Connecteu-vos amb nosaltres

Ajuda

Assistència #Development Oficial de la UE arriba a nivell més alt mai

COMPARTIR:

publicat

on

Les noves xifres confirmen que la Unió Europea i els seus estats membres s'han consolidat el 2016 com a primer donant d'ajuda mundial.

Les xifres preliminars de l'OCDE mostren que l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) proporcionada per la UE i els seus estats membres ha arribat als 75.5 milions d'euros el 2016. Això suposa un augment de l'11% respecte als nivells del 2015. L'assistència de la UE ha augmentat per quart any consecutiu i ha arribat al seu nivell més alt fins ara. El 2016, l'AOD col·lectiva de la UE va representar el 0.51% de la renda nacional bruta (INB) de la UE, després d'haver augmentat des del 0.47% del 2015. Això és significativament per sobre de la mitjana del 0.21% dels països no membres de la UE que són membres del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament (CAD) .

La Unió Europea i els seus estats membres han tornat a consolidar el seu lloc com a primer donant d'ajuda mundial el 2016.

El comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimica, va dir: "Estic orgullós que la UE segueixi sent el principal proveïdor mundial d'ajuda oficial al desenvolupament, una prova clara del nostre compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Demanem a tots els actors del desenvolupament que redoblen els seus esforços per fer el mateix. I no ens aturem aquí. Aprofitant les inversions del sector privat, ajudant a mobilitzar recursos nacionals i intensificar els esforços conjunts amb els estats membres de la UE, busquem aprofitar al màxim totes les fonts de finançament per al desenvolupament".

A 2016, cinc Estats membres de la UE van proporcionar 0.7% o més del seu ingrés nacional brut (RNB) a l’Ajuda oficial al desenvolupament: Luxemburg (1.00%), Suècia (0.94%), Dinamarca (0.75%), Alemanya (0.70%), ha arribat a l’objectiu per primera vegada i al Regne Unit (0.70%). Setze estats membres de la Unió Europea van augmentar la seva AOD en comparació amb la seva RNB, mentre que els estats membres de 5 van reduir la seva AOD i 7 es va mantenir al mateix nivell que l'any passat. En total, els estats membres de 20 van augmentar la seva AOD nominalment per 10.9 milions d’euros, mentre que la disminució d’altres 6 va ascendir a 3.4 milions d’euros.

El 2016, davant una crisi migratòria sense precedents, la UE i els seus estats membres van poder augmentar tant el seu suport als refugiats com la seva "ajuda al desenvolupament" als països en desenvolupament. L'augment global de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament de la Unió Europea, amb 7.6 milions d'euros, va ser més gran que l'augment dels costos dels refugiats dels donants d'1.9 milions d'euros. Només el 25% del creixement de l'AOD col·lectiva de la UE entre el 2015 i el 2016 es va deure als costos dels refugiats al país, per tant, hi va haver un creixement de l'AOD, encara que s'exclouen aquests costos. L'AOD col·lectiva de la UE excloent els costos dels refugiats al país va créixer de 59.1 milions d'euros el 2015 a 64.8 milions d'euros el 2016, la qual cosa suposa un augment del 10%.

anunci

Fons

L’assistència oficial al desenvolupament segueix sent una font vital de finançament per a molts països en desenvolupament, però és clar que els esforços han d’anar molt més lluny. Aquesta visió, de com hauria d’evolucionar el finançament del desenvolupament per donar suport a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, s’acorda a l’estudi Agenda d'Acció d'Addis Abeba[1] (AAAA).

Com a suport d’aquesta agenda, la Unió Europea (UE) vol augmentar les seves fonts de desenvolupament sostenible, incloent-hi:

– Mobilització de recursos domèstics

– Aprofitar els recursos del sector privat a nivell nacional i internacional per mobilitzar finançament per al desenvolupament del sector privat

– Reforçar els esforços de programació conjunta entre la UE i els seus estats membres com una manera de millorar l'eficiència, la propietat i l'eficàcia de la cooperació al desenvolupament.

A 2005, la UE i els seus estats membres es van comprometre a augmentar la seva ODA col·lectiva a 0.7% de la Renda nacional bruta de la UE (RNB) per part de 2015. Tot i que la crisi econòmica i les greus pressions pressupostàries a la majoria dels estats membres de la UE fan que la UE no compleixi aquest objectiu ambiciós a 2015, hi ha hagut un creixement real continu de l’APD europeu de gairebé 40 des de 2002. Al maig, 2015, el Consell Europeu va reafirmar el seu compromís per assolir aquest objectiu abans de 2030. La UE també va realitzar esforços per complir de manera col·lectiva l’objectiu d’ODA de 0.15-0.20% del RNB als països menys avançats a curt termini i arribar a 0.20% d’ODA / RNB als PMA per part de 2030.

La promesa d’APD es basa en objectius individuals. Els estats membres que es van unir a la UE abans de 2002 van reafirmar el seu compromís per assolir l'objectiu 0.7% ODA / GNI, tenint en compte les circumstàncies pressupostàries, mentre que els que han aconseguit aquest objectiu es van comprometre a mantenir-se o superar aquest objectiu. Estats membres que es van unir a la UE després que 2002 s'hagi compromès a esforçar-se per augmentar la seva ODA / GNI a 0.33%.

Les dades publicades avui es basen en informació preliminar comunicada pels Estats membres de la UE a l'OCDE ia la Comissió de la UE. L’APO col·lectiva de la UE consisteix en la despesa total de l’APD dels estats membres de la UE de 28 i l’APD de les institucions de la UE que no s’atribueixen als estats membres individuals (és a dir, els recursos propis del Banc Europeu d'Inversions).

Els costos dels refugiats donats als estats membres de la Unió Europea van augmentar de 8.8 milions d’euros (o 12.9% de la ODA col·lectiva de la UE a 2015) fins a € 10.7 mil milions (o 14.2% de la ODA col·lectiva de la UE a 2016). L’augment de l’ODA de la UE dedicada al finançament de costos de refugiats donants reflecteix el fet que a 2015 i 2016, molts països de la UE, davant un augment sense precedents dels refugiats, van proporcionar assistència urgent i suport a un gran nombre de refugiats dins de les seves fronteres. La majoria dels costos relacionats[2] només es pot registrar com a AOD durant el primer any d'estada d'un refugiat.

Hi ha membres de 30 del Comitè d'Assistència al Desenvolupament (DAC), inclosa la Unió Europea, que actua com a membre de ple dret del comitè.

Més informació:

Full de dades: Publicació de noves xifres sobre l'ajut oficial al desenvolupament de 2016

Annex: Assolir els objectius de desenvolupament sostenible de 2030: unir els mitjans d’execució; destacar els primers èxits de la UE en tres àrees clau

Nota de premsa de l'OCDE

[1] L'Agenda d'Acció d'Addis Abeba (AAAA) es va acordar a la tercera Conferència Internacional de les Nacions Unides sobre finançament per al desenvolupament al juliol de 2015

[2] Veure: http://www.oecd.org/dac/stats/38429349.pdf, línia Refugiats IA8.2 en països donants (codi 1820)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències