#HumanRights: Vietnam, Cambodja, El Salvador

Els eurodiputats demanen l'alliberament del blogger vietnamita Nguyen Van Hoa, la reincorporació dels legisladors opositors de Cambodja i la despenalització de l'avortament involuntari i l'avortament a El Salvador.

Vietnam: llançament de Nguyen Van Hoa

El Parlament Europeu demana el llançament del blogger vietnamita Nguyen Van Hoa, sentenciat el novembre de 27 a set anys de presó per haver-se produït propaganda contra l'estat. Hoa va informar sobre el desastre mediambiental que es va produir a la província de Ha Tinh a l'abril de 2016, quan els residus tòxics vessats a l'oceà per la firma taiwanesa Formosa Ha Thinh van matar un gran nombre de peixos i van fer malalts.

Les autoritats vietnamites haurien d'alliberar tots els ciutadans detinguts per exercir la seva llibertat d'expressió i posar fi a totes les restriccions a les activitats dels defensors dels drets humans, diuen els eurodiputats. També demanen una moratòria sobre la pena de mort a Vietnam, com a primer pas per abolir la pena de mort.

Cambodja: revertir la prohibició del principal partit de l'oposició

Els eurodiputats insten les autoritats camboyes a revertir la seva decisió de dissoldre el Partit Nacional de Rescat de Cambodja (CNRP) i prohibir als polítics de 118 CNRP de la política durant cinc anys. També demanen l'alliberament del líder del CNRP, Kem Sokha, arrestat el passat mes de 3. Els diputats europeus expressen la seva preocupació per les eleccions generals programades per al mes de juliol de 2018, i subratllen que un procés electoral del que s'ha exclòs el principal partit de l'oposició no és legítim.

Actualment, Cambodja es beneficia de l'esquema preferencial d'EBA (Tot menys braços) de la UE, el règim més favorable disponible sota l'Esquema de preferències generalitzades de la UE. Si les autoritats de Cambodja no respecten els drets fonamentals, aquestes preferències aranzelàries han de ser retirades temporalment, diuen els eurodiputats. També demanen al Servei Europeu d'Acció Exterior ia la Comissió de la UE que prepari una llista de persones responsables de la dissolució de l'oposició i altres greus violacions de drets humans a Cambodja, amb la finalitat d'imposar restriccions de visats i congelació d'actius.

El Salvador: alliberen les dones processades per avortament involuntari

El Parlament insta les autoritats de El Salvador a alliberar dones i nenes empresonades després de patir filles mortals o d'avortament involuntari i de despenalitzar l'avortament. L'Assemblea legislativa salvadoreña hauria de reformar el Codi Penal per permetre l'avortament, almenys en els casos en què l'embaràs suposi un risc per a la vida d'una dona embarassada o per a la seva salut física o mental, on hi ha un deficiència greu i mortal del fetus o casos de violació o incest, diuen els eurodiputats. Mentrestant, demanen a les autoritats que col·loquin una moratòria sobre l'aplicació de la llei vigent.

Des de 2000, almenys 120 dones a El Salvador han estat perseguides per delictes relacionats amb l'avortament, 26 dels quals van ser condemnats per homicidis i 23 de l'avortament. Els diputats europeus demanen als jutjats salvadoreños que deixin de banda els seus judicis en els dos casos més recents: els de Teodora del Carmen Vásquez, la condemna de presó de 30 va ser confirmada dimecres per la cort d'apel·lació, i Evelyn Beatriz Hernández Cruz, la sentència va ser confirmada a l'octubre 2017.

Les tres resolucions s'han votat per mostreig de mans el dijous (14 de desembre).

més informació

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Cambodja, EU, Drets humans, L'assistència humanitària, finançament humanitària, Vietnam

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *