Corrupció invencible: #Ukraine corre el risc de convertir-se en el proper post de posada en escena de #IllegalAlcohol a la UE

| Març 13, 2018

La corrupció a Ucraïna deté més del 2% del creixement econòmic », va declarar Jost Ljungman - el representant permanent del FMI a Ucraïna. "Això no és només una qüestió de justícia; també és un problema econòmic important ". A 2017, la UE va proporcionar a Ucraïna una assistència gratuïta per valor de més de 174 milions d'euros (en 2018, l'import previst d'assistència de la UE és d'uns 208 milions d'euros).

La Unió continua sent un dels majors donants financers d'Ucraïna, el primer lloc en la quantitat de projectes que es van implementar en 2017. Una de les principals adreces aprovades per la Comissió Europea en el marc del Document estratègic sobre assistència a Ucraïna per 2018-2020[1] és el desenvolupament econòmic, la millora del clima empresarial i la lluita contra la corrupció.

La UE ofereix tots els mitjans possibles per enfortir les institucions i la bona governança, fins i tot en l'àmbit de l'imperi de la llei. No obstant això, segons Transparency International, el nivell de corrupció a Ucraïna en 2017 va ser el més alt d'Europa, ja que el país va agreujar les seves posicions i va ocupar només la posició de 130 en l'Índex de Percepció de la Corrupció[2].

Índex de percepció de la corrupció © / Transparency International

És ben sabut que Ucraïna és la principal font de contraban de cigarrets a Europa, però en els últims anys, l'alcohol de contraban s'ha fet més freqüent al mercat europeu. Ucraïna corre el risc de repetir la història de Lituània, ja que es va reconèixer oficialment com el "punt de trànsit" per l'alcohol il·legal a la UE. La proporció de l'economia submergida a Lituània és superior a 30%, la més gran de la Unió Europea, mentre que la disponibilitat de béns especials és una de les més baixes de la Unió Europea. Les begudes alcohòliques a Lituània són les més cares de tota la Unió Europea en comparació amb els ingressos de la població[1].

Producció il·legal d'alcohol a Kíev © / Servei de premsa del Servei de Seguretat d'Ucraïna

La situació amb el mercat de l'alcohol a Ucraïna es desenvolupa exactament de la mateixa manera. La majoria de països de l'anomenat "cinturó de vòdits d'Europa" - Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Moldàvia i Bielorússia - es caracteritzen per un alt nivell de consum d'alcohol i mortalitat per aquest motiu i la majoria d'ells són veïns d'Ucraïna. Es pot preveure que l'afluència d'alcohol de baixa qualitat d'Ucraïna a aquests països pot provocar un augment de les malalties i l'enverinament alcohòlic subrogat.

El consum d'alcohol, i amb això la càrrega de malalties relacionades amb l'alcohol, és més elevat a Europa que a qualsevol part del món. L'alcohol de baixa qualitat, per regla general, sempre és diverses vegades més econòmic que l'original, ja que es produeix sense complir normes i tecnologies i utilitza espècies de baixa qualitat, generalment tècniques. Al voltant de 10 mil persones moren anualment d'enverinament per substitut [1].

Producció il·legal d'alcohol a Kíev © / Servei de premsa del Servei de Seguretat d'Ucraïna

Avui, Ucraïna té absolutament descontrolada i no regulada la producció d'alcohol. A més, Ucraïna és l'únic país on encara existeix el monopoli estatal de la seva producció. Això significa que la indústria de l'alcohol està sota control total i en l'àmbit de la responsabilitat dels organismes estatals. Al mateix temps, l'augment dramàtic dels apartats - pràcticament al nivell dels països de la UE - i, en conseqüència, en els preus, ha suposat un augment de la producció d'alcohol subrogat. Segons el Fons Monetari Internacional, la producció d'alcohol il·legal a Ucraïna s'aproxima al 60% del mercat sencer, mentre que en altres països aquesta xifra no arriba, com a mitjana, a 25%[2].

Producció il · legal d'alcohol a la regió de Cherkasy © / Servei de premsa de la Policia Nacional d'Ucraïna

Segons les investigacions de l'organització ucraïnesa de drets humans contra la corrupció, almenys la meitat de les destil·lacions estatals produeixen esperits il·legals, i 10 de fàbriques 30 es dedica a la producció de béns falsificats. Roman Bochkala, el cap de l'organització contra la corrupció i l'activista ucraïnès dels drets humans, informa que les autoritats estatals no prenen cap mesura per frenar la producció il·legal d'alcohol. Molt sovint, les agències policials i els funcionaris protegeixen i patronitzen aquestes empreses.

"Oleksandria Blig": una de les fàbriques 10: productors de vodka il·legal © / Pravdorub

Segons l'auditoria de l'empresa internacional PwC, a causa del "mercat negre", el pressupost d'Ucraïna no rep més de 12 mil milions d'hryvnias (360 milions d'euros) anuals. Bàsicament, els contribuents europeus compensen les pèrdues dels ucraïnesos relacionades amb la corrupció i la ineficàcia total de les autoritats estatals. Tot i que la UE destina 208 milions d'euros per combatre la corrupció, el mercat il·legal d'alcohol a Ucraïna treu 360 milions d'euros del pressupost del país.

Aquestes qüestions ja estan sent discutides activament pels diputats europeus, i es posaran en l'ordre del dia de la propera reunió de treball amb el govern d'Ucraïna. Potser és el moment d'utilitzar una influència política sobre les autoritats ucraïneses i les agències policials per encoratjar les reformes contra la corrupció en el monopoli existent sobre la producció d'alcohol i el mercat il·legal de vodka, que pot portar el pressupost d'Ucraïna a gairebé 360 milions d'euros per al desenvolupament econòmic.

[1] http://ec.europa.eu/transparency/regcomitology/index.cfm?do=Search.getPDF&ds_id=53928&version=1&AttLang=en&db_number=2&docType=DRAFT_MEASURE

[2] https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

[3] http://www.eurocare.org/library/updates/lithuania_the_heaviest_drinking_country_in_the_world

[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2012/european-action-plan-to-reduce-the-harmful-use-of-alcohol-20122021

[5] https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/index.aspx

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Alcohol, Economia, EU, Ucraïna