Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La Comissió llança una nova iniciativa per millorar #health i seguretat dels treballadors

COMPARTIR:

publicat

on

1386712505415Avui (10 de gener) la Comissió Europea està prenent mesures per promoure la seguretat i la salut en el treball (SST) a la UE.

La inversió en seguretat i salut laboral millora la vida de les persones mitjançant la prevenció d'accidents i malalties relacionades amb el treball. Basant-se en els esforços anteriors, la nova iniciativa de la Comissió té com a objectiu protegir millor els treballadors contra el càncer relacionat amb el treball, ajudar les empreses, en particular les pimes i les microempreses, en els seus esforços per complir amb el marc legislatiu existent i centrar-se més en resultats i menys en paperassa.

La comissària d'Ocupació, Afers Socials, Competències i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen, va dir: "Avui presentem un pla d'acció clar per a una bona seguretat i salut laboral en el lloc de treball durant el 21st segle amb unes normes clares, actualitzades i aplicades amb eficàcia sobre el terreny. També complim el nostre compromís de lluitar contra el càncer relacionat amb el treball, abordant l'exposició a set substàncies químiques més cancerígenes que milloraran la protecció d'uns 4 milions de treballadors a Europa. Unim forces amb els estats membres i les parts interessades per crear un lloc de treball saludable i segur per a tothom".

Durant els darrers 25 anys, quan es va acordar la primera Directiva a nivell de la UE en aquest camp, la UE ha estat líder en estàndards elevats de protecció dels treballadors contra els riscos de seguretat i salut en el treball. Des de l'any 2008, el nombre de treballadors que van morir en un accident de treball va disminuir gairebé un quart, i el percentatge de treballadors de la UE que denunciaven almenys un problema de salut causat o empitjorat pel treball va disminuir gairebé un 10%. No obstant això, els reptes segueixen sent grans: es calcula que al voltant de 160,000 europeus moren cada any per malalties relacionades amb la seva feina. Mantenir els treballadors segurs i saludables al lloc de treball mitjançant la salvaguarda i l'actualització dels alts estàndards europeus és una prioritat màxima.

Seguint amb el seu compromís de continuar millorant la seguretat i salut laboral, la Comissió durà a terme les accions clau següents:

  • Establir límits d'exposició o altres mesures per a altres set productes químics que causen càncer. Aquesta proposta no només beneficiarà la salut dels treballadors, sinó que també estableix un objectiu clar per als empresaris i les autoritats d'aplicació per evitar l'exposició.
  • Ajudar les empreses, en particular les petites i microempreses, en els seus esforços per complir les normes de seguretat i salut. En particular, l'evidència mostra que 1 de cada 3 microempreses no avalua els riscos laborals. Així doncs, avui hem publicat un document d'orientació per als empresaris amb consells pràctics destinats a facilitar la seva avaluació de riscos i fer-la més eficaç i. Inclou consells sobre com fer front als riscos de SST que creixen ràpidament, com ara riscos psicosocials, ergonòmics o relacionats amb l'envelliment, com ara instal·lar barreres de seguretat en llocs de treball ocupats com ara fàbriques i magatzems. També pretenem augmentar la disponibilitat d'eines en línia gratuïtes que ajudin les petites i microempreses a realitzar avaluacions de risc.
  • La Comissió ho farà treballar amb els estats membres i els interlocutors socials per eliminar o actualitzar les regles obsoletes en els propers dos anys. L'objectiu és simplificar i reduir la càrrega administrativa, tot mantenint la protecció dels treballadors. Aquesta modernització també hauria de donar suport a una millor aplicació sobre el terreny.

La revisió de la legislació de la UE en matèria de SST i els canvis a la Directiva sobre carcinògens i mutàgens s'ajusten al treball en curs de la Comissió per establir una Pilar Europeu de Drets Socials, que té com a objectiu adaptar la legislació de la UE als models de treball i a la societat canviants. Les consultes i debats sobre el pilar han confirmat la importància de la seguretat i salut laboral en el treball com a pedra angular de l'acquis de la UE i han posat èmfasi en la prevenció i l'aplicació. La Comunicació aprovada avui també dóna lloc a una avaluació àmplia de l'"acquis" existent com a part de l'exercici del Programa d'adequació i rendiment de la normativa (REFIT) que té com a objectiu fer que la legislació de la UE sigui més senzilla, rellevant i eficaç. La proposta i els canvis es van desenvolupar en estreta consulta amb les parts interessades a tots els nivells, especialment els interlocutors socials.

Fons

anunci

El 2012, la Comissió va iniciar una avaluació exhaustiva de la legislació de la UE en matèria de SST (el Directiva marc i 23 directives relacionades). Aquesta avaluació formava part del Programa d'adequació i rendiment de la normativa de la Comissió (REFIT) i tenia com a objectiu fer que la legislació de la UE fos més senzilla, més rellevant i eficaç.

Una prioritat específica de la Comissió en l'àmbit de la SST és la lluita contra el càncer, com a primera causa de morts laborals a la UE. La Comissió aborda això com un repte prioritari: el 13 de maig de 2016 va proposar mesures per reduir l'exposició dels treballadors europeus a 13 substàncies químiques que causen càncer, proposant canvis al Directiva sobre carcinògens i mutàgens (2004/37/CE). Avui la Comissió segueix el seu compromís polític amb una segona proposta per abordar l'exposició a set productes químics prioritaris més. La Comissió continuarà investigant altres carcinògens per continuar protegint els treballadors i millorant les condicions empresarials a tota la UE.

Més informació

Preguntes freqüents sobre la protecció dels treballadors contra els productes químics que causen càncer

Preguntes freqüents sobre la nova política de seguretat i salut en el treball

Document de treball del personal de la Comissió – Avaluació ex post de la Directiva de SST

Document de treball del personal de la Comissió: una guia pràctica per als empresaris

notícia a la pàgina web de la DG Ocupació

Seguiu Marianne Thyssen a Facebook i twitter

Subscriu-te al correu electrònic gratuït de la Comissió Europea butlletí sobre ocupació, afers socials i inclusió

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències