Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#RepublicOfMoldova avança en la implementació de la reforma, però és necessari avançar considerablement

COMPARTIR:

publicat

on

La República de Moldàvia ha avançat amb la implementació d'algunes reformes, però encara cal seguir actuant perquè els seus ciutadans obtinguin tots els beneficis de l'Acord d'associació.

La República de Moldàvia ha aconseguit estabilitzar la seva situació econòmica i, amb el suport constant però condicional de la Unió Europea i d’altres socis internacionals, ha avançat amb la implementació d’algunes reformes, inclòs el reforç de l’Àrea de Lliure Comerç (DCFTA). Tanmateix, encara es necessiten més esforços, en particular per fer front a la corrupció d’alt nivell, recuperar els fons malversats del frau bancari de mil milions de dòlars i portar a la justícia els responsables del frau. També s’ha d’abordar una reforma exhaustiva del sistema judicial. Els detalls es ressalten a informe conjunt, publicat el 5 d'abril pel Servei Europeu d'Acció Exterior i la Comissió Europea.

L'alta representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat/vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini, va dir: "Tenim una agenda integral amb la República de Moldàvia, treballant per millorar els nostres vincles econòmics, augmentar el comerç i, per tant, crear llocs de treball, per enfortir la democràcia. , els drets humans i el suport a la societat civil i el seu paper important per fer que el govern i el lideratge polític siguin responsables. Algunes reformes han avançat recentment, en àmbits empresarials i financers, per exemple, i cal avançar més en altres àmbits, en particular la lluita contra la corrupció i la reforma del poder judicial. El nostre suport al poble de Moldàvia és clar i esperem un progrés satisfactori de la reforma per part de les autoritats, que aportaria beneficis tangibles per als ciutadans de Moldàvia".

"La Unió Europea és el principal soci comercial de Moldàvia i durant l'últim any el comerç entre nosaltres ha augmentat encara més", ha afegit el comissari de Política Europea de Veïnatge i Negociacions d'Ampliació, Johannes Hahn. "Des que va entrar en vigor l'Acord d'Associació que inclou l'ALEC, la participació de la UE en les exportacions de Moldàvia ha augmentat i representa més de la meitat del comerç total de Moldàvia. La UE ha ajudat a crear més de 1,500 llocs de treball gràcies al suport a les petites empreses. Aquest és només un dels molts exemples que mostren per què la UE és important per a la República de Moldàvia i per què la nostra associació és beneficiosa per a la vida de la seva població. Per recollir plenament els fruits del nostre Acord d'Associació, Moldàvia ha de continuar implementant noves reformes, sense demora".

L'informe conjunt publicat d'acord amb el nou enfocament de la presentació d'informes per països en virtut de la Política Europea de Veïnatge (PEV) revisada, presenta l'aplicació dels compromisos de la República de Moldàvia en virtut de l'Acord d'Associació UE-Moldova des de l'última reunió del Consell d’associació UE-Moldàvia el 31 de març de 2017, especialment aquelles incloses a l'Agenda d'Associació revisada acordada a l'agost de 2017. Destaca l'estreta diàleg polític entre els dos socis a tots els nivells, enumera exemples de les noves lleis adoptades en el període en qüestió i descriu els principals reptes que cal plantejar abordat ràpidament pel govern moldau.

La República de Moldàvia també ha continuat reformant el seu sector bancari, amb el suport de la UE i socis internacionals com el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial. Com a resultat, sobretot d’aquestes reformes, l’acord del FMI va per bon camí. El creixement econòmic registrat el 2016-2017 va tenir un impacte positiu en el comerç. Moldàvia ha avançat en l'alineació de la seva legislació en matèria de comerç amb la regulació i les normes de la UE, però també cal fer esforços importants.

Sobre democràcia, drets humans i bon govern, l'informe recorda que el canvi del sistema electoral el juliol de 2017 va anar en contra de la recomanació de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa i de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE. Es subratlla la necessitat de garantir la inclusió en el procés electoral abans de les eleccions parlamentàries de la tardor. L'informe també subratlla que la corrupció, inclosa la corrupció d'alt nivell, encara continua estès i la independència de la justícia, les forces de l'ordre i les autoritats nacionals anticorrupció necessiten una millora substancial.

anunci

Es destaquen una sèrie d'assoliments, inclosos exemples de diversos projectes que es van completar el 2016-2017 amb l'ajuda de la UE i que van millorar directament la vida quotidiana dels ciutadans. S'han establert nous vivers d'empreses, per exemple a Calarasi, per impulsar el desenvolupament econòmic i crear llocs de treball, i la UE ha proporcionat subvencions als migrants que tornen a Moldàvia amb finalitats empresarials. L'informe també subratlla la importància de les mesures de confiança i els beneficis concrets que aporten a Transnistria i Gagauzia, com ara el suport per a la creació d'empreses i la creació de llocs de treball.

L’informe es va publicar abans del Consell d’Associació UE-Moldàvia, que està previst que tingui lloc el 3 de maig de 2018 a Brussel·les.

Fons

El Política Europea de Veïnatge (PEV) i la seva revisió del novembre de 2015 proporcionen a la UE i als seus veïns un marc polític clar per als propers anys amb un objectiu general d’estabilització. Els principis del política revisada són: una millor diferenciació entre els socis, una major atenció als objectius acordats amb els socis, una major flexibilitat per millorar la capacitat de la UE per respondre a situacions de crisi i una major implicació per part dels estats membres i els països socis.

Més informació

Informe d’implementació de l’associació 2018 a Moldàvia

Full informatiu sobre les relacions UE-Moldàvia

Conclusions del Consell sobre la República de Moldàvia, 26 de febrer de 2018

Lloc web de la delegació de la UE a la República de Moldàvia

Comunicat de premsa: Cimera de l'Associació Oriental 2017: junts més forts

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències