Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Avançar pel Pilar Europeu de # SocialRights: la Comissió busca promoure la protecció social per a tothom

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió ha iniciat la segona ronda de debats amb els sindicats i les organitzacions d'empresaris a nivell de la UE, sobre com donar suport a l'accés a la protecció social per a totes les persones que treballen i que treballen per compte propi.

Aquest és un altre pas important cap endavant per fer el Pilar Europeu de Drets Socials una realitat sobre el terreny, i només dies després de la seva proclamació pel Parlament Europeu, el Consell i la Comissió al Cimera Social a Göteborg.

El vicepresident de l'euro i el diàleg social, Valdis Dombrovskis, va dir: “El nou món laboral dóna lloc a noves oportunitats. Les persones haurien de poder apoderar-se d'ells i sentir-se protegits independentment del tipus de feina en què es trobin. Aquesta és la raó del pilar dels drets socials. Volem garantir que els nostres sistemes de protecció social siguin sostenibles, adequats i justos. Ara estem consultant els interlocutors socials sobre maneres perquè tothom pugui contribuir i construir drets".

La comissària d'Ocupació, Afers Socials, Competències i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen, va afegir: "Aquesta Comissió està donant resultats ferms per fer que Europa sigui més social. Seguim endavant amb una altra iniciativa concreta sota el pilar europeu dels drets socials. En el nou món laboral cal que tots els treballadors tinguin accés a la protecció social, tant si són treballadors amb contracte normalitzat, amb nous tipus de contractes o per compte propi. Vull assegurar-me que totes les persones que treballen estiguin cobertes pels règims de protecció social, en funció de les seves cotitzacions. Això és important per assegurar-nos que els nostres sistemes de protecció social siguin adequats, sostenibles i respectuosos amb l'equitat intergeneracional".

L'any 2016, una mica menys del 40% de les persones ocupades a la UE tenien una feina no estàndard o treballaven per compte propi, la meitat de les quals corre el risc de no tenir prou accés a la protecció social i als serveis d'ocupació relacionats, segons estimacions.[1]. En el mercat laboral canviant actual, estan sorgint noves formes de treball i les persones canvien amb més freqüència entre llocs de treball i estats laborals. La proporció d'ocupació no estàndard i d'autoocupació està augmentant al mercat laboral, especialment entre els joves.

D'acord amb els principis rellevants del pilar europeu de drets socials, la Comissió té com a objectiu donar suport a l'accés a la protecció social sobre la base de les contribucions a totes les persones. A causa de la seva situació laboral, les persones com les que tenen un treball no estàndard i les persones que treballen per compte propi tenen accés insuficient i, com a conseqüència, estan exposades a una major incertesa econòmica i una menor protecció davant els riscos socials. Abordar aquest repte aprofita l'objectiu del Pilar de fer que els nostres models socials siguin a prova de futur i d'abordar l'equitat intergeneracional, aprofitant al màxim el futur món laboral.

Per aconseguir aquest objectiu, i d'acord amb el Tractat de Funcionament de la Unió Europea i el compromís de la Comissió amb el diàleg social, la Comissió demana l'opinió dels interlocutors socials iniciant la segona fase de la consulta dels interlocutors socials. Els interlocutors socials tenen ara 7 setmanes per comunicar a la Comissió si estan disposats a negociar. Paral·lelament, també s'obre una consulta pública més àmplia per recollir les opinions de totes les parts interessades rellevants, com ara les autoritats públiques, les empreses, els autònoms, els treballadors de la plataforma i la societat civil.

anunci

A partir de les conclusions d'aquestes consultes, la Comissió té la intenció de presentar una proposta el primer semestre de l'any vinent.

Fons

La Comissió va presentar el pilar europeu de drets socials com una recomanació de la Comissió, que va entrar en vigor el 26 d'abril de 2017, i com una proposta de proclamació conjunta del Parlament, el Consell i la Comissió. El text de la proclamació va ser signat per totes les parts a la Cimera Social per a l'Ocupació Justa i el Creixement el 17 de novembre de 2017 a Göteborg, Suècia, després de les discussions entre el Parlament Europeu, la Comissió Europea i els Estats membres.

La implementació del pilar europeu de drets socials és una responsabilitat compartida a tots els nivells. Des de l'inici del seu mandat, la Comissió ha presentat diverses propostes legislatives per implementar el pilar a nivell de la UE, inclosa recentment una proposta per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar dels pares i cuidadors que treballen. La Comissió també va llançar dues consultes als interlocutors socials: una per modernitzar les normes sobre contractes de treball i una altra sobre l'accés a la protecció social per a tothom. Del 26 d'abril al 23 de juny de 2017, els agents socials van tenir l'ocasió d'expressar la seva opinió sobre ambdós temes. Des del 21 de setembre de 2017 fins al 3 de novembre de 2017 va estar oberta una segona fase de modernització de la normativa sobre contractes de treball.

Avui s'ha iniciat la segona fase de la consulta sobre l'accés a la protecció social. Es basa en el resultat de la primera fase de les discussions. Paral·lelament, la Comissió està posant en marxa una consulta pública i organitzarà audiències amb actors clau, com ara representants d'autònoms, societat civil i proveïdors de protecció social.

La Comissió Juncker s'ha convertit en una prioritat de la construcció d'una Europa més justa i social, tal com es reflecteix en la seva Directrius polítiques de juliol de 2014. El setembre de 2015, amb motiu de El primer Estat de la Unió del president Juncker, el president va dir: "Hem d'intensificar la feina per un mercat laboral just i realment paneuropeu. […] Com a part d'aquests esforços, voldré desenvolupar un pilar europeu dels drets socials, que tingui en compte les realitats canviants de les societats europees i del món del treball.”

En la seva Discurs més recent sobre l'estat de la Unió, el 13 de setembre de 2017, el president ha confirmat el compromís de la Comissió per avançar amb el Pilar com a mitjà essencial per crear un mercat interior més profund, just i més social: “Si volem evitar la fragmentació social i el dúmping social a Europa, els estats membres haurien de posar-se d'acord Pilar Europeu dels Drets Socials el més aviat possible i com a molt tard a la cimera de Göteborg al novembre. Els sistemes socials nacionals continuaran sent diversos i separats durant molt de temps. Però, com a mínim, hauríem de treballar per una Unió Europea de Normes Socials en la qual tinguem una comprensió comuna del que és socialment just. Europa no pot funcionar si defuig els treballadors".

Més informació

MEMO: Complir amb el pilar europeu dels drets socials

Web sobre el pilar europeu dels drets socials

Seguiu el vicepresident Dombrovskis Twitter

Seguiu Marianne Thyssen a Facebook i Twitter, #DretsSocials

[1] Document de treball dels serveis de la Comissió: "Document analític" que acompanya el document de consulta: "Segona fase de consulta dels interlocutors socials en virtut de l'article 154 del TFUE sobre una possible acció per abordar els reptes de l'accés a la protecció social de les persones en totes les formes d'ocupació en el marc del Pilar dels Drets Socials'.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències