Connecteu-vos amb nosaltres

economia circular

#CircularEconomy: Convertir els residus en una oportunitat

COMPARTIR:

publicat

on

economia circular"Des de la revolució industrial, els residus han crescut constantment d'acord amb la nostra prosperitat. Hem de passar pàgina ara, trencar el vincle entre consum i residus, reduir els nostres residus i, quan realment és inevitable, convertir-los en un recurs. Això ofereix grans oportunitats per a la nostra societat i les nostres empreses", va dir Karl-Heinz Florenz, diputat al Parlament Europeu del Grup de Residus, relator a l'ombra del Grup PPE, després de l'adopció del paquet pel Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu.
Florenz es va mostrar satisfet amb el resultat de la votació del Comitè de Medi Ambient, que va ser un èxit del Grup PPE: “Sobre la Directiva marc de residus hem aconseguit obtenir definicions clares, que és clau. Si cada estat membre té una comprensió diferent del que són els residus municipals, com podeu comparar les dades? Això està lligat a un altre tema important per a nosaltres: tenir un únic mètode per mesurar els objectius de reciclatge. Avui dia, els estats membres poden triar entre un ampli ventall de possibilitats sobre com calcular quants residus produeixen els seus ciutadans i en quin moment mesuren la quota de reciclatge. Vam decidir que s'havia de tancar aquesta gran bretxa".
"Una eina important de la legislació sobre residus és la responsabilitat del productor pel seu producte, també quan es converteix en residu", ha explicat Florenz. "Vaig negociar amb èxit que en el futur, els productors coneguin les seves responsabilitats i què han de pagar. Per aconseguir-ho, vam adoptar una "llista tancada" sobre els costos a càrrec del productor, en lloc d'una llista de desitjos oberta.
"No hem d'arribar a fer pagar als productors per treure un xiclet llençat al carrer. La prevenció de residus és responsabilitat de tots, inclòs el consumidor. També hem vetllat perquè els productors tinguin la llibertat de complir amb les seves obligacions individualment o col·lectivament, i això pot tenir la forma d'esquemes amb ànim de lucre o sense ànim de lucre”, va afegir.
"Estem especialment satisfets amb l'enfocament del mercat interior europeu dels subproductes i del 'final del residu', que permetrà als productors comercialitzar els seus productes molt més fàcilment a tot Europa", va dir Florenz. A més, no es tocarà la legislació vigent en funcionament. La legislació de la UE sobre productes químics (REACH) continuarà regint les substàncies perilloses.

“Hem de deixar d'enterrar els recursos que necessitaran els nostres néts. Això no té sentit per a Europa, que és un continent amb recursos escassos i que depèn de les importacions", ha explicat Florenz. "És per això que vam decidir que els residus recollits per separat no s'haurien de permetre més als abocadors. Ara els bioresidus s'haurien de recollir per separat i reciclar orgànicament i els estats membres haurien de fomentar el compostatge casolà.
"Aquest és un enfocament de guanyar-guanyar. Guanyem biogàs i compost com a materials valuosos; evitem contaminar altres corrents de residus com el paper i reduïm les emissions de gasos d'efecte hivernacle no abocant els residus.
"Es necessiten estàndards ambiciosos de reciclatge per tal d'aconseguir matèries primeres secundàries d'alta qualitat. Vam donar a la Comissió el mandat de fer-ho perquè és un requisit previ per a una economia circular", ha subratllat Florenz.
“Encara ens queda molta feina per davant. Necessitem voluntat política de canvi, sinó romandrem tancats en el nostre vell model lineal de consum i mai aconseguirem els beneficis d'una economia circular. Per aconseguir aquests beneficis, hem de qüestionar les nostres velles maneres de pensar i de comportar-nos i assegurar-nos que els recursos que fem servir continuen produint valor per a les nostres economies i beneficis per a les nostres societats".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències