Connecteu-vos amb nosaltres

Xina

El paper crucial de la Xina a #APEC

COMPARTIR:

publicat

on

A 1994, els objectius de Bogor es van establir a l'APEC amb l'objectiu d'assolir per 2020 una àrea de lliure comerç i inversió entre totes les economies membres, però dins dels tres anys d'aquesta data, serà difícil arribar a aquest objectiu. És per això que fa alguns anys es va proposar la idea de tenir un Àrea de Lliure Comerç de l'Àsia Pacífic o FTAAP i, a la iniciativa de 2014 APEC Leaders 'Beijing a Pequín, a Xina, es va iniciar un estudi sobre com aconseguir-ho, escriu Professor Carlos Aquino Rodríguez de la Universitat Nacional de San Marcos, Perú.

A la reunió de líders de l'APEC 2016 a Lima, Perú, es va presentar l'estudi. Recomana a les economies membres que continuïn treballant per eliminar les barreres al comerç i la inversió, facilitar el comerç i fomentar la cooperació i treballar en els esforços existents per part de grups regionals, com el TPP i el RCEP, de disposar d'un ampli espai de lliure comerç de l'Àsia Pacific.

Però després de la cimera de líders de l'APEC 2016, el medi ambient que envolta les economies dels membres d'esforços cap a un sistema lliure i obert de comerç i inversió va canviar amb l'elecció d'una nova administració als EUA. Aquest país, que va ser el principal impulsor de l'acord de TPP, va suposar un dels pilars del futur FTAAP, va decidir retirar-se del TPP, preferint negociacions comercials bilaterals a multilaterals i assumir una actitud d'aïllament de l'objectiu dels membres de l'APEC tenir un sistema obert de comerç i inversió.

Donant aquesta situació, i el fet que Xina sigui el membre més important de l'APEC en termes de pes econòmic, i el principal motor del creixement de l'economia mundial, el paper de la Xina a l'APEC hauria de ser més gran. Com es pot aconseguir això? A continuació es presenten algunes propostes per a això.

Amb la retirada dels Estats Units, l'esquema TPP es va debilitar, però ara sota el lideratge principalment de Japó i Austràlia, es posa en marxa un TPP amb onze membres. Una altra ronda de negociacions per a aquest acord TPP11 acaba d'acabar a Tòquio i els seus membres esperen concloure un acord per la propera Cimera de líders de la 2017 APEC a Vietnam. Com s'ha dit anteriorment, l'altre pilar del FTAAP se suposa que és el RCEP, però les negociacions no s'aproven segons es desitgi i no s'aconseguirà un acord aquest any. Xina, ja que la major economia d'aquest grup ha d'assumir un paper de lideratge en el RCEP. Com? EUA podria atreure als països amb l'incentiu d'accedir al seu gran mercat. La Xina també podria fer el mateix en el RCEP, ja que la seva economia està augmentant en la seva grandària i cada vegada és més atractiva. L'obertura de l'economia de la Xina és també un dels objectius de les seves reformes econòmiques, ja que donarà accés als seus consumidors a una varietat més àmplia de béns i serveis i afavorirà que les seves empreses siguin més competitives

La Xina podria treballar dins del mecanisme del règim de Cooperació Econòmica i Tècnica (ECOTECH) a l'APEC, on les economies membres més avançades donen cooperació i assessorament tècnic a altres membres en diversos àmbits. Xina ja ha aconseguit avenços en diverses àrees on podria donar aquesta cooperació, com en el següent:

Protecció del medi ambient: la Xina encara pateix contaminació ambiental a algunes ciutats i en determinats períodes de l'any, i per això es converteix en líder mundial en tecnologies per substituir els combustibles fòssils, com panells solars, energia eòlica, cotxes elèctrics, etc. Xina pot donar assessorament tècnic i cooperació a altres economies membres en aquest camp, ja que es tracta d'un problema comú, especialment per a les economies menys avançades.

anunci

L'assoliment de la seguretat alimentària és una de les prioritats principals de l'APEC, i és una de les quatre prioritats que té Vietnam per a aquest any de l'APEC 2017, tot posant-ho com "millorar la seguretat alimentària i l'agricultura sostenible en resposta al canvi climàtic". En aquest cas, la Xina també està realitzant grans contribucions. Ja és un gran èxit que la Xina pugui alimentar a un cinquè de la població mundial amb menys de 7% de la terra disponible. No només això, recentment, els científics xinesos havien fet possible l'arròs en aigües salades. La presència creixent de sòls salins i alcalins en àrees cultivables és un problema creixent en molts països, i aquest assoliment dels científics xinesos serà de gran ajuda per a moltes persones a la regió de l'APEC, especialment a Àsia, on l'arròs segueix sent el plat principal.

El desenvolupament de recursos humans és una qüestió de la màxima importància en les economies membres de l'APEC i és un tema prioritari en l'agenda ECOTECH. La Xina també ha aconseguit grans avenços en aquest camp, tal com s'ha demostrat en l'actualització de la seva indústria, transformant-se principalment en productor de productes barats utilitzant treballs no qualificats per convertir-se cada vegada més en productor d'articles d'alt valor afegit utilitzant mà d'obra qualificada. La inversió de la Xina en educació i en recerca i desenvolupament està permetent això, experiència que podria compartir amb altres economies membres menys desenvolupades de l'APEC.

La manca d'infraestructura física (carreteres, ports marítims, ferrocarrils, xarxes elèctriques, etc.), que fa que la connectivitat sigui difícil d'aconseguir és un problema per a molts membres de l'APEC, i la seva solució facilitarà el comerç i els negocis a la regió. En aquest sentit, la iniciativa xinesa de Belt and Road és una proposta que s'ha de promoure en els fòrums de l'APEC. La Xina té l'experiència, la tecnologia, les empreses, els recursos humans i financers per contribuir amb les economies de l'APEC a solucionar aquest problema i construir la infraestructura necessària. Però la qüestió de facilitar negocis a la regió no és només una qüestió de construcció d'infraestructures físiques, sinó també de promoure un sistema de pagament per augmentar les compres en línia i una economia sense caixa. En aquest sentit, la Xina és el país més avançat del món que proporciona un sistema de pagaments per a mòbils amb els seus esquemes de pagament Alipay o Wechat.

Més de la meitat de la població de la Xina ja utilitza aquest sistema, facilitant-ho a les empreses i les persones, i permetent que milions de petites empreses (incloses botigues de queviures i taxistes, per exemple) facin negocis només amb els seus telèfons mòbils. La Xina hauria de promoure aquesta tecnologia i sistema de pagament a les economies membres de l'APEC.

La lluita contra la corrupció també és un tema important en l'agenda de l'APEC. La Xina lluitant contra la corrupció a tots els nivells mostra com quan un govern té la voluntat de continuar, podria aconseguir l'èxit. L'experiència de la Xina en aquest camp també es pot compartir amb altres economies membres.

Finalment, però no menys important, és que l'economia de la Xina continuï creixent i continuï sent el principal motor de l'economia mundial. També ha de continuar les seves reformes econòmiques i obrir més la seva economia. La importància de la Xina a l'APEC no es pot subestimar ja que ja és el major soci comercial per a la majoria dels seus membres (excepte Mèxic, Canadà i potser una altra economia), són els principals inversors en molts d'ells, el que envia la majoria dels turistes (excepte les economies del costat americà del Pacífic), i la majoria dels seus membres es beneficiaran directament de la seva Un Cinturó Un Carretera (OBOR) iniciativa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències