Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Ideologia: La força impulsora darrere de #radicalization?

COMPARTIR:

publicat

on

etiquetes del terrorismeL'1 de febrer de 2017, la Fundació Europea per a la Democràcia, en col·laboració amb TRENDS Research & Advisory, va organitzar una sessió informativa titulada: "La ideologia: la força motriu de la radicalització?". Al llarg del debat, els experts van comentar el paper que juga la ideologia en el foment extremisme, analitzant les mancances de les anàlisis i pràctiques actuals, i suggerint un nou enfocament per abordar la radicalització.

Hi van intervenir: Roberta Bonazzi, presidenta de la Fundació Europea per a la Democràcia (moderadora); Ahmed Al Hamli, president de TRENDS Research & Advisory; Saad Amrani, comissari en cap de la policia federal belga; Richard Burchill, director de Recerca, TRENDS Research & Advisory; i Mohamad Khadam Aljamee, secretari de la Unió de Sirians a l'estranger.

L'esdeveniment es va celebrar a Info Point Europa i va comptar amb un nombre significatiu de funcionaris i responsables polítics de la UE i acadèmics, amb l'assistència aproximada de persones 40.

Tots els ponents van acordar que els intents de fer front als extremistes sobre la base dels orígens socioeconòmics i geogràfics han fracassat. Segons ells, el principal factor impulsor de l’extremisme es troba en la ideologia i en el paper que té en la radicalització de les persones.

Pel que fa a la ideologia islamista, els panellistes subratllen que està impulsada per una visió política de la religió. Richard Burchill va observar com la seva força es deriva de la idea de construir una utopia islàmica en aquest món, com a anticipació a la del més enllà. Aquest sistema ideal es basa en els manaments i regulacions de Déu i, per tant, està exempt de la càrrega de la prova sobre la seva viabilitat o conveniència, va dir. La combinació de les queixes del món real percebudes amb la promesa d'una utopia religiosa crea una barreja explosiva, que és la principal font de radicalització, va afegir.

Els panelistes van coincidir, però, que els analistes occidentals sovint no saben comprendre el caràcter religiós d'aquesta ideologia, encara que la religió és fonamental i constitueix una força motriu molt poderosa en aquest context.

Un dels membres del grup va traçar la penetració de l’extremisme religiós fins als anys setanta a Europa i al nord d’Àfrica: els actors radicals van trobar un terreny fèrtil amb persones sense experiència intel·lectual i van recórrer als mitjans al seu abast (construir mesquites, predicar, publicar material radical i, posteriorment, completament). explotació dels mitjans digitals) per tal de promoure un discurs divisor i odiós basat en la distinció entre el «bo» i el «dolent», on aquests últims inclouen tant els no musulmans com els musulmans, si no s’ajusten a les opinions conservadores dels islamistes.

anunci

La majoria dels panelistes van esmentar els salafistes i els germans musulmans com a exemples rellevants, destacant que aquells comparteixen els mateixos objectius d’ISIS, és a dir, la creació d’un estat islàmic, que només difereix quant als mitjans per aconseguir-ho.

Es va destacar, a més, que el fenomen és encara més perillós actualment, a causa de la crisi de refugiats sirians, creant condicions favorables per als grups islamistes per explotar la difícil situació de les persones vulnerables per conduir-les cap a ideologies radicals.

Un missatge clau que va sorgir de la discussió és la necessitat de traçar una línia clara entre una ideologia radical amb una agenda política i l'Islam com a fe. De fet, com va subratllar Ahmed Al Hamli, mentre que els grups islamistes denuncien a tots aquells que exposaven els seus objectius com a enemics o enemics de l'Islam, la seva ideologia política no significa estar contra l'islam. Al contrari, s’oposa a un discurs divisor, antidemocràtic i intolerant, que realment fa que el Islam s’alça.

Tots els oradors van coincidir en la necessitat d'encoratjar tant els governs com els musulmans no islamistes a oposar-se a aquest tipus de grups que, per les seves accions, poden donar un nom dolent als musulmans, que poden portar a la discriminació dels musulmans.

Roberta Bonazzi ha posat èmfasi en el paper de la societat civil en aquesta lluita i en la necessitat de potenciar els actors liberal-democràtics per reforçar la resiliència de les comunitats vulnerables. Va deixar clar que els radicals no haurien de tenir poder, violents o no violents, de la mateixa manera que no confiaria als extremistes d’extrema-dreta la des radicalització dels neonazis.

Tots els panelistes van coincidir en el fet que les polítiques de prevenció efectives haurien de passar per una xarxa de diferents actors que no evitessin abordar la interpretació polític-ideològica de la religió i avançar en una narrativa diferent. El compromís amb aquest component religiós serà crucial tant contra l’extremisme com per construir una societat més integrada de tolerància mútua.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències