Connecteu-vos amb nosaltres

Conferència de Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM)

#Oceana: desenes d'espècies amenaçades en perill a causa de la defectuosa xarxa comunitària d'àrees marines protegides

COMPARTIR:

publicat

on

D’Oceana anàlisi dut a terme als plans de mesures de 16 estats membres de la UE ha revelat una manca generalitzada d’ambició d’utilitzar eficaçment les xarxes d’AMP per contribuir a l’objectiu de la UE d’aconseguir mars saludables, nets i productius per al 2020, tal com s’exigeix ​​en virtut de la Directiva marc de l'estratègia marina (MSFD). L’actual xarxa d’AMP de la UE és greument defectuosa, ja que la protecció dels ecosistemes de les profunditats marines és escassa i no hi ha una gestió pesquera en molts dels llocs. La xarxa d’àrees marines protegides està lluny d’assolir l’objectiu de protegir el 10% dels ecosistemes marins i costaners com a molt tard el 2020.

La majoria dels països de la UE no tenen intenció de solucionar aquestes mancances a l'hora d'aplicar la directiva. La regulació de les activitats pesqueres dins dels seus AMP és una cosa especialment decebedora, especialment de les grans nacions marítimes com França, Itàlia i Espanya.

“Podem capturar gairebé un 60% més de peixos a les aigües europees en menys de deu anys, però només si protegim hàbitats importants. Per tant, és una gran decepció saber que les restriccions a la pesca de les AMP queden majoritàriament fora de la llista de mesures de protecció. També és inacceptable que els estats membres no tinguin intenció de protegir dotzenes d’altres comunitats amenaçades protegides per convencions internacionals de noves AMP, inclosos molts peixos, taurons i ratlles, balenes i crustacis ”, va dir Lasse Gustavsson, directora executiva d’Oceana a Europa.

Dos terços de les AMP europees estan designades per protegir només 18 espècies marines i cinc hàbitats a través de la UE Xarxa Natura 2000. L'enquesta d'Oceana va trobar que aquestes espècies amenaçades són ignorades pels estats membres de la UE en el seu programa de mesures MSFD per a les AMP.

Oceana insta la Comissió Europea a assegurar-se que els estats membres apliquin mesures MSFD adequades que contribueixin a l'establiment d'una xarxa d'AMP ecològicament coherent i ben gestionada. Cal tenir en compte, en particular, els passos següents per aturar eficaçment la pèrdua de biodiversitat marina a Europa:

  • Creació de zones de no-take dins de les AMP existents;
  • protecció dels hàbitats essencials dels peixos (per exemple, tancaments estacionals o en temps real);
  • restriccions de la pesca comercial i recreativa dins de les AMP, i;
  • mesures actives de restauració en parts degradades dels AMP (per exemple, esculls artificials).

Mapa de la pressió europea de pesca de fons en relació amb la xarxa europea d’AMP

anunci

Avaluació resum o mesures de designació de l'AMP segons el programa nacional de mesures MSFD

Factors clau:

  • Cobreix la xarxa europea d’AMPs 5.9% de les aigües de la UE
  • Només Alemanya té una aparent xarxa coherent d’AMP sense grans llacunes
  • 11 estats membres es queden molt per sota de l'objectiu de l'ONU de cobertura del 10% de les AMP, inclosos 4 estats membres amb menys del 3% (Portugal, Irlanda, Grècia i Xipre)
  • Cap indicació que els estats membres designin noves AMP diferents de la Natura 2000 marina
  • Només sis estats membres es van comprometre a regular la pesca dins dels seus llocs Natura 2000
  • A finals de 2016, 11 estats membres no havien informat dels seus programes de mesures nacionals (PoM) a la Comissió Europea, tot i que el termini legal era el març de 2016.

D’acord amb la Directiva marc d’estratègia marina (2008/56 / CE), s’espera que els programes nacionals de mesures (PoM) identifiquin i implementin les mesures necessàries per assolir un bon estat ambiental abans del 2020. Per a les àrees marines protegides, els PoM haurien d’abordar les mancances ecològiques i desenvolupament de plans de gestió eficaços, que teòricament haurien d’incloure no només la pesca comercial, sinó totes les activitats humanes rellevants com el dragatge, el transport marítim, les activitats recreatives, l’agricultura o l’aqüicultura.

Informe: Programes de mesures en virtut de la Directiva marc de l'estratègia marina

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències