Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Ombudsman llança una consulta pública sobre la transparència del Consell

COMPARTIR:

publicat

on

El síndic de greuges europeu, Emily O'Reilly (A la foto), com a part d’una investigació en curs, ha convidat els comentaris de la ciutadania, la societat civil, els parlaments nacionals i altres sobre com el Consell de la UE pot fer més transparent la seva tasca legislativa. 

Aquesta consulta fa nou preguntes, incloses les mesures que podria prendre el Consell per facilitar la cerca de documents legislatius; quines dificultats s’enfronten per intentar obtenir documents vinculats als òrgans preparatoris del Consell; i quant d’important és conèixer les posicions individuals dels estats membres.

El Defensor del Poble també ha escrit al Consell per demanar que inspeccioni tots els documents relatius a tres actes legislatius de mostra a partir del 2016 per tal de veure el procés intern de registre, classificació i divulgació de documents a mesura que els projectes de lleis de la UE passin pel Consell. Els fitxers seran seleccionats pel Consell i hauran de ser representatius de les seves pràctiques de tractament i transparència.

“El Consell, com a colegislador amb el Parlament, adopta lleis que afecten la vida de més de 500 milions de ciutadans. Els ciutadans tenen dret a participar en la vida democràtica de la UE i, per a això, han d’estar informats adequadament sobre el procés legislatiu dins del Consell.

"Hi ha hagut algunes millores en la transparència en el procés legislatiu del Consell des de l'obertura de la meva investigació. El meu següent pas és esbrinar com es van registrar i publicar documents relacionats amb tres mostres de lleis recents de la UE per tal de mapar amb precisió el sistema de gestió de documents i transparència del Consell. "Al mateix temps, vull saber sobre les experiències pràctiques d'aquells que busquen més informació sobre debats en curs sobre els projectes de lleis de la UE i qualsevol suggeriment de millora", va dir O'Reilly.

Fons 

El Defensor del Poble va obrir la seva investigació el març de 2017 amb 14 preguntes al Consell sobre com es gestionen els documents legislatius derivats de les reunions dels ambaixadors dels Estats membres i dels ambaixadors adjunts, a més dels més de 150 comitès i grups de treball dels funcionaris públics nacionals, d’acord amb les normes de transparència de la UE. La investigació del Defensor del Poble abasta quatre àmbits: l'accessibilitat dels documents al registre de documents del Consell; la integritat d’aquest registre; la coherència de la redacció i publicació de pràctiques entre els òrgans preparatoris i la transparència de les posicions dels Estats membres.

anunci

El del Consell resposta va enumerar algunes millores, inclòs un nou sistema per registrar els documents del Consell; un projecte per desenvolupar una plataforma de redacció comuna amb el Parlament Europeu i la Comissió; i diverses iniciatives per facilitar l'accés del públic als documents.

La inspecció prevista de tres expedients legislatius tancats el 2016, així com les contribucions de la consulta pública, alimentaran l’anàlisi final sobre aquest tema per part del Defensor del Poble.

El termini per enviar respostes al consulta - disponible en els 24 idiomes oficials de la UE - és l'1 de desembre de 2017.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències