El cas Nasirov és part d'una batalla més àmplia per al control de l'agenda anticorrupció enfrontant a una aliança d'organitzacions de la societat civil, les forces reformistes en els governs parlamentaris i occidentals en contra d'un grup d'interessos creats en el govern, el parlament i els negocis.

Els líders d'Ucraïna són el producte d'un sistema de corrupció institucionalitzada basat en la captura de l'Estat per un petit grup d'individus rics. No és sorprenent que no estan disposats a renunciar al seu control dels recursos econòmics de l'estat. Tampoc estan disposats a renunciar al seu control sobre les forces de l'ordre o del poder judicial políticament dependent. Com a resultat, ells es limiten a proclamar la necessitat de mesures dràstiques contra la corrupció.

Des de les protestes d’Euromaidan el 2014, cap alt funcionari del passat o present no ha entrat a la presó malgrat les demandes de justícia de la revolució i la fi de la corrupció d’alt nivell. El fet que les «noves» autoritats no compleixin el seu compromís de castigar els culpables ha generat ràbia a la societat ucraïnesa. Els governs occidentals també s’han frustrat cada vegada més davant l’absència de voluntat política per frenar la corrupció.

El servei fiscal d'Estat és una institució de gran abast a causa del seu control dels fluxos d'ingressos i privilegis fiscals. Nasirov, que ha ocupat la seva posició des de maig de 2015, és gairebé segur que té un coneixement detallat dels mecanismes interns de l'administració actual. En circumstàncies normals, l'accés a aquesta informació podria protegir al titular de la investigació criminal, o almenys permetre que s'escapin a l'exterior.

Sembla, però, que Nasirov no va rebre suficient la notificació de la seva detenció. Ell va ser capaç de fugir només per un llit d'hospital, afirmant que ell patia d'hipertensió. Amb el perill de la seva ordre d'arrest inicial que acaba diumenge, activistes cívics li van bloquejar en un edifici de la cort fins que un jutge va aparèixer al dia següent. Al final, Nasirov va ser posat en llibertat sota fiança de 100 milions de grivnas ($ 3.7 milions de dòlars) pagats per la seva dona malgrat els esforços judicials per elevar la fiança a 2 MIL MILIONS hyrvnias.

No està clar de moment si els principals líders d'Ucraïna ha ofert Nasirov com un autèntic sacrifici a la societat civil i els governs occidentals a canvi de concessions en altres parts del programa de lluita contra la corrupció, o si se li permetrà evadir la justícia. La determinació de la societat civil per veure Nasirov processat amb èxit farà que sigui difícil per a ell per evitar un judici.

No obstant això, el cas Nasirov es produeix en un moment en què les reformes anticorrupció d'Ucraïna es reuneixen amb l'augment de la resistència dels 'vells' elits polítiques i econòmiques.

NABU i la Fiscalia Especialitzada Anticorrupció (SAPO) va entrar en funcionament a finals d'2015 amb la comesa d'investigar i processar a alts funcionaris corruptes. Tots dos han estat objecte de forts atacs en els últims mesos per no produir resultats tot i mostrar molt més grans signes d'activitat dels serveis de seguretat o qualsevol altra part del sistema d'aplicació de la llei en la lluita contra la corrupció. Els caps de les dues agències van ser seleccionats per concurs obert i actuar de forma independent. NABU també es troba en una guerra territorial amb l'Oficina del fiscal general, controlada pel president, mentre que el progrés de SAPO s'ha vist obstaculitzada per un sistema judicial sense reformar i poc personal que ha trobat la manera de retardar o sabotejar els casos que ha portat als tribunals.

anunci

Les parts del sistema 'vell' continuen per intentar limitar els alts nivells de transparència requerida pel nou sistema e-declaració dels funcionaris, inclosos els parlamentaris i jutges. Llançat el setembre passat després de repetits retards causats per la interferència política, el sistema requereix inicialment 100,000 alts funcionaris, incloent el president i el primer ministre de revelar els seus ingressos, béns i actius i els dels seus familiars. El nivell de tinença d'efectiu pels funcionaris va superar totes les expectatives, amb un total 26 MIL MILIONS de grivnas (prop de $ 930 milions de dòlars), i va causar indignació pública.

Un grup de gairebé 50 parlamentaris recentment va presentar una demanda davant el Tribunal Constitucional argumentant que el requisit de divulgació dels actius a membres de la família és inconstitucional.

En teoria, qualsevol declaració dels dipòsits en efectiu superiors a $ 100,000 donarà lloc a investigacions per comprovar l'origen dels diners. Això podria mantenir detectius NABU ocupat durant un període considerable, sobretot perquè dos milions de funcionaris es deuen a presentar les declaracions d'1 abril.

Les organitzacions de la societat civil influents que han impulsat les reformes contra la corrupció, incloent correus declaracions, ara es troben sota atac. President Poroshenko ahir va convertir en llei un requisit per a les organitzacions de campanya contra la corrupció per presentar les seves pròpies declaracions electròniques i divulgar el seu finançament. Aquesta mesura estableix clarament les autoritats amb un mitjà per intimidar els activistes que utilitzen l'amenaça de les investigacions criminals.

Tot i la manca de condemnes penals, els reformadors anticorrupció d'Ucraïna amb un fort suport de la UE i el FMI han obtingut alguns altres èxits significatius en limitar les oportunitats de comportament corrupte per part dels funcionaris i els seus associats. L’àmpliament lloat sistema de contractació estatal en línia de ProZorro ha eliminat les subhastes trucades del passat per a contractes governamentals. De la mateixa manera, les reformes del sector energètic, inclosa la revisió de Naftogaz, la companyia estatal de petroli i gas, han eliminat les que eren algunes de les oportunitats més grans de corrupció abans del 2014.

El sistema de 'vell' és clarament desconcertat pels avenços de les reformes contra la corrupció. Queda per veure si el cas Nasirov marcarà una victòria per als reformadors o definir els límits de la seva influència. Els governs occidentals també poden haver d'entrar en la lluita per mantenir l'esforç contra la corrupció a la pista.