Connecteu-vos amb nosaltres

EU

"Necessitem un sistema eficaç de declaracions d'efectiu per reforçar millor la seguretat a tota la UE"

COMPARTIR:

publicat

on

El Comitè de Representants Permanents del Consell (Coreper) ha acordat avui (28 de juny) la seva posició sobre un projecte de reglament destinat a millorar els controls sobre l'entrada o la sortida d'efectiu de la Unió.  

Aquesta posició serveix com a mandat perquè el Consell entri en negociacions amb el Parlament Europeu, un cop el Parlament hagi exposat la seva pròpia posició. El ministre de Finances maltès, Edward Scicluna, va dir: "Les xarxes criminals i terroristes avança l'anonimat de les transaccions de pagament en efectiu. Per això necessitem un sistema eficaç de declaracions d'efectiu que pugui ajudar les autoritats a prevenir i lluitar millor contra les activitats il·legals i a reforçar la seguretat a tota la Unió”.

La futura regulació millorarà l'actual sistema de controls pel que fa a l'entrada o sortida d'efectiu de la UE substituint el reglament 1889/2005.

L'objectiu és tenir en compte el desenvolupament de noves bones pràctiques en la implementació dins de la UE dels estàndards internacionals de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme desenvolupats pel Grup d'Acció Financera (GAFI). En conseqüència, el projecte de reglament amplia la definició d'efectiu a alguns instruments o formes de pagament diferents de la moneda, com ara xecs, xecs de viatge, or i targetes de prepagament. A més, amplia el seu abast als diners en efectiu que s'envien per correu, mercaderies o missatgeria.

Així, complementarà el marc legal de la UE per a la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme establert a la Directiva 2015/849. Segons la posició comuna del Consell, qualsevol ciutadà que entri o surti de la UE i que porti efectiu d'un valor de 10 euros o més, haurà de declarar-ho a les autoritats duaneres.

La declaració s'haurà de fer independentment de si els viatgers porten els diners en efectiu personalment, l'equipatge o el mitjà de transport. A petició de les autoritats l'hauran de posar a disposició per al control.

Pel que fa als efectius enviats en paquets postals, enviaments de missatgeria, equipatge no acompanyat o càrrega en contenidors (“efectiu no acompanyat”), les autoritats competents tindran la facultat de sol·licitar al remitent o al destinatari, si s'escau, que faci una declaració de divulgació. . La declaració es farà per escrit o electrònicament mitjançant un formulari normalitzat. Les autoritats tindran la facultat d'efectuar controls sobre els enviaments, recipients o mitjans de transport que puguin contenir efectiu no acompanyat.

anunci

Les autoritats dels estats membres intercanviaran informació, especialment quan hi hagi indicis que l'efectiu estigui relacionat amb activitats delictives que puguin afectar negativament els interessos financers de la UE. Aquesta informació també es transmetrà a la Comissió. El nou reglament no impedirà que els estats membres disposin de controls nacionals addicionals sobre els moviments d'efectiu dins de la Unió en virtut de la legislació nacional, sempre que aquests controls s'ajustin a les llibertats fonamentals de la Unió.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències