Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#StateAid: la Comissió obre una investigació en profunditat sobre el suport a la reestructuració de #Romania National Uranium Company

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha obert una investigació en profunditat per avaluar si diverses mesures de suport públic de Romania a favor de la Companyia Nacional d’Urani s’ajusten a les normes de la UE sobre ajuts estatals a empreses en dificultats.

El 12 de juny de 2017, Romania va notificar a la Comissió un pla per a la reestructuració de la Compania Nationala a Uraniului SA ("CNU", la Companyia Nacional d'Urani). El pla de reestructuració preveu uns 95 milions d'euros (441 milions de RON) de suport a CNU, en forma de subvencions, subvencions, cancel·lació de deutes i conversió de deute a capital. Segueix un préstec urgent d'ajuda al rescat d'uns 13.3 milions d'euros (62 milions de RON) per mantenir l'empresa a flot, que la Comissió va aprovar temporalment el 30 de setembre de 2016.

Les normes d’ajuts estatals de la UE només permeten una intervenció estatal per a una empresa en dificultats financeres en condicions específiques, que requereixen en particular que l’empresa estigui sotmesa a un pla de reestructuració sòlid per garantir el seu retorn a la viabilitat a llarg termini, que l’empresa contribueixi al cost de la seva reestructuració i que qualsevol distorsió de la competència sigui limitada. En aquesta fase, la Comissió té dubtes que l’ajut a la reestructuració previst s’ajusti a aquestes condicions.

En particular, la investigació en profunditat de la Comissió examinarà: si el pla de reestructuració proposat podria restablir la viabilitat a llarg termini de CNU sense una ajuda estatal continuada; si la CNU o els inversors del mercat contribueixen prou als costos de reestructuració, garantint així que el pla de reestructuració no no dependre principalment del finançament públic i que l'ajuda sigui proporcional; i si Romania està oferint les mesures adequades per limitar les distorsions de la competència creades per l'ajuda.

Ara la Comissió investigarà més per esbrinar si es confirmen les seves preocupacions inicials. L’obertura d’una investigació dóna a tercers interessats l’oportunitat d’enviar comentaris. No prejutja el resultat de la investigació.

Fons

CNU és una empresa romanesa de propietat estatal que actua en l’explotació de mines d’urani romaneses i en la producció de matèria primera transformada en combustible per a centrals nuclears. La CNU extreu mineral d’urani, el processa per formar octoxid d’urani (U3O8) i, després d’una altra refineria, el transforma en diòxid d’urani (UO2).

anunci

CNU té dos llocs operatius: un de mineria d’urani, situat a Crucea-Botusana (comtat de Suceava, regió nord-est) i una planta de refinament de processament, situada a Feldioara (comtat de Brasov, regió Centre).

L'any 2017 l'empresa donava feina a 772 persones. CNU es troba en dificultats financeres des de la pèrdua del seu principal client, la productora d'energia nuclear Societatea Nationala Nuclearelectrica. El pla de reestructuració notificat preveu diverses mesures de suport públic: pròrroga del préstec inicial de rescat de 62 milions de RON (13.3 milions d'euros); subvenció de 75.5 milions de RON (16.2 milions d'euros) per donar suport a les inversions per a la modernització del CNU; cancel·lació de deute públic de 77 milions de RON (16.6 milions d'euros); conversió del deute públic de CNU de 13.34 milions de RON (2.9 milions d'euros) en accions de CNU en poder de l'Estat romanès; i una subvenció a l'explotació de 213 milions de RON (45.8 milions d'euros) per cobrir la diferència entre els costos de producció de CNU i els preus de mercat durant el període de reestructuració previst.

D'acord amb les Directrius de 2014 de la Comissió sobre ajuts estatals per al salvament i la reestructuració d'empreses no financeres en dificultats, les empreses en dificultats financeres poden rebre ajuts estatals sempre que compleixin determinades condicions. L'ajut es pot concedir per un període de sis mesos (ajut de salvament). Més enllà d'aquest termini, l'ajuda s'ha de reemborsar o bé notificar a la Comissió un pla de reestructuració per a l'aprovació de l'ajuda (ajut a la reestructuració).

El pla ha de garantir que es restableixi la viabilitat de l’empresa sense més suport estatal, que l’empresa contribueixi a un nivell adequat als costos de la seva reestructuració i que s’abordin les distorsions de competència creades per l’ajut mitjançant mesures compensatòries.

La versió no confidencial de la resolució es publicarà amb el número d'expedient SA.48394 al Registre d'ajuts estatals del web de la competència de la Comissió un cop resoltes les incidències de confidencialitat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències