Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Tornar a #Schengen: la Comissió proposa que el Consell permet als Estats membres a mantenir controls temporals durant tres mesos

COMPARTIR:

publicat

on

eu-schengen-visa-fronteraLa Comissió Europea ha recomanat avui que el Consell permeti als estats membres mantenir els controls temporals vigents actualment a determinades fronteres internes de Schengen a Àustria, Alemanya, Dinamarca, Suècia i Noruega durant un període més de tres mesos.

Despite the progressive stabilisation of the situation and the implementation of a series of measures proposed by the Commission to better manage the external borders and protect the Schengen area, the Commission considers that the conditions of the “Back to Schengen” Full de ruta permetre el retorn a un espai Schengen que funciona amb normalitat encara no s'ha complert del tot.

First Vice-President Frans Timmermans said: “Significant progress has been made to lift internal border controls, but we need to solidify it further. This is why we recommend allowing the member states concerned to maintain temporary border controls for a further three months.”

Commissioner for Migration, Home Affairs, and Citizenship Dimitris Avramopoulos said: “Schengen is one of the greatest achievements of EU integration, which we must not take for granted. The European Commission is and remains fully committed to work with member states in gradually phasing out temporary internal border controls and return to a normal functioning of the Schengen area without internal border control as soon as possible. While over the past months we have been continuously strengthening our measures to address the unprecedented migratory pressure that Europe is facing, we are not there yet unfortunately. That is why we recommend that the Council allows member states to continue limited temporary internal border controls for another three months, under strict conditions, and only as a last resort.”

En els últims mesos s'ha produït un avenç important pel que fa a la seguretat i la millor gestió de les fronteres exteriors i la reducció de la migració irregular: amb la nova Guàrdia Europea de Fronteres i Costes establerta des del 6 d'octubre de 2016, s'estan posant en marxa els mitjans per protegir millor la fronteres exteriors de la UE i reaccionar als nous avenços. Amb l'establiment del sistema hotspot, el registre i la presa d'empremtes dactilars dels migrants que arriben a Grècia i Itàlia ha arribat ara a una taxa de gairebé el 100%. Els propers controls sistemàtics contra les bases de dades rellevants per a totes les persones que creuen la frontera exterior, tal com proposa la Comissió, contribuirà encara més a reforçar les fronteres exteriors. A més, la Declaració UE-Turquia ha donat lloc a una disminució significativa del nombre de migrants irregulars i de sol·licitants d'asil que arriben a la UE.

However, a significant number of irregular migrants and asylum seekers still remain in Greece and the situation remains fragile on the Western Balkans route, entailing a potential risk of secondary movements. Furthermore, despite important improvements in the management of the external borders, some of the actions identified by the “Back to Schengen” Full de ruta requereixen més temps per implementar-se completament i obtenir els resultats esperats. A partir de febrer de 2017, Border Europea i la Guàrdia Costanera Les operacions ajudaran Grècia a la frontera exterior del nord de Grècia. La tendència de lliurament constant dels resultats de la Declaració UE-Turquia ha de continuar i la plena aplicació de les normes de Dublín a Grècia s'ha de restablir gradualment a partir de mitjans de març. Malgrat els importants avenços, el treball en curs i la situació sobre el terreny apunten a la persistència d'aquestes circumstàncies excepcionals. Per tant, la Comissió considera justificat, amb caràcter cautelar, permetre als estats membres afectats, i només després d'haver examinat mesures alternatives, allargar els actuals controls limitats a les fronteres interiors com a mesura excepcional per un període limitat més de tres mesos en condicions estrictes. En particular, aquests controls han de ser orientats i limitats en abast, freqüència, ubicació i temps al que sigui estrictament necessari.

Els controls es refereixen a les mateixes fronteres interiors que les recomanades pel Consell l'11 de novembre de 2016:

anunci
  • Àustria: a la frontera terrestre austríaco-hongaresa i austríaco-eslovè;
  • Alemanya: a la frontera terrestre germano-austríaca;
  • Dinamarca: als ports danesos amb connexions de ferri amb Alemanya i a la frontera terrestre danesa-alemanya;
  • Suècia: als ports suecs de la regió policial sud i oest i al pont d'Öresund;
  • Noruega: als ports noruecs amb connexions en ferri a Dinamarca, Alemanya i Suècia.

Passos següents

El Consell ha de prendre una decisió basada en aquesta proposta de recomanació.

La necessitat, la freqüència, la ubicació i l'hora dels controls s'han de continuar revisant setmanalment, amb els controls ajustats al nivell d'amenaça abordat i eliminant-se gradualment quan sigui necessari. Els estats membres segueixen tenint l'obligació d'informar mensualment a la Comissió amb promptitud sobre la necessitat de realitzar els controls.

La Comissió també reconeix que els darrers anys han sorgit nous reptes de seguretat, com ha demostrat el recent atac terrorista a Berlín. En aquest sentit, tot i que el marc legal actual ha estat suficient per abordar els reptes als quals s'ha enfrontat fins ara, la Comissió està reflexionant sobre si està prou adaptat per abordar els reptes de seguretat en evolució.

Fons

La combinació de greus deficiències en la gestió de la frontera exterior per part de Grècia en aquell moment i el nombre important de migrants i sol·licitants d'asil no registrats presents a Grècia que podrien haver intentat traslladar-se de manera irregular a altres estats membres, va crear circumstàncies excepcionals que constituïen una greu amenaça per a política pública i seguretat interior i posar en perill el funcionament global de l'espai Schengen. Aquestes circumstàncies excepcionals van provocar l'inici del procediment de salvaguarda de l'article 29 del Codi de fronteres de Schengen i l'adopció del Recomanació del Consell el 12 de maig de 2016 per mantenir controls proporcionals temporals a determinades fronteres internes de Schengen a Alemanya, Àustria, Suècia, Dinamarca i Noruega durant un període de sis mesos.

El 25 d'octubre de 2016, la Comissió proposat to allow member states to maintain the temporary internal border controls at the same internal borders for a further period of 3 months, with stricter conditions and a detailed monthly reporting obligation on the outcome of the results for the member states concerned. Despite the progressive stabilisation of the situation, the Commission considered that the conditions of the “Back to Schengen” Full de ruta que permeten el retorn a un espai Schengen que funciona normalment s'han complert completament. L'11 de novembre de 2016, el Consell va adoptar la Comissió proposta.

The Commission’s proposal for a Recommendation is without prejudice to additional possibilities available to all member states, including the five affected member states, under the general rules for temporary reintroduction of internal border control in the event of another serious threat to public policy or internal security, not linked to the serious deficiencies in the management of the external border. For example during the period of application of the Recommendation of 12 May 2016, France, not concerned by this Recommendation, notified the reintroduction and subsequent maintenance of border controls at its internal borders based on grounds related to foreseeable events and terrorist threats.

Més informació

Decisió d'execució del Consell que estableix una recomanació per allargar el control temporal de les fronteres interiors en circumstàncies excepcionals que posen en perill el funcionament global de l'espai Schengen

Preguntes i respostes: Un enfocament coordinat de la UE per als controls temporals de les fronteres interiors

FULL DE DADES: Les regles de Schengen explicades

Tornar a Schengen - Un full de ruta

Comunicat de premsa: La Comissió informa sobre el progrés per fer que la nova Guàrdia Europea de Fronteres i Costes estigui plenament operativa

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències