Gran camí cap a la seguretat i #defens # europeu comú

| Febrer 13, 2018

A 14-15 de febrer, els ministres de Defensa de l'OTAN 2018 es reunirà novament a Brussel·les per debatre sobre les principals amenaces que enfronta el món actualment. L'OTAN es compon dels estats membres de 29, però 22 d'ells són simultàniament els estats membres de la UE, escriu Adomas Abromaitis.

Parlant en general, les decisions preses per l'OTAN són vinculants per a la UE. D'una banda, l'OTAN i els EUA, com a principal donant financer, i Europa sovint tenen objectius diferents. Els seus interessos i fins i tot visions sobre la forma d'aconseguir la seguretat no són sempre les mateixes. Encara més existeixen diferències dins de la UE. El nivell militar d'ambicions europees ha augmentat significativament en els darrers temps. La decisió d'establir un pacte de defensa de la Unió Europea, coneguda com a Cooperació Estructural Permanent sobre seguretat i defensa (PESCO) a finals de l'any anterior es va convertir en un clar indicador d'aquesta tendència.

És el primer intent real de formar la defensa independent de la UE sense dependre de l'OTAN. Tot i que els estats membres de la UE recolzen activament la idea d'una cooperació europea més estreta en matèria de seguretat i defensa, no sempre estan d'acord sobre el treball de la Unió Europea en aquest àmbit. En realitat, no tots els estats estan disposats a gastar més en defensa, fins i tot en el marc de l'OTAN, que requereixen gastar almenys 2% del seu PIB. Per tant, segons les dades de l'OTAN, només els Estats Units (no un Estat membre de la UE), Gran Bretanya (sortint de la UE), Grècia, Estònia, Polònia i Romania a 2017 van complir aquest requisit. D'aquesta manera, altres països probablement volen enfortir la seva defensa, però no són capaços o fins i tot no volen pagar diners addicionals per a un nou projecte militar de la UE.

Cal assenyalar que només aquells països que tenen una gran dependència del suport de l'OTAN i que no tenen cap possibilitat de protegir-se, gasten 2% del seu PIB en defensa o mostren disposició a augmentar la despesa (Letònia, Lituània). Aquests estats membres de la UE com França i Alemanya estan disposats a "liderar el procés" sense augmentar les contribucions. Tenen un major nivell d'independència estratègica que els estats bàltics o altres països de l'Europa de l'Est. Per exemple, el complex militar-industrial francès és capaç de produir tot tipus d'armes modernes, des de les armes d'infanteria fins als míssils balístics, els submarins nuclears, els portaavions i els avions supersònics.

A més, París manté relacions diplomàtiques estables amb l'Orient Mitjà i els Estats africans. França també té la reputació d'un soci de llarga data de Rússia i pot trobar un llenguatge comú amb Moscou en situacions de crisi. Es presta molta atenció als interessos nacionals més enllà dels seus límits.

També és important que, recentment, París presentés el pla més elaborat de crear per 2020 les forces de reacció ràpida integrades paneuropees, principalment per a l'ús en operacions expedicionàries per fer complir la pau a l'Àfrica. La iniciativa militar del president francès Macron conté punts 17 destinats a millorar la formació de tropes dels països europeus, a més d'augmentar el grau de preparació dels combats de les forces armades nacionals. Al mateix temps, el projecte francès no esdevindrà una part de les institucions existents, sinó que s'executarà en paral·lel amb els projectes de l'OTAN. França té la intenció de "promocionar" el projecte persistentment entre els altres aliats de la UE.

Els altres interessos dels Estats membres de la UE no són tan globals. Formen la seva política de seguretat i defensa per enfortir les capacitats de la UE per protegir-se i cridar l'atenció sobre les seves pròpies deficiències. No poden oferir res més que poques tropes. Els seus interessos no s'estenen més enllà de les seves pròpies fronteres i no estan interessats a dispersar esforços, per exemple, a través d'Àfrica.

El lideratge i els estats membres de la UE encara no han arribat a un acord sobre el concepte d'integració militar, que va començar des de l'adopció la decisió d'establir una cooperació estructurada permanent sobre seguretat i defensa. En particular, l'Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Federica Mogherini, proposa un enfocament a llarg termini per estimular una integració més estreta de la planificació, adquisició i desplegament militar europeu, així com la integració de funcions diplomàtiques i de defensa.

Aquest progrés lent és més còmode per als funcionaris de l'OTAN, que estan alarmats pel projecte revolucionari francès. Per aquest motiu, el secretari general Stoltenberg va advertir als seus homòlegs francesos d'un pas endavant cap a la integració militar europea, que podria conduir a la seva ment a la duplicació innecessària de les capacitats de l'aliança i, més perillós, generar competència entre els principals fabricants d'armes (França, Alemanya, Itàlia i alguns altres països europeus) alhora que tornava a dotar l'exèrcit europeu de models moderns que els ajudessin a un mateix nivell.

Així doncs, si bé recolza la idea d'una cooperació més estreta en l'àmbit militar, els estats membres de la UE no tenen cap estratègia comuna. Passarà molt de temps arribar al compromís i a l'equilibri en la creació d'un fort sistema de defensa de la UE, que complementarà l'estructura de l'OTAN existent i no entrarà en contra. Un llarg camí cap a punts de vista comuns fa que Europa tingui un llarg camí per ser la defensa europea.

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Defensa, EU, OTAN, Opinió