Lluitant contra la violència contra les dones: tots els països de la UE han de ratificar la Convenció #Imbanbul


Els eurodiputats han demanat als estats membres de 11 que no han ratificat la Convenció d'Istanbul per fer-ho, en un debat plenari amb el Comissari Ansip el dilluns a la tarda (12 de març).

Fins ara, els estats membres de 11 encara no han ratificat el Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, conegut com a Convenció d'Istanbul, són: Bulgària, Croàcia, República Txeca, Grècia, Hongria, Irlanda, Letònia, Lituània, Luxemburg, Eslovàquia i el Regne Unit.

Durant el debat, una gran majoria dels diputats europeus lamentar que aquests països (incloent Bulgària, que actualment exerceix la Presidència del Consell) no consideren la Convenció com el millor instrument disponible a l'hora de lluitar contra la violència contra les dones. Van destacar que la reticència a la ratificació del text sovint es basava en idees errònies i arguments enganyosos sobre com s'utilitza la paraula "gènere" a la Convenció. Van instar la Comissió de la UE i el Consell a prendre mesures tangibles per ajudar a tots els estats membres a ratificar el text el més aviat possible.

Alguns diputats van expressar una feroç oposició al que consideren "l'equipatge ideològic" del text i la seva definició de gènere. Van rebutjar la idea que la UE tingués alguna competència en aquest assumpte i va demanar que respectés "l'ordre intern de cada societat".

El comissari Andrus Ansip va reiterar que la Convenció tractava de prevenir la violència contra les dones, sense cap altre propòsit ocult, i esperava que els Estats membres que encara tinguessin dubtes sobre la implementació plena de la Convenció consideraran el seu propòsit fonamental: donar suport a les dones víctimes de la violència.

Context

La Convenció d'Istanbul, el tractat internacional més complet sobre la lluita contra la violència contra les dones, va ser aprovat pel Consell d'Europa en 2011. Va entrar en vigor a l'agost 2014 i va ser signat per la UE al juny de 2017.

Segons la Comissió Europea, una de cada tres dones de la UE ha estat víctima de la violència física o sexual des de l'edat de 15, més de la meitat de les dones han tingut un assetjament sexual i una d'elles a 20 ha estat violada.

etiquetes: , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, La violència domèstica, EU, Parlament Europeu, Igualtat de gènere, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona