Els valors europeus en qüestió amb l'ús (ab) de preferències comercials a favor de #Pakistan?

A 1971, la Comunitat Europea va introduir l'Esquema de preferències generalitzades (SGP), una subvenció comercial, oferint-la als països 176. A 2012, després de l'estrènyer els criteris d'elegibilitat, el nombre de països elegibles es va reduir a 89. Altres canvis han vist la suspensió de diversos països del pla per diversos motius, escriu Henri Malosse, expresident del Comitè Econòmic i Social Europeu.

També a 2012, Europa va adoptar el GSP +. El Plus (+) és un Reglament delegat que té com a objectiu simplificar el mecanisme d'entrada per garantir la transparència i predictibilitat del procés. Quan un beneficiari GSP estàndard sol·licita l'estat del GSP +, el país ha de comprometre's amb la ratificació i la implementació efectiva de convenis bàsics de 27 de les Nacions Unides (ONU) i l'Organització Internacional del Treball (OIT), en àmbits com ara els drets humans, drets laborals, bon govern i justícia mediambiental.

Pakistan es va afegir a la llista de beneficiaris de GSP + a 2014 a causa de les inundacions devastadores. Va ratificar els convenis del GSP +, però l'aplicació no ha estat efectiva. Des de llavors, tot i l'evidència de violacions manifesta de moltes de les convencions; malgrat les sol · licituds d'investigació de diversos estats membres; malgrat la resolució 2016 proposada per la Unió Europea al Comitè de Drets Humans de l'ONU per exposar la gravetat de la situació al país; la Comissió Europea, en concret, la Direcció General de Comerç, continua tenint en compte mantenir el SGP + al Pakistan sense cap tipus de consulta o verificació greu.

Segons DG Comerç, GSP + anima al Pakistan a fer un gran esforç per adoptar convencions internacionals. És cert que el Pakistan ha adoptat algunes lleis noves, però ha implementat poques. Els observadors internacionals i les ONG pakistaneses, inclosos els sindicats, destaquen el deteriorament de la situació en relació amb les dones, el treball i els drets humans. Les minories religioses, incloent cristians, hindús i budistes, fins i tot xiïtes islàmics, sufis i ahmadis, són perseguits i són víctimes d'atacs, amenaces i empresonaments sota les lleis de blasfèmia. La blasfèmia, juntament amb altres delictes 28, són sancionables per la mort al Pakistan, posant el país a la part superior de la llista mundial per a persones executives i persones assegudes a la mort. Aquestes lleis de pronunciació anti-lliure també fan que el territori sigui insegur per als periodistes.

La UE valora un ordre just, multilateral i basat en normes en els acords comercials, per això es preveu que els països beneficiaris posin en pràctica els convenis clau de drets humans de l'ONU i de l'Organització Internacional del Treball. Tanmateix, DG Comerç ignora aquest enfocament basat en els drets del comerç, ja que creu que la suspensió del SGP + desestabilitzarà l'economia, especialment la indústria tèxtil, i els que deixen l'atur poden afrontar serioses dificultats. La veritable preocupació hauria de ser que Pakistan ha concentrat les seves exportacions en el sector tèxtil amb treballadors de baix cost sense drets sindicals, socials o laborals de cap tipus. Les dones, especialment, reben salaris per sota dels estàndards mínims i no tenen drets a causa d'un sistema de justícia amb desigualtats de gènere inherents. Tot i que no es pot discutir que algunes empreses es beneficien de les subvencions del GSP +, especialment les properes al Govern, és sens dubte que els treballadors o la majoria dels pakistanesos no veuen els beneficis.

La raó més controvertida de la DG Comerç per mantenir GSP + és que sense ella, la UE donaria la poca influència que tenen a la regió a la Xina. Equivalir el subsidi del GSP + amb la inversió One Road One Belt que China concedeix és ingènua. Pakistan ha donat a Xina un corredor econòmic essencial, amb accés d'embarcament a través del port de Gwadar, un tracte que ha vist que Xina porta els seus propis treballadors de la seguretat i la construcció tot i rebre concessions del govern pakistanès durant 40 anys d'una zona lliure d'impostos d'importació i exportació.

L'obertura de GSP i GSP + als països menys desenvolupats, com Bangla Desh, Sri Lanka, Armènia o Colòmbia, no es debat, sempre que compleixin els criteris. Països com Bielorússia i Sri Lanka han eliminat les seves subvencions per incompliment que estableix un exemple de referència per als altres. Per tant, és sorprenent descobrir que la República Islàmica del Pakistan, un país poderós i armament nuclear, que ha estat etiquetat repetidament com un "Estat del terrorisme" sota regla militar, s'inclou a la llista de destinataris del GSP +. De fet, els EUA han estat molt més vocals que la Unió Europea quan es tracta de preocupacions sobre els pakistanesos, especialment pel que fa al seu paper d'acollir, formar i donar suport a moviments radicals islàmics, alguns dels quals potencialment entren a Europa.

DG Comerç reconeix que GSP + és un bon negoci per als pocs països europeus que exporten maquinària o que importen productes del Pakistan, oblidant els efectes negatius generals sobre la fabricació i el treball a Europa. El pensament dels països socis de la Unió Europea al Magrib o d'aquells països, com Sri Lanka, tractant de tractar de manera veritable els abusos anteriors als drets humans, són ignorats. Curiosament, és Cambodja que actualment es troba al punt de mira de la Comissió Europea en termes de possible investigació i suspensió de privilegis en lloc de Pakistan.

La Unió Europea està obligada per l'article 207 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, la política comercial comuna de la UE s'ha de dur a terme "en el context dels principis i objectius de l'acció exterior de la Unió", i que, d'acord amb l'article 3 del Tractat de la Unió Europea, ha de contribuir, entre altres coses, al desenvolupament sostenible, l'eradicació de la pobresa i la protecció dels drets humans. El comerç no és un fi en si mateix.

A 1976, Paul Tran Van Thinh, ex ambaixador de la UE a Ginebra, ara considerat com el pare dels GSP, va escriure: "L'objectiu perseguit és el de millorar l'ús qualitatiu i quantitatiu de les preferències de la Comunitat, i especialment en benefici de els països que tenen necessitat real, sense augmentar indegudament les càrregues a les indústries europees. Aquest és un objectiu polític que no hauria de tenir un impacte econòmicament insuportable en les indústries comunitàries ".

Des de bones intencions originalment, la Comissió Europea s'enfronta avui a preguntes de justificació de les seves polítiques comercials i de desenvolupament que semblen tenir criteris flexibles. Els criteris d'elegibilitat de l'esquema GSP + tal com es va definir originalment sembla que ara és irrellevant. Tanmateix, en un moment en què el projecte de la UE i Brussel·les estan sota el microscopi, els ciutadans d'Europa encara poden tenir fe en una Comissió silenciosa contra els règims que ignoren contínuament els valors europeus?

etiquetes: , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Pakistan