Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

L'associació de la pesca és fonamental per a les # relacions UE-Marroc, diuen els eurodiputats

COMPARTIR:

publicat

on

Mentre esperava la sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees (ECJ) el febrer de 27, els diputats europeus van assenyalar que la renovació de l'acord d'associació pesquera UE-Marroc és essencial no només per als beneficis econòmics mútues, sinó també per l'associació UE-Marroc altres qüestions importants, com la migració i la lluita contra el terrorisme.

"Es tracta d'un acord pesquer guanyador de guanys que s'ha de renovar". L'eurodiputat Gilles Pargneaux va dir a Reporter de la UE.

 

Va subratllar que els beneficis són tant per a la UE com per al Marroc, inclòs el poble saharíes local.

L’acord de col·laboració en matèria de pesca entre la UE i el Marroc s’ha de renovar el 14 de juliol de 2018. Tant la Comissió Europea com el govern marroquí han expressat la seva voluntat de continuar l’acord "essencial per a les dues parts".

anunci

Tanmateix, una opinió no vinculant emesa el passat mes de 10 per Melchoir Wathelet, advocat general del TJCE, va argumentar que l'Acord de pesca no és vàlid perquè s'aplica al Sàhara Occidental i les seves aigües adjacents. L'opinió des de llavors ha suscitat debats a Brussel sobre els drets de les persones de les províncies del sud del Marroc (també conegudes com el Sàhara Occidental).

El TJUE donarà a conèixer el seu veredicte el 27 de febrer. La majoria d'experts legals amb dret internacional amb seu a Brussel·les ja han rebutjat l'opinió de Wathelet i han dit que l'acord és compatible amb el dret internacional.

L'eurodiputada Patricia Lalonde, ponent permanent de les relacions comercials de l'INTA amb la regió del Magrib, va destacar la importància estratègica del Marroc, en particular la necessitat de cooperació contra l'extremisme. "L'acord de pesca UE-Marroc és positiu i serà beneficiós tant per als ciutadans de la UE com per als marroquins", va dir

L'eurodiputat Ilhan Kyuchyuk va dir: "L'acord ajudarà la societat marroquina i donarà importància estratègica al nord d'Àfrica per a Europa també".

El diputat Dominique Riquet va afegir que l'Acord de Pesca UE-Marroc ha mostrat una importància econòmica per a la indústria pesquera europea i l'ocupació al Marroc.

 

Des de 2007, l'acord permet als vaixells 120 dels estats membres de la 11 de la UE pescar les costes del Marroc a canvi d'una contribució financera de la UE de € 30 milions per any, més prop de € 10 milions de propietaris de vaixells.

Segons un informe d’avaluació publicat per la Comissió Europea el setembre del 2017, l’acord de pesca és "eficaç" i "coherent amb altres iniciatives de la UE". Les estadístiques mostren que cada euro invertit per la UE en el marc de l'acord es genera 2.78 € de valor afegit per al sector pesquer de la UE.

L'informe indica que el Marroc també s'ha beneficiat molt de l'acord. La indústria pesquera representa el 2% del PIB del Marroc i les exportacions de productes pesquers representen el 9% del total de les seves exportacions nacionals. Segons l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de l'ONU, 3 milions de marroquins depenen els seus mitjans de subsistència diàriament de la pesca.

Pargneaux va assenyalar que l'acord de pesca és políticament essencial per a les relacions UE-Marroc. "Una àmplia majoria, gairebé una unanimitat, dels estats membres de la UE diuen que és necessari tenir una solució política per continuar l'acord pesquer", va dir.

A 2008, el Marroc es va convertir en el primer país de la regió del sud de la Mediterrània que va rebre una posició avançada per part de la UE. Les dues parts han creat una associació en una àmplia secció econòmica, financera i social.

Els diputats europeus van parlar amb Reporter de la UE, tots van destacar que l'associació UE-Marroc és fonamental per als problemes de la migració, la lluita contra el terrorisme i la lluita contra la radicalització.

"Molts atacs terroristes es van aturar a Europa gràcies a la informació que vam rebre del Servei d'Informació de Seguretat del Marroc", va dir Pargneaux.

"L'acord agrícola UE-Marroc hauria d'excloure el territori disputat del Sàhara Occidental"

La Comissió Europea no formalment formularà comentaris abans de la decisió, però el Consell de Ministres d'Agricultura i Pesca de la UE ha autoritzat a la Comissió Europea el dilluns (19 de febrer) a obrir converses amb el Marroc sobre la renovació de l'Acord de Pesca.

 

 

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències