Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

#SecurityandDefence: Avenços significatius per millorar la resiliència d'Europa davant les amenaces híbrides: més feina per endavant

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea i l'Alt Representant, el 19 de juliol, van informar sobre les accions preses i els propers passos per implementar el marc conjunt de 2016 per combatre les amenaces híbrides.

La Comunicació contribueix a la creació d'una Unió Europea que protegeix, tal com va prometre el president Juncker a la Discurs d'estat de la Unió 2016. Es basa en iniciatives en l'àmbit de la defensa, com ara el Fons Europeu de Defensa i el nivell sense precedents de cooperació entre la UE i l'OTAN que s'ha desenvolupat durant l'últim any.

S'ha fet un avenç significatiu en cadascuna de les 22 accions per combatre les amenaces híbrides identificades l'any passat. La UE ha millorat la seva consciència i l'intercanvi d'informació entre els estats membres sobre aquestes creixents amenaces a la seguretat, que sovint combinen mètodes convencionals i no convencionals, que van des del terrorisme i els ciberatacs fins a campanyes de desinformació o manipulació mediàtica. La UE també ha avançat en la protecció de les infraestructures crítiques en àmbits com el transport, l'energia, la ciberseguretat i el sistema financer, així com en la lluita contra l'extremisme violent i la radicalització. Però encara queda per fer, ja que la naturalesa de les amenaces híbrides continua evolucionant.

L'alta representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini, va dir: "Les amenaces híbrides són un problema de seguretat important per a la Unió Europea, els seus estats membres i els nostres socis. Estem treballant per millorar la consciència de les amenaces a través de la Cèl·lula de fusió híbrida de la UE, per controlar i contrarestar el contingut i la propaganda en línia il·legals amb els nostres grups de treball de comunicació estratègica, per millorar les capacitats de tercers països i per intensificar la nostra cooperació amb l'OTAN. . Aquest és el nucli de la nostra estratègia global adoptada l'any passat. La salvaguarda de la nostra societat és una prioritat per a la UE".

El vicepresident d'Ocupació, Creixement i Competitivitat, Jyrki Katainen, va afegir: "Després de la nostra proposta de Fons Europeu de Defensa i el document de reflexió sobre el futur de la defensa europea, estem fent nous passos cap a una Unió de Seguretat i Defensa. Una major cooperació per abordar les amenaces híbrides ens farà més resilients. La UE afegeix valor ajudant els estats membres i els socis, basant-se en una àmplia gamma d'instruments i programes existents. El nostre enfocament reuneix els actors clau tot respectant plenament els seus diferents rols i responsabilitats".

La comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska, va afegir: “La cooperació en seguretat i defensa no és una opció, és imprescindible. Europa s'enfronta a més reptes de seguretat híbrids i no convencionals que mai. Per això, tal com mostra l'informe, estem responent a un nivell de cooperació sense precedents entre la UE, els estats membres i l'OTAN per millorar la resiliència, abordar les vulnerabilitats estratègiques i preparar respostes coordinades".

Com a part de l'enfocament integrat de la UE en matèria de seguretat i defensa, el marc conjunt va establir una sèrie d'accions per prevenir, fer front i mitigar el repte creixent de les amenaces híbrides. S'ha treballat i s'ha avançat en tots els àmbits:

anunci
  • Millora de la consciència: la Cèl·lula de fusió híbrida de la UE es va establir el 2016, dins del Servei Europeu d'Acció Exterior, per oferir anàlisis de totes les fonts sobre amenaces híbrides. Per separat, Finlàndia acaba de posar en marxa el Centre europeu per a la lluita contra les amenaces híbrides per fomentar el diàleg estratègic i dur a terme investigacions i anàlisis. Per contrarestar les campanyes de desinformació generalitzades i la difusió sistemàtica de notícies falses, s'han creat Cossos de treball de comunicació per als barris de l'est i el sud.
  • Construcció de resiliència: juntament amb els estats membres, la Comissió ha millorat la conscienciació sobre els híbrids en diversos sectors, com ara energia, transport, duanes, espai, salut o finances. Amb l'Agència Europea de Seguretat Aèria, s'ha creat un equip de resposta a emergències informàtiques en aviació i un grup de treball sobre ciberseguretat. A finals de 2017, es desenvoluparan indicadors de vulnerabilitat per ajudar a millorar la resiliència de la infraestructura crítica. Les tecnologies i les capacitats prioritàries necessàries per contrarestar i reforçar la resiliència davant les amenaces híbrides identificades pels estats membres podrien ser elegibles per rebre suport en el marc del Fons Europeu de Defensa proposat recentment.
  • Protecció dels europeus en línia: D'acord amb l'Agenda Europea de Seguretat, la Comissió ha pres mesures per reduir la disponibilitat de contingut il·legal en línia. En particular, la Unitat de Referència d'Internet de la UE establerta a Europol escaneja el web a la recerca de material terrorista en línia. Ha referit desenes de milers de publicacions a empreses d'Internet amb una mitjana del 90% d'aquestes publicacions després eliminades. El Fòrum d'Internet de la UE, creat el 2015, reuneix governs, Europol i les empreses tecnològiques i de xarxes socials més grans per garantir que el contingut il·legal, inclosa la propaganda terrorista, es retiri el més aviat possible.
  • Cooperació amb tercers països s'ha intensificat, per millorar les seves capacitats i resiliència en el sector de la seguretat. Amb la cooperació de Moldàvia, es va llançar una enquesta de risc del projecte pilot, amb l'objectiu d'identificar les vulnerabilitats clau i garantir l'assistència de la UE dirigida específicament a aquestes àrees.
  • Prevenció, resposta a la crisi i recuperació: s'ha desenvolupat un protocol operatiu de la UE, el EU Playbook, que descriu les disposicions pràctiques per a la coordinació, la recopilació d'intel·ligència, l'anàlisi i la cooperació amb l'OTAN. Es provarà a través de l'exercici PACE (Exercici Paral·lel i Coordinat) a la tardor de 2017.
  • Cooperació UE-OTAN: la UE i l'OTAN van establir un conjunt comú de 42 propostes per implementar els set àmbits de cooperació identificats en el Declaració conjunta signat pel president Tusk, el president Juncker i el secretari general Stoltenberg sobre l'associació UE-OTAN. Deu de les 42 accions se centren en la lluita contra les amenaces híbrides, cosa que demostra la importància que les dues parts donen a aquest problema. La interacció entre la Cèl·lula de Fusió de la UE i la Subdivisió d'Anàlisi Híbrida de l'OTAN és un element important de la cooperació UE/OTAN sobre amenaces híbrides. Per primera vegada, el personal de l'OTAN i la UE exerciran junts la seva resposta a un escenari híbrid aquest any.

La Unió Europea continuarà utilitzant totes les eines i instruments per abordar i reaccionar a potencials amenaces híbrides, actuant com un proveïdor de seguretat més fort i amb més capacitat de resposta, complementant les accions dels Estats membres i els socis.

Fons

La UE i el seu veïnat s'enfronten avui a l'augment d'amenaces a la seguretat amb l'objectiu de desestabilitzar la nostra regió en el seu conjunt. Cap país pot afrontar aquests reptes sol.

La Comissió Juncker va fer de la seguretat una prioritat des del primer dia. La Comissió 2015 Agenda Europea de Seguretat va reconèixer específicament la necessitat de contrarestar les amenaces híbrides.

La Comissió i l'Alt Representant van adoptar a Marc conjunt sobre la lluita contra les amenaces híbrides l'abril de 2016. Es van proposar 22 accions concretes. L'informe publicat avui està examinant la seva implementació específica.

El Estratègia mundial de la política exterior i de seguretat també fa que la lluita contra les amenaces híbrides sigui una prioritat, posant de manifest la necessitat d'un enfocament integrat per vincular la resiliència interna amb les accions externes de la UE.

Després de l'adopció el novembre de 2016 de la Pla d'acció europeu de defensa, la Comissió va presentar una sèrie d'iniciatives que contribuiran a reforçar la capacitat de la UE per respondre a les amenaces híbrides. Això inclou el Fons de Defensa Europea, llançat el 7 de juny de 2017, amb un finançament proposat d'uns 600 milions d'euros fins al 2020 i 1.5 milions d'euros anuals després.

de la Comissió document de reflexió sobre el futur de la defensa europea presentat el juny de 2017, exposa diferents escenaris sobre com abordar les creixents amenaces de seguretat i defensa que s'enfronta Europa i millorar les capacitats de defensa d'Europa per al 2025.

Més informació

Informe conjunt sobre la implementació del marc conjunt per a la lluita contra les amenaces híbrides: una resposta de la Unió Europea

Marc conjunt per contrarestar les amenaces híbrides una resposta de la Unió Europea

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències