Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EESC recomana establir un grup assessor permanent per a les petites i mitjanes empreses

COMPARTIR:

publicat

on

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) sempre ha estat un campió actiu de les pimes europees. Continuant els seus esforços per millorar la situació de les pimes a tot Europa, el CESE va adoptar un dictamen exploratori sobre Promoure les pimes a Europa amb un enfocament específic en un enfocament legislatiu horitzontal de les pimes i el respecte del principi de "penseu primer petit" (Ponent: Milena Angelova, BG; corresponsal: Panagiotis Gkofas, GR) en la seva sessió plenària del gener. L’opinió ha estat sol·licitada per la presidència búlgara del Consell de la UE. 

"Les pimes haurien de rebre més suport i promoure's de manera més activa si volen estar en una millor posició", va dir la ponent, Milena Angelova, en el debat durant la sessió plenària. "Si volem millorar la situació de les petites i mitjanes empreses, la Small Business Act (SBA) [1] i els seus principis haurien de ser legalment vinculants el més aviat possible". L'opinió assenyala que la Comissió Europea i el Consell haurien d'incloure la implementació de l'SBA com un exercici permanent de control a l'Enquesta anual de creixement i semestre europeu, en estreta cooperació amb les organitzacions de pimes representatives.

El CESE també demana una política horitzontal europea inclusiva, coherent i efectiva que també tingui en compte les necessitats de tots els diferents subgrups de pimes, com ara empreses que generen valor, micro, petites, empreses familiars i tradicionals, així com aquelles que operen a zones remotes, autònoms i artesanals. El CESE considera imprescindible tenir una definició per a tots i cadascun d’ells, no com a resposta a tots els problemes de les pimes, sinó com a instrument per proporcionar un millor accés a les mesures de suport.

"Realment hem de fer un esforç per assegurar-nos que les pimes puguin ser una palanca per a la nostra economia", va comentar el co-relator de l'opinió, Panagiotis Gkofas. "Hi ha programes a Brussel·les, però són molt diferents de la realitat i les opinions expressades als estats membres. Les pimes de cada estat membre no sempre són conscients de les polítiques que els són rellevants; les persones que haurien de beneficiar-se dels programes sovint són exclosos."

Actualment, les pimes s’enfronten a més reptes que mai: una dura competència, escassetat de mà d’obra qualificada, noves formes de treball i de consum, un flux d’informació cada vegada més complex i intens, recursos limitats per a la innovació i accés complicat al finançament. Segons el CESE, el principi de "pensar primer en petit", que implica que el responsable polític prengui plenament en compte les pimes en una etapa inicial de desenvolupament de la política, s'hauria d'aplicar el més aviat possible per ajudar les pimes europees a fer front als reptes que presenten estan de cara.

L’opinió del CESE va posar èmfasi en el paper crucial de l’emprenedoria en la creació d’ocupació i el creixement: cal promoure millor l’emprenedoria, inclosa la creació d’un pilar especial dels drets d’emprenedors, que hauria de cobrir totes les formes especials d’emprenedoria i anunciar un any d’emprenedors. La Comissió Europea i els estats membres han de millorar l'accés a les finances per als emprenedors, el marc regulador i l'educació empresarial.

Fons

anunci

Les petites i mitjanes empreses representen 99% de totes les empreses de la UE. Segons les dades de la Comissió Europea, 85% de nous llocs de treball i dos terços de l’ocupació total del sector privat a la UE van ser representats per les pimes durant els darrers cinc anys.

El CESE ja ha adoptat una sèrie d’opinions sobre l’enquadrament de les polítiques de suport a les pimes, com ara: Efectivitat de les polítiques per a les pimes (2017), el Revisió de la Llei de petites empreses (2011), Accés a finançament, El Programa COSMEPimes i oportunitats globals (2012), així com Reglament intel·ligent (2013). A la segona meitat de 2017, el CESE va organitzar audiències públiques en dos estats membres (Bulgària i Hongria) i està planejant més a 2018 (concretament a Itàlia, Suècia, Grècia i Lituània) per debatre sobre l'eficàcia i l'eficiència de les polítiques de la UE per a les pimes i recopilar valuoses aportacions i comentaris dels grups d'interès locals. Les audiències formen part del treball de seguiment del CESE sobre el seu dictamen Millorar l’eficàcia de les polítiques de la UE per a les pimes, adoptat el juliol de 2017.

VIDEO: Com ha fet el CESE una diferència?

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències