Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#FutureofEurope: el president Juncker nomena membres al Grup de Tasques sobre subsidiarietat i proporcionalitat

COMPARTIR:

publicat

on

El 18 de gener, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va nomenar sis membres al "Grup de treball sobre subsidiarietat, proporcionalitat i "fer menys de manera més eficient" que va anunciar al setembre en el seu discurs sobre l'estat de la unió.

El grup de treball treballarà sota la presidència del vicepresident primer Frans Timmermans i informarà al President abans del 15 de juliol de 2018. Escenari 4 a la Comissió Llibre blanc sobre el futur d'Europa - "Fer menys de manera més eficient": preveu que la Unió Europea es concentri a oferir més i més ràpidament en àmbits polítics seleccionats, com ara protegir les nostres fronteres exteriors mitjançant la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes o en agrupar les capacitats de defensa, mentre fa menys en altres llocs, com ara en desenvolupament regional. El grup de treball sobre subsidiarietat i proporcionalitat identificarà les àrees polítiques on el treball es podria transferir o retornar definitivament als estats membres, així com maneres d'implicar millor les autoritats regionals i locals en l'elaboració i l'execució de polítiques de la UE.

President Juncker dit: "La Comissió Europea ha de ser gran en les coses grans i actuar només allà on pugui aconseguir millors resultats que els estats membres actuant sols. Aquest va ser el meu missatge quan feia campanya per ser president d'aquesta institució i va ser el missatge que van fer arribar els líders de la UE-27 a la Declaració de Roma el març de 2017. El nou Grup de treball sobre subsidiarietat i proporcionalitat ens ajudarà a decidir quines competències es pot exercir millor a nivell nacional o local, i respondre a les expectatives dels ciutadans per atendre les preocupacions que realment els importen”.

El primer vicepresident Timmermans va afegir: "Aquesta Comissió realment ha impulsat una millor regulació perquè siguem ambiciosos allà on hem de ser i modestos allà on puguem ser. Ho fem sobre la base de les últimes evidències i una àmplia consulta pública. Hem de continuar amb aquesta feina i explorar on realment la UE pot afegir valor de manera més eficient, però també empoderar els estats membres perquè facin tot el que poden fer millor ells mateixos. Aquest grup de treball farà exactament això".

Els membres del grup de treball són tots polítics. Han estat proposats per la Conferència de Comissions Parlamentaris per a Afers de la Unió dels Parlaments de la Unió Europea (COSAC) i pel Comitè de les Regions. Són: (nominats de la COSAC) Toomas Vitsut (Membre del Parlament d'Estònia), Reinhold Lopatka (Membre del Parlament d'Àustria) i Kristian Vigenin (Membre del Parlament de Bulgària) i (nominats del Comitè de les Regions) Karl-Heinz Lambertz (president), Michael Schneider i François Decoster. El Parlament Europeu va ser convidat a nomenar tres membres, però encara no ho ha fet. El grup de treball es reunirà per primera vegada abans de finals de gener i presentarà el seu informe abans del 15 de juliol.

La decisió del president Juncker d'establir aquest grup de treball segueix l'esperit del Declaració de Roma de març de 2017 on els líders de la UE27 van declarar "Volem que la Unió sigui gran en els grans temes i petita en els petits. Promourem un procés de presa de decisions democràtic, eficaç i transparent i una millor prestació.” Aquest enfocament significa concentrar les nostres energies i fer més en àrees amb el major valor afegit per als ciutadans europeus, com ara la seguretat, la gestió de les fronteres exteriors o la defensa, mentre que en d'altres fem menys. La creació del grup de treball va ser benvinguda recentment pel primer ministre irlandès Leo Varadkar en un debat sobre el futur d'Europa al Parlament Europeu el dimarts 17 de gener. També va fer veu suport a la transferència de poders tornar als estats membres en un diàleg ciutadà el novembre de 2017.

Fons

anunci

En el seu discurs sobre l'estat de la Unió el 13 de setembre de 2017, el president Juncker va presentar la seva visió per a Europa el 2025, a partir del debat iniciat pel Llibre blanc sobre el futur d'Europa. Un dels escenaris presentats, l'escenari 4, va ser "Fer menys de manera més eficient", en virtut del qual la Unió Europea hauria d'intensificar la seva tasca en determinats àmbits, deixant d'actuar o fer menys en àmbits on es percep com a valor afegit més limitat, o com a incapaç de complir les seves promeses. El treball del grup de treball contribuirà a una major evolució de la Unió Europea en el context del full de ruta de la Comissió per desenvolupar una Unió més unida, més forta i més democràtica abans de les eleccions al Parlament Europeu i de la reunió dels líders de la UE27 a Sibiu (Romania). ) el 9 de maig de 2019.

Les Directrius polítiques del president Juncker, presentades el 15 de juliol de 2014, han obligat la Comissió a centrar-se en 10 àrees polítiques prioritàries, configurant el treball de la Institució durant els darrers 3 anys i assegurant que es deixi el màxim de treball possible en mans de Estats membres. La Comissió va desenvolupar encara més aquest concepte al seu Llibre blanc sobre el futur d'Europa l'1 de març de 2017, que va presentar 5 escenaris, inclòs un titulat "Fer menys i més eficientment".

El principis de subsidiarietat i proporcionalitat s'estableixen a l'article 5 del Tractat de la Unió Europea. El principi de subsidiarietat té com a objectiu garantir que les decisions es prenguin el més a prop possible del ciutadà i que la UE no actuï tret que sigui més eficaç que l'acció adoptada a nivell nacional, regional o local. El principi de proporcionalitat limita l'exercici de les competències de la UE al que és necessari per assolir els objectius dels Tractats. Com a exemple de l'aplicació d'aquests principis en el marc d'aquesta Comissió, el control de les ajudes estatals sota la Comissió Juncker ja s'ha tornat a delegar en gran part a les autoritats nacionals, i el 97% de totes les mesures d'ajuda estatal estan ara en mans d'estatals, regionals i locals. autoritats.

Més informació

Decisió sobre el nomenament de membres del Grup de Treball sobre subsidiarietat, proporcionalitat i "Fer menys i més eficientment"

Decisió sobre la creació d'un grup de treball sobre subsidiarietat, proporcionalitat i "Fer menys i més eficientment"

Discurs de l'estat de la Unió 2017

Llibre blanc sobre el futur d'Europa

Directrius polítiques del president Juncker

Comparteix aquest article:

Tendències