#EU - #Morocco Acord de pesca és beneficiós per ambdues parts, diu el grup de drets humans

| Febrer 16, 2018

Willy Fautré, director de Drets Humans sense Fronteres (HRWF), ha dit que l'Acord d'Associació de Pesca UE-Marroc ha aportat beneficis per ambdues parts, i la renovació de l'acord proporcionarà bones oportunitats perquè la UE promou els drets humans al Marroc.

"L'Acord de pesca és un dels mecanismes importants en què es poden expressar i integrar les preocupacions sobre drets humans", va dir Reporter de la UE.

La situació dels drets humans al Marroc ha experimentat millores substancials en els darrers anys, i l'associació dóna a la UE un avantatge per plantejar qüestions relatives als drets humans en els diàlegs polítics entre Brussel i Rabat, va dir Fautré.

L'acord d'associació pesquera UE-Marroc està previst per a la seva renovació al juliol 2018. Des de 2007, l'acord permet als vaixells 120 dels estats membres de la 11 de la UE pescar a les costes del Marroc a canvi d'una contribució financera de la UE de € 30 milions per any, més prop de € 10 milions de propietaris de vaixells.

Tant la Comissió Europea com el Govern marroquí han expressat la seva voluntat de renovar l'acord. El mes passat a Brussel · les, Karmenu Vella, comissari europeu de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca va mantenir converses amb Aziz Akhannouch, ministre marroquí d'Agricultura, Pesca, Desenvolupament Rural, Aigües i Boscos i va acceptar que l'Acord de Pesca és "essencial per a ambdues parts" .

Molts estats membres, liderats per Espanya i Dinamarca, també han mostrat suport per a la renovació de l'Acord de Pesca.

Tanmateix, un dictamen emès el passat mes de 10 per Melchoir Wathelet, advocat general del Tribunal de Justícia europeu, va argumentar que l'Acord de pesca no és vàlid perquè s'aplica al Sàhara Occidental i les seves aigües adjacents. Les seves paraules des de llavors han suscitat debats a Brussel · les sobre els drets de les persones del Sàhara Occidental, un territori disputat reclamat pel Marroc com a província del sud.

La majoria dels experts jurídics superiors de Brussel · les en les lleis internacionals van rebutjar l'opinió de Wathelet i van dir que l'acord és compatible amb el dret internacional.

Fautré va assenyalar que els sahrauís també s'han beneficiat de l'Acord de pesca entre la UE i el Marroc. "Ells tenen el dret de tornar a la seva regió d'origen i gaudir de més oportunitats de treball portats per l'Acord de Pesca", va dir.

Fautré ha visitat recentment un port pesquer i una fàbrica de peixos a Dakhla, una ciutat del Sàhara Occidental i actualment administrada pel Marroc. "Hi havia centenars de persones, principalment dones, que treballaven allà a la fàbrica", va recordar. "La pesca és realment una font d'ocupació principal per al Marroc".

La indústria pesquera representa el 2,3% del PIB del Marroc i proporciona feines directes a persones 170,000. Segons l'Organització d'Aliments i Agricultura de l'ONU, 3 milions de marroquines depenen dels seus mitjans diaris de pesca.

Fautré es preocupa que la no renovació de l'Acord de Pesca agreujarà la taxa d'atur al Marroc i conduirà a una inestabilitat social. Les tensions entre el Marroc i la UE també estaran entre les conseqüències que "ningú no vol", va dir.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea revisarà el tema el febrer de 27. La Comissió Europea no formularà comentaris formals fins a la decisió definitiva del tribunal basat en Luxemburg.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Comerç

Els comentaris estan tancats.