Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

Informe de la UE: #Azerbaijan renova el compromís i el diàleg

COMPARTIR:

publicat

on

L'Azerbaidjan ha renovat el seu compromís i diàleg amb la Unió Europea, fins i tot mitjançant el llançament de negociacions sobre un nou acord global per modernitzar i revitalitzar l'associació UE-Azerbaidjan. L'Azerbaidjan també s'ha embarcat en un procés important per diversificar la seva economia.

Els detalls d'aquest procés es destaquen en un informe conjunt sobre l'Azerbaidjan, publicat el 20 de desembre pel Servei Europeu d'Acció Exterior i la Comissió Europea, abans del Consell de Cooperació UE-Azerbaidjan, que se celebrarà a Brussel·les el 9 de febrer de 2018. Durant un període de tres anys, des del gener de 2015 fins a l'actualitat, l'informe és el primer d'aquest tipus respecte a l'Azerbaidjan en el marc de la Política Europea de Veïnatge (PEV) revisada, centrat en els avenços clau i els esforços de reforma, especialment en àrees prioritàries acordades conjuntament en el context. de la participació de l'Azerbaidjan al Associació Oriental.

“Des que la Unió Europea i l'Azerbaidjan van signar el nostre últim acord bilateral, l'Acord d'Associació i Cooperació, el 1996, han canviat moltes coses. Fa temps que fa temps que la relació que tenim sobre el paper reflecteixi la profunditat i la força de la nostra associació en la realitat, a més de donar-nos una bona base per desenvolupar encara més la nostra relació en el futur", va dir l'Alt Representant de la Unió Europea per a l'Exterior. Afers i Política de Seguretat i vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini: "Estem avançant bé en les negociacions per a un nou acord. Junts buscarem més oportunitats perquè els joves es trobin i puguin viatjar, possibilitats perquè les empreses creixin, protegir els drets humans i facilitar les relacions energètiques, aportant beneficis reals als nostres respectius ciutadans".

"Veiem els esforços de l'Azerbaidjan per millorar la seva resiliència, en particular per diversificar la seva economia, i estem disposats a donar suport a l'aparició de nous actors econòmics i socials per ajudar a crear una societat diversa, forta i inclusiva a l'Azerbaidjan. Continuarem donant suport a reformes en àmbits com l'administració pública i la justícia, que reforçaran l'estat de dret fent que l'Azerbaidjan sigui més atractiu per als inversors; i l'educació, crucial per al desenvolupament de les habilitats necessàries per afrontar els reptes del demà", va dir el comissari de Política Europea de Veïnatge i Negociacions d'Ampliació. Johannes Hahn.

L'Azerbaidjan va presentar el 2015 un esborrany de proposta per a un nou acord marc que es basaria en l'APC existent i té com a objectiu ampliar l'àmbit de la cooperació, tenint en compte la revisió de la PEV i els nous reptes polítics i econòmics mundials. El 14 de novembre de 2016 El Consell va adoptar un mandat perquè la Comissió Europea i l'Alt Representant negociin un acord global amb l'Azerbaidjan en nom de la UE i els seus estats membres. Les negociacions es van iniciar el 7 de febrer de 2017 després d'una visita del president Aliyev a Brussel·les.

L'informe valora que el llançament d'aquestes negociacions el febrer de 2017 ha donat un nou impuls a la cooperació entre la UE i l'Azerbaidjan. S'estan explorant noves àrees de cooperació a mesura que s'ha reactivat el diàleg estructurat existent en el marc de l'APC. Els esforços de l'Azerbaidjan per diversificar la seva economia també proporcionen una bona base per a una major cooperació en vista d'un desenvolupament socioeconòmic sostenible. La pertinença a l'Organització Mundial del Comerç suposaria un pas endavant considerable en aquest sentit.

La UE està disposada a cooperar i donar suport a l'Azerbaidjan en tots els àmbits d'interès mutu, amb el ple respecte dels valors i compromisos. L'ambiciós projecte Southern Gas Corridor és només un exemple d'aquesta cooperació en interès tant de l'Azerbaidjan com de la UE. Les negociacions en curs sobre un acord d'àrea comuna d'aviació civil UE-Azerbaidjan també haurien de donar lloc a un pas important més en la millora de la connectivitat entre l'Azerbaidjan i els països de la UE. Les prioritats d'associació que es discuteixen entre les dues parts també tenen com a objectiu centrar l'àmplia cooperació entre la UE i l'Azerbaidjan i guiaran la programació de l'assistència financera de la UE.

anunci

La Declaració aprovada a Brussel·les Cimera d'Associació Oriental el 24 de novembre de 2017 va reconfirmar el compromís clar i continuat de la UE i dels sis països socis amb l'Associació Oriental. La Cimera va aprovar 20 resultats per al 2020, que ajudaran a centrar la cooperació en resultats tangibles que suposin beneficis per a la població, amb el suport d'una estructura multilateral revisada de l'Associació Oriental.

L'Azerbaidjan és un soci important per a la Unió Europea, la independència, la sobirania i la integritat territorial de la qual suport de la UE. La UE és la més gran d'Azerbaidjan soci econòmic representa el 48.6% del seu comerç total i proporciona la major part de la inversió estrangera directa.

L'informe assenyala que l'Azerbaidjan ha continuat compromès amb la promoció del multiculturalisme i la tolerància religiosa. L'estabilitat, la seguretat i la prosperitat a llarg termini a l'Azerbaidjan també dependran de garantir el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals, on encara hi ha reptes importants, com ara la llibertat d'expressió i d'associació i l'espai perquè la societat civil funcioni. La UE ho té va continuar trucant perquè l'Azerbaidjan compleixi les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans.

La UE també ha continuat donant suport plenament als copresidents del Grup de Minsk de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i les activitats de creació de confiança/pau i prevenció de conflictes en relació amb el conflicte de Nagorno-Karabakh, on les víctimes el 2016 van assolir el seu nivell més alt. des de l'acord d'alto el foc de 1994.

Fons

El Política Europea de Veïnatge (ENP) i la seva revisió del novembre de 2015 ofereixen a la UE i als seus veïns un marc polític clar per als propers anys amb un objectiu general d'estabilització. Els principis de la política revisada són: una millor diferenciació entre socis, un major enfocament en els objectius acordats amb els socis, una major flexibilitat per millorar la capacitat de la UE per respondre a situacions de crisi i una major propietat per part dels estats membres i els països socis.

Més informació

Enllaç a l'informe conjunt complet

Fitxa informativa sobre les relacions UE-Azerbaidjan

Lloc web de la delegació de la UE a l'Azerbaidjan

Nota de premsa: Cimera de l'Associació Oriental de 2017: més forts junts

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències