A #sanctions, el temps per que Europa dibuixi el seu propi curs

| Pot 29, 2018

En un moment en què les dues parts lluiten amargament per l’acord nuclear d’Iran, els fonaments del comerç mundial, i gairebé qualsevol tema bilateral, la Unió Europea i els Estats Units han reaccionat de manera bastant sorprenent a la reelecció de Veneçuela de Nicolás. Maduro: desenvolupar junts una nova ronda de sancions econòmiques. De fet, el maig 29th, la UE té va anunciar la seva intenció emular els Estats Units i aprovar noves mesures adreçades a destacats funcionaris veneçolans.

Veneçuela pot ser l’única part del món on les polítiques nord-americanes i europees funcionen més o menys. Després de Nicolas Maduro reelecció, els dos United States i la Unió Europea va amenaçar el país amb noves sancions econòmiques - encara que la negativa de la Unió Europea a enviar monitors electorals hauria de ser vista com una oportunitat perduda per involucrar directament a la crisi política del país en lloc de pressionar-lo de lluny.

Amb la divisió entre la política exterior nord-americana i europea aprofundint en tants altres fronts, és just preguntar per què la UE és tan ràpida de seguir el lideratge de Washington en les seves relacions amb Maduro i Veneçuela. Tant a l'Iran com a Rússia, el president Trump ha adoptat fins ara posicions dures que posen la política exterior dels Estats Units en contra dels interessos europeus. L’administració actual dels Estats Units ha recorregut a aplicar sancions de manera liberal i indiscriminada com a eina de guerra econòmica, ferir empreses i economies europees tant, si no més, que els seus suposats objectius.

Les dues parts ja han abandonat la pretensió de treballar a l'uníson en qüestions crítiques com la de Rússia "activitat maligna”I el programa nuclear d'Iran. Què fa diferent a Veneçuela?

Un cínic argumentaria que Europa considera que Veneçuela és un viatge de negociació, un cavall que pot negociar per gestionar les relacions entre les administracions de Trump i disputar les mesures nord-americanes sobre els aranzels comercials i el Pla d'Acció Integral Conjunt (JCPOA). Però si la UE veu pressionar a Veneçuela com un mitjà per suavitzar les fronteres de Washington, Trump clarament no té cap interès en suavitzar les arestes amb Europa. Seva falta de voluntat negociar les tarifes d’acer i alumini, cosa que tindria repercussions devastadores a tot el continent, ha enfuriat els funcionaris i diplomàtics europeus. Jean-Claude Juncker ha amenaçat tarifes de represàlia en resposta. El president del Consell d’Europa, Donald Tusk, va denunciar famós el "Assertivitat capritxosa" del president nord-americà.

La resposta, sens dubte, no rau en objectius compartits. Històricament, la UE ha afavorit el compromís polític i la desescalada, declaració explícita no vol fer mal a la població general i insisteix que les seves accions punitives cap a l'estat veneçolà estan destinades a fomentar el compromís polític. Els EUA, per contra, van a la jugular amb menys consideració dels danys col·laterals. El pensament nord-americà sobre Veneçuela es desprèn de l’aproximació de Washington a altres adversaris: infligir un dolor econòmic generalitzat per incitar els descontents i expulsar els líders anti-americans (dels quals Nicolas Maduro pot ser el més provocador). Ex secretari d’Estat, Rex Tillerson canvi de règim defensat al país abans del seu acomiadament, mentre que el senador marcat Marco Rubio de Florida té obertament va demanar un cop.

El problema per a Europa (i, de fet, per als mateixos veneçolans) és que el règim de sancions només aconsegueix infligir dolor a la població general sense canviar realment les circumstàncies del poder. Els veneçolans mitjans estan pagant les despeses de les maniobres de Washington per impedir-li a Veneçuela reestructurar els seus deutes. Recolzant-se en el seu control sobre les palanques del sistema financer mundial, les sancions nord-americanes han creat una clima de por per a qualsevol institució financera global que s'atreveixi a ajudar el govern veneçolà a aconseguir les seves finances en ordre.

És una estratègia que ignora les dues coses recerca empírica sobre l’eficàcia de les sancions i l’ànim públic a Veneçuela. Una clara majoria de veneçolans s'oposen al règim de sancions, fins i tot si el propi Maduro només té el suport d’una quarta part de l’electorat. I, no obstant això, el vicepresident Mike Pence ja ha deixat clar a través del tweet que la política dels EUA no canviaria en qualsevol moment. El seu missatge que "les sancions (continuarà) fins que la democràcia torni a Veneçuela" és l'equivalent diplomàtic de "els cops continuaran fins que la moral millori".

L’Administració de Trump té clarament la intenció de prendre sancions encara més. Europa continuarà fent còmplice d’una mesura que perjudica innecessàriament la població del país? A l'Iran, a diferència de Veneçuela, Europa ja ha decidit que la resposta a aquesta pregunta no és així. La UE va respondre a la de Trump retirada recent de l’acord nuclear d’Iran pacant l'Iran, prometent el seu compromís amb l’acord i anunciant la seva intenció d’emetre una regulació de bloqueig. Aquesta mesura teòrica protegiria a tots els països europeus de les sancions nord-americanes per continuar fent negocis amb Iran, així com imposar les seves pròpies sancions a aquells que opten per abandonar el país de l'Orient Mitjà com a soci comercial.

Per desgràcia, per a les empreses europees, aquesta discòrdia els deixa atrapats entre un lloc de roca i un lloc dur. Si compleixen les instruccions dels EUA, violaran les normes de bloqueig de la UE; si continuen amb els seus compromisos empresarials a Iran, arrisquen la penalització nord-americana. Atès que aquesta penalització podria incloure la pèrdua d'accés al mercat financer nord-americà, és clar que la UE té pocs llocs per treballar. Hi ha diverses empreses europees destacades, com el gegant francès de l'energia Total, la companyia asseguradora alemanya Allianz i els productors d'acer italians Danieli tot, però, conforme a les demandes de Trump.

Les sancions d’Europa a Veneçuela podrien, més que cap altra cosa, destituir els Estats Units. Si és així, la Comissió Europea ha d’aplicar la mateixa lliçó que ha après de les múltiples confrontacions actuals entre la UE i els Estats Units: no hi ha cap recompensa ni concessió que es tingui a canvi de la solidaritat amb la Casa Blanca de Donald Trump.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, US, Organització Mundial del Comerç (OMC)

Els comentaris estan tancats.