La pau dels Balcans ha de ser un requisit previ per a l'adhesió a #UU

| Febrer 26, 2018

Finalment, el cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker dibuixat una línia a la sorra per als Balcans occidentals: la perspectiva d'adhesió a la UE encara està a la taula per als estats assetjats, però no abans de resoldre els seus conflictes fronterers en curs. Els seus comentaris es produeixen enmig d'un conflicte incessant entre Croàcia i Eslovènia que no s'havia resolt abans de l'adhesió de Croàcia al bloc. També van posar nova pressió a les dyades Albania-Sèrbia i Montenegro-Kosovo per resoldre les seves diferències si tenen alguna esperança d'unir-se a la UE en un futur pròxim. Aquest obstacle addicional arriba als nombrosos capítols d'adhesió de la UE que encara no s'han obert.

Amb cinc fronteres internacionals separades, Croàcia ha estat dit patir la "síndrome del fill mitjà" - creure que els que estan per sobre i per sota de l'estat costaner obtenen una major part del pastís. Unint-se a la UE a 2013, Croàcia inicialment acceptat una sentència d'arbitratge a La Haya sobre una frontera terrestre i terrestre compartida amb la veïna Eslovènia, membre de la UE des de 2004. Tanmateix, en els anys posteriors, Croàcia ha arribat a qüestionar els procediments judicials del nord d'Adriàtic declarant-los compromesos i, per tant, nul·les. El resultat ha estat la reinauguració d'una disputa de 26 durant tot l'any amb alguns quilòmetres quadrats de territori marítim 12 a la badia de Piran i un tram de quilòmetres 670 al llarg de la frontera delimitant el front sud de l'espai Schengen d'Europa. Eslovènia i la resta de la Unió Europea estan menys impressionats.

El conflicte només s'afegeix a un conflicte fronterer addicional que Croàcia té amb Sèrbia. El desacord continu reflecteix l'omnipresència de les ferides obertes i els problemes residuals que es van deixar de les brutals guerres que van assolar els Balcans occidentals en els 1990. Dècades després del final de la guerra amb Belgrad, el primer ministre croat, Andrej Plenković, va estimular les flames a principis de mes per afirmant que innombrables greuges no s'han tractat adequadament des de la fi de la guerra. Tot i que els records estan clarament centrats en els sentiments de pèrdua, els presidents de Croàcia i de Sèrbia, finalment, han pres mesures per conciliar. Vowing per buscar l'arbitratge internacional sobre la seva frontera al llarg del riu Danubi si 2020 no ha solucionat cap solució entre ells, van enviar un senyal de bona voluntat entre ells, així com a Brussel·les.

Croàcia no és l'únic estat que negocia els seus límits en els famosos Balcans Occidentals. Al costat de Sèrbia, Montenegro és el candidat més membre de la UE, però una frontera acord amb l'únic Kosovo parcialment reconegut que ha estat bloquejat per l'oposició en ambdós països. El president de Kosovo, Hashim Thaci, i el president de Montenegro, Filip Vujanovic, van anunciar la setmana passada un pla per crear un grup de treball encarregat de corregir "errors" en l'acord de demarcació 2015 bloquejat ara. La ratificació del tracte és una de les barreres que resten a Montenegro obtenint accés lliure de visats al bloc.

El principal grup d'oposició pro-sèrbia de Montenegro, el Front Democràtic, té acusat el govern de traïció sobre la qüestió. El moviment de l'oposició es converteix en un moment bastant inoportú per a Podgorica, ja que aquesta lluita interna només agreuja la cruesa nacional que va veure la seva gènesi sota l'expresident Milo Djukanovic. Durant dues dècades de govern, el govern de Djukanovic va servir per beneficiar un grup de fidels partidaris, tot tancant l'espai polític cap a l'oposició. Tots els polítics i periodistes han estat perseguits i empresonats, i un periodista, Duško Jovanović, fins i tot es va matar en un tiroteig després d'haver estat amenaçat pel cap de la seguretat estatal del país.

Durant els 2000, Djukanovic va dirigir una liquidar de la indústria estatal del país i altres empreses, amb un 80% de totes les empreses privatitzades que van fallir per 2014. Així es va enfonsar en problemes econòmics, corrupció i gang violence Des de llavors, han estat desenfrenades a Montenegro. Amb les eleccions presidencials que vénen aquest any, Djukanovic es prepara per córrer de nou, molt a la desgrat de molts socis occidentals.

A mesura que Montenegro està lluitant per aconseguir una posició d'estabilitat digne de la UE, Kosovo i Sèrbia també mostren només pocs avenços en la resolució de problemes propis. La seva lluita fronterera és la més perillosament explosiva de la regió. El govern de Sèrbia fins ara es va negar per donar una resposta oficial a una demanda d'Alemanya que reconeix la independència de Kosovo abans d'entrar a la UE, tota una dècada després que l'antiga província va declarar la seua separació. Malgrat el reconeixement per 115 d'altres països, incloent 23 dels estats de la 28 de la UE, Kosovo ha rebut una cota de zero del seu veí al nord. Malgrat el fet que la pau regional estigui en equilibri, Sèrbia encara no ha realitzat cap moviment conciliat.

La volatilitat de la situació es va mostrar en pantalla completa l'any passat quan un tren serbi decorat amb eslògans nacionalistes contra Kosovo van encendre nous temors que la disputa podria augmentar en un conflicte total. El fet que alguns serbis 120,000 segueixin residint a Kosovo i considerin que Belgrad, la seva capital també podria actuar com a catalitzador de la inestabilitat. Amb el grup que rep ajuda financera de Sèrbia, la seva insistència en la reunificació probablement només augmentarà la pressió.

A la llum de les persistents tensions a la regió, Juncker té raó per vessar aigua freda a les visions expansives de la UE. Fins que les disputes frontereres i les tensions regionals quedin completament resoldides, l'adhesió de la UE a altres estats balcànics seria un calze enverinat per a Brussel·les. Si no es prenguin precaució en aquest cas, sense cap dubte importar els conflictes a la resta del bloc.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Balcans occidentals

Els comentaris estan tancats.