar la vida d'Àfrica, pateix de problemes similars.

Recentment, i després de gairebé una dècada de negociacions, la Comunitat del Sud d'Àfrica per al Desenvolupament (SADC), composta per Botswana, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica i Swazilàndia, va signar el Acord d'Associació Econòmica (EPA) amb els Estats membres de la 28 de la UE.

La concessió d'accés lliure a l'ampli mercat de la UE és elogiat com un cop d'estat per al progrés econòmic continuat de les nacions en desenvolupament involucrades.

Però si es pretén que l'efecte previst sigui encara molt poc clar. S'argumenta que en lloc de dur a terme els acords comercials, Europa ha de treballar per ajudar a resoldre els problemes estructurals més profunds del continent africà.

El indústria pesquera a Moçambic, un dels signants de l'EPA, serveix com a exemple punyent. El país pateix pràctiques de pesca il·legals desenfrenades i destruït per la guerra civil.

Moçambic, desproporcionadament dependent de la seva pesca, tant per als ingressos de la reserva estrangera com per la seva ciutadania, està perdent US $ 65 milions de la seva economia cada any a causa de la pesca il·legal. El país està lluitant contra les crítiques per la forma en què un govern va finançar un acord per comprar els vaixells de patrulla, essencials per a millorar la vida de les seves comunitats costaneres. Un EPA ofereix poca esperança d'alleujar la difícil situació de la pesca, mentre que una iniciativa conjunta de la pesca en lloc d'un altre tenen el potencial d'augmentar els ingressos d'exportació i servir com a catalitzador per a la generació d'ocupació. El fet de Moçambic per implementar adequadament les patrulleres se suma a la difícil situació.

Etiòpia és un altre exemple d'això. El país és un dels més grans receptors d'ajuda dels donants a l'Àfrica, rebent gairebé $ 3 milions de dòlars en 2015 Malgrat les al·legacions de violacions dels drets humans associats amb alguns programes de desenvolupament. Human Rights Watch (HRW) diu que en 2015 va haver contínues repressió governamental contra membres de partits polítics d'oposició, periodistes i manifestants pacífics, molts dels quals van experimentar l'assetjament, la detenció arbitrària i persecucions per motius polítics. Un portaveu de HRW va dir: "No hi ha indicis que els donants han enfortit les disposicions de supervisió i rendició de comptes necessaris per assegurar que la seva ajuda al desenvolupament no contribueix a exacerbar o problemes de drets humans a Etiòpia."

Per finançant a règims com Etiòpia, la UE s'està convertint en còmplices de mantenir en el poder les mateixes causes que han reforçat les onades de refugiats que fugen a Europa.

Níger està en una situació similar. Un país ric en recursos naturals, inclòs l'urani i el petroli, Níger està molt lluny de ser estable, i la corrupció, l'escassetat d'aliments i les fronteres poroses continuen sent problemes greus. Actualment es troba a últim lloc en l'Índex de desenvolupament humà del Programa de desenvolupament de les Nacions Unides.

Fa només uns dies, funcionaris de Mali i de la UE van signar un acord per accelerar el retorn dels immigrants cap al país d'Àfrica del Nord. Més de 10,000 els immigrants malians han entrat il · legalment a Europa des de l'inici de 2015 i l'acord és la primera vegada que la UE ha establert un mecanisme tan precís amb un país africà pel que fa a la devolució dels sol · licitants d'asil fallits.

Líder MEP Gabriele Zimmer, que lidera el grup NGL al Parlament Europeu, és crític del procés de reubicació dels refugiats i els acords amb tercers països en la detenció de la gent de creuar la Mediterrània.

L'eurodiputat alemany va dir: "Els Estats membres estan impulsant acords i associacions amb tercers països modelats sobre l'acord brut de la UE i Turquia. Aquest acord és inadequat si la UE vol respectar els seus propis valors i normes com els drets humans. A més, aquesta és la UE que outsourcing les seves responsabilitats als països més febles i més pobres ".

Mirant cap al futur, Mattia Toaldo, becària del programa del Consell Europeu de Relacions Exteriors Orient Mitjà i Àfrica del Nord, ha elaborat un informe sobre migració i finançament de la UE i ha publicat una llista de cinc recomanacions per al bloc, entre les quals hi ha:

Incrementar la mobilitat entre els països africans i donar suport a la capacitat d'absorció local;

treballar per processar les sol·licituds d'asil en els tercers països;

permetre certa migració circular legal per a Europa;

utilitzar les remeses per promoure el desenvolupament, i;

donar suport al retorn voluntari i no forçat.

Tots els ulls es dirigeix ​​ara a 1 gener i la presidència de Malta entrant de la UE i les accions que iniciarà per fer front al que és un dels problemes més apressants de la Unió Europea.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Malta

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *