Els responsables britànics i irlandesos visiten #NorthernIreland, i demana la fi de la crisi política

| Febrer 13, 2018

El primer ministre britànic, Theresa May, i el líder irlandès Leo Varadkar es van reunir els principals partits polítics d'Irlanda del Nord a Belfast el dilluns (12 de febrer) per instar la restauració de l'administració de la província, escriure William James a Londres i Padraic Halpin a Dublín.

Irlanda del Nord ha estat sense executiu i assemblea des de fa més d'un any després de la retirada del nacionalista irlandès Sinn Fein d'un govern amb poder compartit amb el seu rival, el Partit Unionista Democràtic (DUP).

Malgrat els terminis repetits, les dues parts no han aconseguit cap acord nou, deixant la manca de lideratge polític que els crítics diuen que han deixat de banda a Irlanda del Nord, mentre que la Gran Bretanya negocia la seva sortida de la Unió Europea.

Una declaració de l'oficina de maig va dir que recordaria als líders polítics dels "molts problemes urgents que enfronta Irlanda del Nord" i diuen que una resolució beneficiarà als ciutadans del país.

El mes de maig també es diu que s'han fet bons progressos en els últims dies, fent ressò de les declaracions fetes per DUP i Sinn Fein el divendres.

Varadkar, que el diumenge va advertir que el mes de maig esgotava el temps per a la Gran Bretanya per esbrinar exactament quin tipus d'acord post-Brexit vol de la UE, celebrarà una reunió amb el primer ministre britànic, mentre que els dos líders es troben a Belfast, la seva va dir l'oficina.

També utilitzarà la visita per avaluar l'estat de joc a les negociacions de Belfast i encoratjar les parts a arribar a un acord, va dir la seva oficina en un comunicat.

Abans de l'última ronda de converses, el desacord va romandre en una sèrie de temes, inclòs el matrimoni entre persones del mateix sexe, que és il·legal a Irlanda del Nord, malgrat ser legal a la resta de la Gran Bretanya i Irlanda, els drets dels parlants de llengua irlandesa i el finançament de les inquestes a morts durant dècades de violència sectària protestant-catòlica abans d'un acord de pau 1998.

El govern britànic, que està supervisant les converses al costat del govern irlandès, ja ha hagut de prendre mesures per dirigir la regió directament des de Londres per primera vegada en una dècada, establint el seu pressupost a finals de l'any passat.

Molts a la província temen que la regla directa desestabilitzi encara més el delicat equilibri polític entre ambdues parts que, fins l'any passat, havia dirigit la província des de 2007 sota els termes de l'acord de pau del Divendres Sant 1998.

etiquetes: ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, EU, Northern Ireland, UK