Anahit Shirinyan
Igual que la resta d’agrupacions regionals eurasiàtiques, l’Organització per al Tractat de Seguretat Colectiva (CSTO), liderada per Rússia, és, en el millor dels casos, una aliança de problemes. Però per a Armènia, que busca un paraigua de seguretat - i per a la Caucas del Sud la regió en general - el fracàs del CSTO té repercussions més àmplies. La falta d’organització com a bloc militar coherent podria convertir-se en el fracàs de prevenir la propera guerra al Caucas.

Les contradiccions inherents al CSTO van ser revelades al desembre, quan els estats membres - Armènia, Bielorússia, Kazakhstan, Kirguizistan, Rússia i Tadjikistan - no van acordar un secretari general que substituís el titular rus, Nikolay Bordyuzha. La posició es va convertir en un candidat armeni, però es va posposar fins a abril, quan els presidents de Kazakhstan i Bielorússia no van poder presentar-se a les cimeres 2016 d’octubre i desembre respectivament, impedint que les reunions aconseguissin quòrum.

Això ha afegit a la sospita que Bielorússia i Kazakhstan prioritzen els vincles especials amb l'Azerbaidjan sobre la seva aliança més formal amb Armènia. En els darrers anys, Erevan s'ha vist frustrat amb els aliats de l'OTOM que venien armes al seu rival (i no membre), així com a la manca de reacció als incidents militars al llarg de la frontera entre Armènia i Azerbaidjan.

Aquestes sospites es van reforçar després d’una incursió militar reportada al desembre de 29. Mentre que Armènia i l'Azerbaidjan van culpar a l'altre de l'incident, el cos d'un soldat azerbaiyà recuperat al territori d'Armènia dóna suport a la reivindicació d'una incursió azerbaiyana en terres armènies. El secretari general sortint de Rússia semblava que es trobava amb Armènia, condemnant l’incident com a "provocació". Però va renunciar uns dies més tard, i la declaració no va ser repetida per altres membres de l’Organització.

En qualsevol futur enfrontament entre forces armènies i azeríes, s'espera que un secretari general armeni adopti una postura més dura. Això és una cosa que Bielorússia, Kazakhstan i, fins i tot, Rússia temen, per no dir res d'Azerbaidjan.

Però la ironia és que mentre l’OSTC intenta evitar que s’impliqui en el conflicte armeni-azerbaidjan, la seva disfuncionalitat podria encara arrossegar-la cap a l’actualitat. Disputa de Nagorn Karabakh. Tot i que aquesta controvèrsia queda fora del camp de la CSTO, la seva incapacitat per actuar com a element dissuasiu violència recurrent Al llarg de la frontera entre Armènia i Azerbaidjan s'afegeix la dinàmica negativa al voltant del conflicte i augmenta la inseguretat global de la regió. A més, hi ha un alt risc que l’escalada entre l’Azerbaidjan i Nagorny Karabakh pugui sorgir a l’Armènia, demanant una resposta d’O CSTO.

A més, els intents de Rússia de situar el CSTO com a contrapès a la OTAN podrien antagonitzar encara més Armènia. El país està intentant equilibrar els seus llaços de defensa entre els dos blocs i és l'únic membre de l'OTAC que contribueix a les operacions de manteniment de la pau de l'OTAN. Es trobaven les relacions entre els dos blocs per enfrontar-se obertament, seria un veritable repte per a Erevan de maniobrar entre els dos.

La veritat és que el CSTO és un component cerimonial de les relacions bilaterals armeno-russes; És l’aliança militar amb Rússia que suposa que compti per la seguretat d’Armènia. Això planteja la qüestió de si la capital política, financera i humana que Armènia ha invertit en el CSTO val la pena el cost de quedar atrapat en un bloc militar tan disfuncional i ineficaç. Pel bé de si mateix i de la regió, pot ser que es repensi la política de defensa.