Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Els propers passos amb #FakeNews: la Comissió crea un grup d'experts d'alt nivell i llança una consulta pública

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió ha llançat una consulta pública sobre notícies falses i desinformació en línia i ha creat un grup d'experts d'alt nivell que representa acadèmics, plataformes en línia, mitjans de comunicació i organitzacions de la societat civil.

El treball de la Grup d'experts d'alt nivell així com els resultats de la consulta pública contribuirà al desenvolupament d'una estratègia a nivell de la UE sobre com fer front a la difusió de notícies falses, que es presentarà a la primavera de 2018.

El vicepresident primer Frans Timmermans va dir: "La llibertat de rebre i difondre informació i el pluralisme dels mitjans de comunicació estan recollits a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE. Vivim en una època en què el flux d'informació i la desinformació s'han tornat gairebé aclaparadors. Això és per què hem de donar als nostres ciutadans les eines per identificar notícies falses, millorar la confiança en línia i gestionar la informació que reben".

Andrus Ansip, vicepresident del Mercat Únic Digital, va afegir: "Hem de trobar un enfocament equilibrat entre la llibertat d'expressió, el pluralisme dels mitjans i el dret dels ciutadans a accedir a informació diversa i fiable. Tots els actors rellevants com les plataformes en línia o Els mitjans de comunicació haurien de tenir un paper en la solució".

La comissària d'Economia i Societat Digital, Mariya Gabriel, va dir: "Al cor de la meva acció hi ha la defensa del dret dels ciutadans a una informació de qualitat, que és una pedra angular de les nostres democràcies. Vull tenir un debat obert i ampli sobre les notícies falses per abordar aquest complex. fenomen per superar els reptes que tenim per davant".

S'espera l'aportació del públic fins al febrer

Els ciutadans, les plataformes de xarxes socials, les organitzacions de notícies (emissores, mitjans impresos, agències de notícies, mitjans en línia i verificadors de fets), investigadors i autoritats públiques estan convidats a compartir les seves opinions en el consulta pública fins a mitjans de febrer. Recollirà opinions sobre quines accions es podrien dur a terme a nivell de la UE per oferir als ciutadans eines efectives per identificar informació fiable i verificada i adaptar-se als reptes de l'era digital.

anunci

Les aportacions es preveuen en tres àmbits principals:

  1. L'abast del problema, és a dir, com es perceben les notícies falses pels ciutadans i les parts interessades, com són conscients de la desinformació en línia o com confien en diferents mitjans.
  2. Avaluació de les mesures que ja han adoptat les plataformes, les empreses de mitjans de comunicació i les organitzacions de la societat civil per contrarestar la propagació de notícies falses en línia, així com les posicions sobre els rols i les responsabilitats de les parts interessades rellevants.
  3. Possibles accions futures per enfortir l'accés dels ciutadans a informació fiable i verificada i evitar la propagació de la desinformació en línia.

Aquesta consulta només aborda les notícies falses i la desinformació en línia quan el contingut no és per se il·legal i, per tant, no està cobert per les accions legislatives i autoreguladores existents de la UE o nacionals.

S'obre un grup d'experts d'alt nivell per presentar sol·licituds

La Comissió convida els experts a sol·licitar el grup d'alt nivell sobre notícies falses per assessorar-la sobre l'abast del fenomen, la definició dels rols i les responsabilitats de les parts interessades rellevants, la comprensió de la dimensió internacional, el balanç de les posicions en joc i la formulació de recomanacions. . En la mesura del possible, el grup hauria d'incloure diversos representants de cada àmbit d'expertesa, ja siguin acadèmics o delegats de la societat civil. La Comissió té com a objectiu una selecció equilibrada dels experts.

El convocatòria de sol·licitud està obert fins a mitjans de desembre. Es preveu que el grup d'experts d'alt nivell comenci el gener de 2018 i funcionarà durant diversos mesos.

Fons

Les plataformes en línia i altres serveis d'Internet han proporcionat noves maneres perquè la gent es connecti, debat i reuneix informació. Tanmateix, la difusió de notícies que enganyen intencionadament els lectors s'ha convertit en un problema creixent per al funcionament de les nostres democràcies, afectant la comprensió de la realitat per part de la gent.

Els dies 17 i 18 de novembre de 2016, la Comissió va acollir el seu segon Col·loqui anual sobre drets fonamentals, sobre el tema de Pluralisme mediàtic i democràcia. La Eurobaròmetre L'enquesta publicada el 17 de novembre de 2016 va mostrar que els ciutadans europeus estan preocupats per la independència dels mitjans i els nivells de confiança en els mitjans són baixos.

En la seva carta de missió, el president Jean-Claude Juncker va encarregar a la comissària d'Economia i Societat Digital, Mariya Gabriel, que analitzés els reptes que les plataformes en línia creen per a les nostres democràcies pel que fa a la difusió d'informació falsa i iniciés una reflexió sobre què caldria a nivell de la UE per protegir els nostres ciutadans.

El juny de 2017, el Parlament Europeu va adoptar una Resolució demanant a la Comissió que analitzi en profunditat la situació actual i el marc legal pel que fa a les notícies falses i que verifiqui la possibilitat d'intervenció legislativa per limitar la difusió i la difusió de continguts falsos. La Comissió ha confirmat que es tracta d'una prioritat i ha inclòs la iniciativa contra les notícies falses en línia al seu Programa de treball 2018.

Més informació

consulta pública

Convocatòria: Grup d'experts d'alt nivell

Transmissió web de la Conferència de múltiples parts interessades: 13 novembre i 14 novembre

Discurs del vicepresident Andrus Ansip al Parlament Europeu, 5 d'abril de 2017

ANNEX

Construir una estratègia de la UE per fer front a la difusió de notícies falses en línia

Iniciatives i esdeveniments clau de la Comissió:

  • Març de 2015: sota el mandat del Consell Europeu, el Grup de treball de comunicació estratègica oriental del SEAE es va llançar per identificar, analitzar i donar a conèixer les campanyes de desinformació en curs de Rússia diàriament.
  • Maig 2016: Presentació de la Comunicació a les plataformes en línia, animant la indústria a intensificar els esforços voluntaris per abordar pràctiques com ara ressenyes en línia falses o enganyoses.
  • 13 de novembre de 2017: Llançament de la Consulta Pública i del Grup d'Alt Nivell sobre notícies falses, esdeveniment de múltiples parts interessades a Brussel·les combinat amb un diàleg en curs amb els estats membres.
  • Gener 2018: Primera reunió del Grup d'Alt Nivell sobre notícies falses.
  • Març 2018: resultats de la consulta pública i l'enquesta Eurobaròmetre.
  • Abril 2018: Informe del Grup d'Alt Nivell.
  • Primavera 2018: comunicació sobre notícies falses i desinformació en línia.

Les representacions de la Comissió als estats membres i les delegacions externes a tercers països participaran en el debat i recopilaran informació sobre les normes i iniciatives nacionals que aborden la difusió de notícies falses als seus països.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències