Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#PEPP: proposta paneuropea de pensions personals: "Amb PEPP, Europa creix més junts"

COMPARTIR:

publicat

on

La proposta de la Comissió Europea del 29 de juny d'un reglament que estableixi principis comuns per a un producte de pensions personals paneuropees (PEPP) ha estat benvinguda per #FinanceWatch i altres comentaristes.

La bretxa global de les pensions s'estima actualment en 70 bilions de dòlars i es preveu que augmentarà fins als 400 bilions de dòlars l'any 2050: aquest és, amb diferència, el problema financer més gran que s'enfronten els ciutadans de la UE, els seus fills i néts.

Amb les pensions governamentals en declivi i les professionals que cobreixen només una minoria de ciutadans i necessitats de pensions, totes les autoritats públiques demanen als ciutadans de la UE que estalviin més i abans per a la jubilació. Sorprenentment, estan ometent un altre requisit crucial per a l'adequació de les pensions: rendiments reals nets decents (és a dir, després de la inflació). Els rendiments compostos són el principal motor, encara que sovint s'ignoren, de l'adequació de les pensions.

Una investigació independent sobre els rendiments nets reals dels estalvis de pensions europeus ha demostrat que les comissions perjudiquen greument els rendiments dels estalviadors de pensions. Els productes d'estalvi de pensions sovint tenen un rendiment molt inferior als mercats de capitals i, fins i tot, de vegades destrueixen el valor real dels estalvis de pensions a llarg termini. Això, al seu torn, es deu a l'extrema fragmentació dels mercats de productes d'estalvi de pensions a la UE, a la complexitat i opacitat de molts productes i a la competència insuficient.

Segons Finance Watch, l'associació dóna suport a la intenció general d'oferir un producte segur, senzill i transparent accessible a nivell paneuropeu i, en particular, a algunes de les característiques d'aquest nou producte que s'ha presentat:

  • La proposta preveu una opció predeterminada amb protecció del capital i un nombre limitat d'alternatives, tal com suggereix Finance Watch.
  • Les opcions que no són per defecte estan subjectes a proves d'idoneïtat, tot i que ens perdem el concepte d'una via formal per guiar els inversors i els assessors al llarg del procés de presa de decisions.
  • La portabilitat s'ofereix a tota la UE, després d'un període d'entrada gradual de tres anys, a través de compartiments nacionals; la complexitat d'aquest enfocament s'haurà de mitigar amb una major transparència per garantir que els estalviadors puguin aprofitar al màxim els avantatges d'aquesta funció. .
  • El producte permet als estalviadors canviar de proveïdor a intervals regulars i a través de les fronteres; tanmateix, el límit proposat per a les tarifes de canvi és massa elevat i s'hauria de reformular la base per calcular-lo.
  • El producte inclou un document d'informació a l'estil KID que inclou mètriques sobre el rendiment passat; esperem més estàndards sobre aquestes mètriques i punts de referència rellevants en el seu moment per garantir la transparència i la comparabilitat.

Finance Watch, però, també cita una sèrie de punts sobre els quals la proposta no compleix les seves expectatives:

  • Falten característiques importants que podríem esperar d'un autèntic producte de pensions: en particular, no aborda el risc de longevitat i no orienta els estalviadors cap a una estratègia de decumulació que proporcionés uns ingressos, és a dir, en forma d'anualitat. Els estats membres no tenen l'opció de limitar les opcions de desacumulació o de promoure estratègies prudents i generadores d'ingressos per sobre dels pagaments alçats.
  • La proposta no ofereix una garantia de capital explícita com a part de l'opció per defecte i no ofereix prou detalls sobre les especificitats de la protecció del capital proposada.
  • No hi ha limitacions en el nivell de comissions cobrades ni per l'assessorament sobre la venda d'un PEPP ni per la seva gestió continuada. Els límits, en particular en les tarifes d'assessorament en l'etapa de subscripció, podrien evitar un possible abús i fomentar l'ús del producte. El reglament hauria d'establir, almenys, un marc per al càlcul d'aquests límits, que han d'aplicar els estats membres.
  • Per donar suport a les característiques de portabilitat del producte, els proveïdors haurien d'incloure, com a part dels seus informes periòdics, una visió general consolidada del capital acumulat i dels avantatges dels estalviadors, inclosos tots els compartiments nacionals rellevants.
  • Finalment, el marc es remet a la legislació sectorial per establir estàndards prudencials per als proveïdors de PEPP. Atesa la diversitat de règims, això podria comportar un nivell de protecció desigual per als estalviadors i condicions de joc desiguals entre els proveïdors.

En comentar la proposta, el portaveu de política econòmica i financera del Grup Verds/ALE al Parlament Europeu, Sven Giegold, va dir: "Amb un producte de pensions paneuropeu, Europa creix més junts. Serà un gran alleujament per als ciutadans europeus portar-se amb ells la seva jubilació privada quan es traslladin a un altre país. La pensió paneuropea seria el primer producte financer realment europeu per als consumidors. Si les mateixes regles s'apliquen a tots els proveïdors, el consumidor es beneficia d'una autèntica competència europea entre les companyies d'assegurances.

anunci

"Actualment, els bancs, les companyies d'assegurances i els fons distribueixen el
costos excessivament elevats entre els consumidors. Augmentant l'elecció de
productes i millorant la comparabilitat, els costos per als consumidors seran
reduït significativament pel producte de pensions paneuropeu. A causa d'a
definició europea uniforme, és més probable que els consumidors facin un ús millor
i productes més barats d'altres estats membres. La pensió paneuropea promou així la integració de la unió dels mercats de capitals.

"Em felicito que la Supervisió Europea d'Assegurances (EIOPA) prengui el lideratge en la supervisió. No obstant això, el PEPP, per descomptat, no substitueix l'alt cost
models efectius com el fons de pensions públic suec que té
va ajudar els ciutadans suecs a beneficiar-se dels mercats de capitals amb només
10% dels costos habituals. El govern alemany hauria de descartar les seves objeccions a la pensió paneuropea i donar suport a la proposta. Els Verds al Parlament Europeu defensaran fermament una decisió de suport a la proposta de la Comissió.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències