Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Programes d’ajustament econòmic per a #Grece: algunes reformes malgrat les debilitats, diuen els auditors de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Els programes d’ajust econòmic acordats per a Grècia després de l’esclat de la crisi financera van proporcionar estabilitat financera a curt termini i van fer possibles avenços en la reforma, segons un nou informe del Tribunal de Comptes Europeu. Però els programes només van ajudar Grècia a recuperar-se fins a un punt limitat i, a mitjan 2017, no havien aconseguit restaurar la capacitat del país per finançar les seves necessitats als mercats.

El primer programa d’ajust econòmic va ser de 110 milions d’euros el 2010, amb dos programes més per 172.6 milions d’euros el 2012 i 86 milions d’euros el 2015. Els programes tenien per objectiu establir una situació econòmica estable a Grècia cobrint les necessitats de finançament de l’economia a canvi de reformes estructurals de gran abast, evitant així el contagi a la resta de la zona euro.

“Aquests programes van promoure la reforma i van evitar la morositat de Grècia. Però la capacitat del país per finançar-se plenament als mercats financers continua sent un repte ", va dir Baudilio Tomé Muguruza, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe.

Els auditors van trobar que la Comissió no tenia experiència prèvia en la gestió d'aquest procés i que les condicions dels programes no eren ni prou prioritzades per la seva importància ni incorporades a una estratègia més àmplia per a Grècia. A més, els supòsits macroeconòmics dels programes estaven poc justificats. La cooperació amb altres institucions va ser eficaç però informal. El seguiment del compliment de la Comissió en relació amb la implementació dels programes per part de Grècia va ser sòlid.

Els auditors també van trobar un panorama mixt en el disseny i la implementació de reformes en quatre camps polítics crucials: fiscalitat, administració pública, mercat laboral i sector financer. Les reformes tributàries i de l'administració pública van suposar un estalvi fiscal, però la implementació de components estructurals va ser molt més feble. El sector financer es va reestructurar substancialment, però amb un cost considerable.

En general, els auditors van trobar que els objectius específics dels programes només s’havien assolit en una mesura limitada. Van provocar una consolidació significativa, amb un saldo pressupostari subjacent que va millorar el 17% del PIB entre el 2009 i el 2015. No obstant això, la disminució de l'activitat econòmica durant el mateix període, juntament amb els costos de finançament del deute acumulat anteriorment, van significar que el deute de Grècia -La proporció PDG augmenta constantment. Com a resultat, el país continua sent incapaç de satisfer plenament les seves necessitats de finançament als mercats.

Com a part d'aquesta auditoria, els auditors van intentar avaluar el paper del Banc Central Europeu (BCE) en els programes, d'acord amb el seu mandat d'auditar l'eficiència operativa del BCE. No obstant això, el BCE va qüestionar el mandat dels auditors i no va proporcionar proves suficients. Per tant, els auditors no van poder informar sobre el paper del BCE.

anunci

Els auditors fan una sèrie de recomanacions a la Comissió Europea per millorar el disseny i la implementació dels programes d’ajust econòmic. Aquestes recomanacions s’han acceptat íntegrament.

La crisi financera mundial va provocar una recessió econòmica i una crisi del deute a Europa. Els països amb desequilibris macroeconòmics i debilitats estructurals es van enfrontar a grans dificultats. Grècia s’havia beneficiat d’un boom econòmic després d’entrar a l’euro, alimentat pel fàcil accés als préstecs i la generosa política fiscal. No obstant això, la crisi va exposar les vulnerabilitats del país i, a l'abril de 2010, Grècia ja no es podia finançar de manera viable als mercats financers. El país va demanar ajuda financera als estats membres de la zona de l'euro i al FMI.

A partir del 2010, Grècia va participar en tres programes d’ajust econòmic, dissenyats en col·laboració amb la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. El tercer programa també va incloure el mecanisme europeu d'estabilitat. L’assistència estava subjecta a les condicions de la política, establertes per acord entre les autoritats gregues i els prestadors. Aquesta auditoria va formar part d'un conjunt dels darrers anys sobre les accions i reformes realitzades com a resposta a la crisi financera. Es va avaluar com la Comissió Europea havia gestionat els dos primers programes i en va dissenyar el tercer.

Informe especial núm. 17/2017: "La intervenció de la Comissió en la crisi financera grega" està disponible al Lloc web ECA en els idiomes de la UE 23.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències