Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

Pressupost de la UE: #CAP més enllà de 2020

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat propostes de normatives que modernitzen i simplifiquen la política agrícola comuna (PAC).

Aquestes propostes consisteixen en una regulació sobre els plans estratègics de la PAC (una nova manera de treballar proposada que cobreixi els pagaments directes als agricultors, el suport al desenvolupament rural i els programes de suport sectorial), un reglament sobre l’Organització Comuna Única de Mercats (OCM) i un reglament horitzontal sobre finançament , gestió i seguiment de la PAC. Aquestes propostes donen forma a les idees per al futur de la PAC, tal com s’esmenta a la Comunicació sobre el futur de l’alimentació i l’agricultura, presentada per la Comissió el novembre de 2017.

Per què reformar la política agrícola comuna?

Des de 1962, la Política Agrària Comuna (PAC) ha complert amb èxit el seu objectiu original de proporcionar ajuda als ingressos als agricultors per garantir el subministrament d’aliments de bona qualitat, segurs i assequibles per als ciutadans europeus. L’adaptabilitat de la PAC durant aquest temps ha assegurat la seva rellevància continuada. El món avança ràpidament i també els reptes als quals s’enfronten no només els agricultors, sinó la nostra societat en general. Canvi climàtic, volatilitat dels preus, incertesa política i econòmica, despoblament rural i la creixent importància del comerç mundial: els agricultors s’adapten constantment a les circumstàncies canviants i els legisladors han d’assegurar-se que se’ls proporciona un suport adequat basat en un clar i simplificat a mitjà i llarg termini .

La PAC lidera una transició cap a una agricultura més sostenible. Ha de fomentar la resiliència del sector i donar suport als ingressos i la viabilitat dels agricultors. Ha de garantir que l'agricultura compleixi tot el seu paper en relació amb el medi ambient i el repte climàtic i ha d'acomodar plenament les innovacions digitals que facilitin la feina dels agricultors, redueixin la burocracia i donin suport a la renovació generacional. Amb més del 50% de la població de la UE que viu a les zones rurals, cal esforçar-se per mantenir-los atractius i vitals com a espais de vida en termes de creixement i ocupació, però també d'infraestructures, mobilitat i serveis bàsics. En contribuir a la dinàmica econòmica a les zones rurals i a la seva vida sociocultural, l'agricultura de la UE juga un paper important, igual que la nova PAC, amb l'objectiu de mantenir una agricultura sostenible a tota Europa i invertir en el desenvolupament de les zones rurals i les comunitats.

Les propostes legislatives d'avui introdueixen una política simplificada i modernitzada que s'adapta millor a aquests reptes i objectius.

Quin pressupost està disponible per a la PAC 2021-2027?

anunci

La proposta de la Comissió per al marc financer plurianual (CFP) 2021-2027 inclou 365 milions d’euros per a la PAC (en preus corrents). Això correspon a una quota mitjana del 28.5% del pressupost global de la UE per al període 2021-2027. D’aquesta quantitat per a la PAC, 265.2 milions d’euros corresponen a pagaments directes, 20 78.8 milions a mesures de suport al mercat (FEAGA) i XNUMX milions d’euros a desenvolupament rural (FEADER).

Es disposaran de 10 milions d'euros addicionals a través del programa de recerca Horizon Europe de la UE per donar suport a la recerca i la innovació específiques en l'alimentació, l'agricultura, el desenvolupament rural i la bioeconomia.

Quins són els objectius de la futura PAC 2021-2027?

La futura PAC se centrarà en nou objectius generals que reflecteixin la importància econòmica, ambiental i social de la política:

 1. Donar suport a la renda i la resiliència agrícoles viables a tot el territori de la UE per millorar la seguretat alimentària;
 2. Millorar l’orientació al mercat i augmentar la competitivitat, incloent un major enfocament en la investigació, la tecnologia i la digitalització;
 3. Millorar la posició dels agricultors a la cadena de valor;
 4. Contribuir a la mitigació i adaptació del canvi climàtic, així com a l’energia sostenible;
 5. Fomentar el desenvolupament sostenible i la gestió eficient dels recursos naturals com l'aigua, el sòl i l'aire;
 6. Contribuir a la protecció de la biodiversitat, millorar els serveis ecosistèmics i preservar els hàbitats i els paisatges;
 7. Atreure joves agricultors i facilitar el desenvolupament empresarial a les zones rurals;
 8. Promoure l’ocupació, el creixement, la inclusió social i el desenvolupament local a les zones rurals, inclosa la bioeconomia i la silvicultura sostenible;
 9. Millorar la resposta de l'agricultura de la UE a les demandes de la societat sobre aliments i salut, inclosos els aliments segurs, nutritius i sostenibles, així com el benestar dels animals.

Fomentar el coneixement, la innovació i la digitalització a l’agricultura i les zones rurals és un objectiu transversal.

Com voleu assolir aquests objectius?

La futura PAC proporcionarà més beneficis per als nostres ciutadans alhora que simplificarà i modernitzarà significativament el funcionament de la política, tant per als agricultors com per als estats membres. En lloc de les regles i el compliment, el focus es centrarà en els resultats i el rendiment. Passar d’un enfocament únic a un enfocament a mida significa que la política estarà més a prop dels que l’implementen sobre el terreny. Aquest enfocament donarà molta més llibertat als estats membres per decidir la millor manera d’assolir els objectius comuns alhora de respondre a les necessitats específiques dels seus agricultors, comunitats rurals i societat en general.

A nivell de la UE, se centrarà en:

 • Establir objectius comuns;
 • Llistar les intervencions necessàries i un conjunt d'eines comú de mesures que els Estats membres poden utilitzar per assolir els objectius comuns;
 • Preservar el mercat únic i les condicions equitatives per a tots els agricultors de tota la Unió;
 • Garantir garanties per garantir que la política faci allò que es proposa i;
 • Proporcionar un conjunt d’indicadors per avaluar el progrés.

Els estats membres podran adaptar les eines a les seves pròpies necessitats específiques, exposant com tenen previst fer-ho en un pla estratègic integral de la PAC.

Aquests plans estratègics de la PAC exposaran com cada país es proposa complir els objectius generals de la PAC, tenint en compte les seves necessitats específiques. Definiran una estratègia i explicaran com les accions sota els dos pilars contribuiran a assolir aquests objectius. Els plans també fixaran els objectius per assolir-los; els avenços per assolir aquests objectius seran avaluats a nivell dels Estats membres i verificats per la Comissió Europea en un nou exercici de seguiment i revisió anual.

Cada pla estratègic de la PAC necessitarà l’aprovació prèvia de la Comissió Europea per garantir que mantingui la coherència amb els objectius de tota la UE, mantingui el caràcter comú de la política i no distorsioni el mercat únic ni comporti càrregues excessives per als beneficiaris o les administracions.

Com valorarà els resultats?

S’acordarà un conjunt comú d’indicadors de resultats a nivell de la UE per garantir la igualtat de condicions entre els agricultors de tots els estats membres.

Cada any, els països presentaran un informe de rendiment a la Comissió per mostrar els progressos realitzats, basat en aquests indicadors de resultats específics. La Comissió revisarà els informes i considerarà recomanacions per millorar el rendiment si és necessari.

També s’introduirà un nou sistema de possibles sancions i recompenses per garantir el progrés. Per exemple, els estats membres que compleixin els seus objectius de clima, medi ambient i biodiversitat podran obtenir una recompensa de fins al 5% de la seva assignació de desenvolupament rural al final del període del CFP. Al mateix temps, quan l'informe anual de rendiment indiqui que no s'està fent un progrés suficient, la Comissió podrà intervenir per garantir que el finançament es centri millor en els resultats. Això podria implicar, per exemple, imposar un pla d’acció específic per recuperar el programa nacional, suspendre els pagaments i / o reprogramar, en funció de la naturalesa de les baixes prestacions.

Com ho fa més senzill per als agricultors i les administracions nacionals? I com modernitza la PAC?

Els agricultors saben millor que ningú quin suport necessiten per millorar el seu rendiment. Amb els nous Plans Estratègics de la PAC, els estats membres poden treballar amb els agricultors per determinar què cal fer a nivell nacional o regional per assolir els objectius acordats a la UE, amb una major flexibilitat per triar les mesures més adequades per aconseguir resultats. També es racionalitzarà la llista de mesures àmplies acordades a nivell de la UE; per exemple, la nova PAC defineix vuit grans àrees d'actuació en el desenvolupament rural (medi ambient i clima; agricultors joves; eines de gestió de riscos; coneixement i informació, etc.) les 69 mesures i submesures actuals. Permetre als estats membres que siguin més responsables sobre com poden assolir millor els objectius generals, en lloc d'un enfocament massa preceptiu i universal, serà més senzill i més efectiu.

La Comissió també se centrarà a garantir que els sistemes de governança de cada estat membre funcionin eficaçment, permetent al seu torn decidir si les propostes són elegibles per al suport de la UE en lloc de comprovar les condicions d’elegibilitat de cada beneficiari individual del projecte, com és el cas actual.

La nova PAC fomentarà l'adopció de noves tecnologies, tant per part dels agricultors com per part de les administracions nacionals, per ajudar a simplificar la seva feina. Per exemple, es desenvoluparà un nou sistema de seguiment basat en l'observació a distància sistemàtica i durant tot l'any de les activitats agrícoles. Això, sempre que sigui possible, substituirà els mètodes de control tradicionals, com ara els controls sobre el terreny, reduint significativament la càrrega de control. També es farà un ús addicional d'altres eines digitals com l'anomenada aplicació geoespacial (GSA), que utilitza tecnologia per satèl·lit per permetre als agricultors fer declaracions precises sobre les seves terres i reduir així el nivell d'errors en les declaracions i evitar sancions. animat. Les administracions dels estats membres emplenen les sol·licituds de suport directe dels agricultors amb la màxima informació actualitzada i fiable possible, utilitzant eines existents com el sistema d'identificació de parcel·les, estalviant temps considerable als agricultors.

En virtut de la nova PAC, els Estats membres hauran de posar a disposició dels agricultors un sistema de serveis d’assessorament agrícola (FAS), que abastarà una àmplia gamma de qüestions detallades al propi Reglament. Entre d’altres s’inclouen consells sobre tots els requisits i condicions a nivell d'explotació que deriven del Pla Estratègic de la PAC de cada país; com garantir el compliment de la legislació ambiental sobre aigua, pesticides, aire net, etc.; gestió de riscos; i l'accés a la innovació i la tecnologia. Aquests serveis d'assessorament estaran totalment integrats en els sistemes de coneixement i innovació agrícola dels estats membres més amplis (AKIS), que inclouen també investigadors, organitzacions d'agricultors i altres parts interessades rellevants.

Els agricultors seran tractats per igual a tota la UE?

El nou marc de la PAC preveu una major convergència dels nivells de pagament directe entre els estats membres tancant el 50% de la bretxa entre els nivells d'ajuda de la UE per hectàrea i el 90% de la mitjana de la UE. Això contribueix al compromís de la Comissió de garantir una distribució més justa dels pagaments directes.

Com es pot garantir una distribució més justa dels pagaments als agricultors i a les explotacions petites i mitjanes?

Els pagaments directes seguiran sent una part essencial de la política, ja que cal donar suport als ingressos dels agricultors per fomentar un sector agrícola intel·ligent i resilient.

La Comissió proposa una reducció dels pagaments a partir de 60,000 euros i un límit obligatori per als pagaments superiors als 100,000 euros per explotació. Es tindran totalment en compte els costos laborals. Està dissenyat per garantir una distribució més justa dels pagaments.

Les quantitats alliberades es redistribuiran dins de cada Estat membre, ja sigui mitjançant un pagament directe redistributiu o mitjançant un desenvolupament rural, principalment per garantir que una part més elevada de l'assignació de pagament directe de cada país es destina a les petites i mitjanes explotacions. Els Estats membres també podran oferir als petits agricultors una quantitat rodona per any, un procediment administratiu molt més senzill per als destinataris que no haurien d'omplir les reclamacions anuals per rebre els seus pagaments. Serà responsabilitat de cada estat membre definir com classificar els petits agricultors, ja que el sector agrícola de cada país és diferent.

Cada país també haurà d'aplicar definicions més estrictes per garantir que només els agricultors genuïns rebin suport. Igual que amb les petites explotacions agrícoles, la definició precisa quedarà a càrrec de cada Estat membre (amb subjecció a l’aprovació de la Comissió en el pla estratègic de la PAC), basant-se en diversos factors com ara proves d’ingressos, aportacions laborals a la granja, la clàusula objecte d’empreses i / o la seva inclusió en registres comercials. La definició ha de garantir que no es pugui concedir cap suport a aquelles les activitats agrícoles de les quals només formen una part insignificant de les seves activitats econòmiques globals o aquelles que la seva activitat empresarial principal no sigui agrícola. El reglament també estableix que la definició acordada a cada estat membre no ha d’excloure per definició els agricultors pluriactius (és a dir, aquells que conreen activament però que també es dediquen a activitats no agrícoles fora de la seva explotació).

Com es beneficiaran els joves agricultors de la futura PAC?

Atreure joves al sector i ajudar-los a establir-se com a empreses viables és una de les principals prioritats de la PAC després del 2020. Els joves agricultors es beneficiaran d’una sèrie de mesures, algunes obligatòries i d’altres voluntàries:

 • Els estats membres hauran de reservar, com a mínim, el 2% de la seva assignació nacional per a pagaments directes específicament per donar suport als joves agricultors que s’iniciïn en la professió, ja sigui en forma de pagament complementari a més del seu suport a la renda bàsica o mitjançant subvencions a la instal·lació; els països són lliures de reservar una suma més gran per animar els joves agricultors si identifiquen una necessitat específica de fer-ho.
 • L’import màxim de l’ajut per a la instal·lació de joves agricultors i de creació d’empreses rurals s’incrementarà fins als 100,000 €.
 • El Pla estratègic de la PAC de cada país haurà de presentar una estratègia específica per atraure i donar suport als joves agricultors, inclosa com es pot utilitzar el suport nacional i de la UE de manera més coherent i eficaç.
 • El finançament del desenvolupament rural es pot utilitzar per donar suport als esquemes destinats a millorar l’accés a la terra i la transferència de terres, tradicionalment una barrera important per als joves agricultors que s’incorporen a la professió. Aquests esquemes podrien incloure: col·laboracions agrícoles entre generacions d'agricultors; serveis de successió o planificació de transicions agrícoles; intermediació per a l'adquisició de terrenys; organitzacions nacionals o regionals innovadores dedicades a promoure i facilitar serveis de concordança entre agricultors joves i vells, etc.
 • Els joves agricultors continuaran beneficiant-se del suport a la inversió i de la transferència / formació de coneixement amb el suport de fons de desenvolupament rural.
 • Es permetrà als estats membres establir instruments financers que donin suport al capital de treball per als joves agricultors, que sovint tenen dificultats importants per aconseguir finançament, ateses les altes inversions i els baixos rendiments d’una explotació en la fase inicial. La Comissió també millorarà la cooperació amb el Banc Europeu d’Inversions, especialment a través de la plataforma fi-compass, per aprendre de les experiències i les millors pràctiques sobre esquemes específics per als joves agricultors.

Com donarà suport la nova PAC a l'acció ambiental i climàtica?

Tres dels nou objectius específics de la futura PAC es refereixen al medi ambient i al clima, que abasten els problemes del canvi climàtic, els recursos naturals, la biodiversitat, els hàbitats i els paisatges.

En els seus plans estratègics de la PAC, els estats membres hauran d’explicar com pretenen assolir aquests objectius, garantint que els seus agricultors compleixin tots els seus requisits pel que fa al medi ambient i al clima. També detallaran com utilitzaran el finançament dels dos pilars de la PAC per donar suport a la seva estratègia. Els objectius s’establiran i s’avaluaran cada any per avaluar el progrés.

Assegurar un alt nivell d’ambició pel que fa al clima, el medi ambient i la biodiversitat s’aconseguirà de diverses maneres:

Un nou sistema de "condicionalitat" vincularà el suport a la renda de tots els agricultors (i altres pagaments basats en superfícies i animals) amb l'aplicació de pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient i el clima. Condicionar el suport a estàndards millorats és una millora de les normes existents a la PAC actual.

Un nou sistema d'anomenats "ecoesquemes", finançats amb les assignacions nacionals de pagament directe, serà obligatori per als estats membres, encara que els agricultors no estaran obligats a adherir-s'hi. Aquests ecoesquemes hauran d'abordar els objectius ambientals i climàtics de la PAC de manera que complementin les altres eines rellevants disponibles i que vagin més enllà del que ja es demana en virtut dels requisits de condicionalitat. Tanmateix, correspondrà a cada Estat membre dissenyar-los com cregui convenient. Un exemple podria ser un eco-esquema per finançar l'ús zero de fertilitzants per tal de millorar la qualitat de l'aigua. Els pagaments implicats es podrien oferir com a "complements" als pagaments directes dels agricultors o com a sistemes autònoms els valors de pagament dels quals es basen en els costos addicionals i les pèrdues d'ingressos per als agricultors.

Els estats membres hauran de dedicar almenys el 30% del seu pressupost de desenvolupament rural a mesures mediambientals i climàtiques. El finançament del desenvolupament rural s'utilitzarà per donar suport a accions respectuoses amb el clima i el medi ambient, en particular els anomenats "compromisos agroambientals i climàtics", que tornaran a ser obligatoris per als estats membres però voluntaris per als agricultors. Els pressupostos de desenvolupament rural també es poden utilitzar per finançar una sèrie d'altres accions, com ara la transferència de coneixement, les inversions ecològiques, la innovació i la cooperació. Aquest suport podria afectar a agricultors, gestors forestals i altres parts interessades a les zones rurals.

El finançament de mesures relacionades amb el medi ambient en zones de restriccions naturals (ANC), com ara regions muntanyenques o costaneres, se sumarà ara al 30% del desenvolupament rural

D'acord amb el compromís de la Unió d'aplicar l'Acord de París i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, s'espera que les accions de la PAC aportin el 40% del pressupost global de la PAC a l'acció climàtica.

Quin és el paper de la investigació, la innovació i les noves tecnologies en la futura PAC?

La futura PAC fomentarà una major inversió en coneixement i innovació i permetrà als agricultors i a les comunitats rurals beneficiar-se’n. El principal instrument de suport a la innovació en virtut de la nova PAC continuarà sent l’Associació Europea per a la Innovació (EIP-AGRI), sobretot mitjançant el suport de projectes d’innovació ascendents realitzats per grups operatius. L’enfocament d’innovació EIP-AGRI se centra en l’intercanvi de coneixement, en el qual tots els actors participen de manera interactiva en el procés.

An 10 milions d’euros addicionals El finançament estarà disponible a través del programa de recerca Horizon Europe de la UE per donar suport a la recerca i la innovació específiques en l'alimentació, l'agricultura, el desenvolupament rural i la bioeconomia. Horitzó Europa tindrà un paper fonamental en la creació conjunta del coneixement necessari per modernitzar el sector agrícola. Les sinergies establertes entre Horitzó Europa (amb projectes transnacionals) i la PAC (amb projectes a nivell regional/local i les xarxes de la PAC) ajudaran a construir el sistema de coneixement i innovació agrícoles que pretén accelerar l'adopció de pràctiques innovadores entre tots els actors rurals. àrees.

Què és una organització comuna de mercats (OCM)? Per què només alguns sectors estan coberts per aquests?

Una organització comuna de mercats (OCM) fa referència al conjunt de normes que s’utilitzen per organitzar el mercat únic de productes agrícoles. Aquestes normes cobreixen una àmplia gamma d’aspectes: la xarxa de seguretat del mercat (intervenció pública i ajut a l’emmagatzematge privat), mesures excepcionals en cas de pertorbació del mercat, normes de comercialització, el sistema escolar que ofereix llet i fruites i verdures als escolars, disposicions comercials i nombre de programes operatius per a una sèrie de sectors: fruites i hortalisses, apicultura, vi, llúpol i olives.

La major part del Reglament OCM es mantindrà sense canvis en la futura PAC, amb algunes excepcions. Un canvi important és que els programes operatius esmentats anteriorment s'hauran d'integrar en el Pla Estratègic de la PAC de cada país i els estats membres tindran la possibilitat (si ho consideren necessari) de dissenyar programes operatius (també anomenats intervencions sectorials) per a altres sectors. Poden ser tots els sectors agrícoles, des de cereals i carn fins a llavors i plantes i arbres vius, però excloent l'alcohol etílic i el tabac. Els estats membres poden destinar fins a un 3% del seu pressupost del pilar 1 per a aquestes intervencions sectorials. Aquests programes donaran suport als productors que s'uneixen a través d'organitzacions de productors per dur a terme accions comunes a favor del medi ambient o afavorir una millor posició en la cadena alimentària.

Hi ha suport específic per a determinats sectors?

Alguns sectors de productes específics que es troben en dificultats continuaran beneficiant-se d’un suport addicional per millorar la seva competitivitat, sostenibilitat o qualitat (conegut com a suport d’ingressos acoblats o suport acoblat voluntari segons l’actual PAC). Aquests sectors s’han de considerar importants per motius econòmics, socials o ambientals.

La Comissió proposa mantenir la llista existent de sectors potencialment elegibles (és a dir, aquells sectors que han estat elegibles per rebre suport voluntari acoblat des del 2013; la llista més recent està disponible). aquí). A més, la Comissió proposa ampliar aquesta llista per incloure cultius no alimentaris (que no siguin arbusts de rotació curta i arbres exclosos) utilitzats per a la producció de productes que tinguin el potencial de substituir els combustibles fòssils.

Els estats membres elegibles poden assignar un màxim del 10% dels seus pagaments directes a ajuts a la renda acoblats. Es pot reservar un 2% addicional per donar suport als cultius de proteïnes.

Hi ha un règim especial per a les regions ultraperiferiques de la UE?

Tenint en compte els reptes agrícoles particulars de les regions ultraperiferiques de la UE, la PAC ofereix suport addicional per als agricultors. El finançament proposat per a aquestes regions –els departaments francesos d'ultramar (Guadalupe, Guaiana Francesa, Martinica, Reunió, Saint-Martin i Mayotte), les Açores i Madeira i les Canàries– es fixa en 627.63 milions d'euros anuals durant els set anys. període.

Els pagaments directes disponibles per als agricultors de les regions ultraperifèriques es mantindran molt per sobre dels nivells de suport pagats en altres estats membres.

Aquesta xifra no inclou finançament addicional potencial per a aquestes regions del pressupost de desenvolupament rural. Es pot utilitzar per donar suport a accions de restauració, preservació i millora de la biodiversitat en l'agricultura i la silvicultura, i per promoure el desenvolupament econòmic a les zones rurals d'aquestes regions ultraperifèriques. La contribució de la UE als plans de desenvolupament rural en aquestes zones s'ha elevat al 70%, en comparació amb al voltant del 40% en altres llocs.

Com ajudarà la nova PAC als agricultors a afrontar crisis i riscos?

La PAC actual ja ajuda els agricultors a afrontar la incertesa de la seva professió, mitjançant el suport als ingressos (pagaments directes), mesures del mercat, suport a les eines de gestió de riscos i formació i inversions en desenvolupament rural.

El nou PAC manté aquest enfocament, alhora que introdueix noves millores:

 • Les disposicions actuals sobre intervenció pública, emmagatzematge privat i mesures excepcionals no canvien i continuen disponibles per donar suport als agricultors de la UE en cas de necessitat.
 • Els estats membres tindran en el futur la possibilitat de dedicar fins al 3% de la seva assignació del primer pilar per ajudar a donar suport a sectors diferents dels que són (com ara les fruites i verdures, el vi o l’oli d’oliva) que ja es beneficien dels programes sectorials. L’objectiu és estimular les accions de les organitzacions de productors a favor de la competitivitat, la sostenibilitat i la gestió del risc / crisi, entre d’altres.
 • La pràctica actual de reservar una part del finançament global del pilar 1 es mantindrà per crear una "reserva agrícola", que es pot utilitzar per a mesures de mercat i mesures de suport excepcionals. Aquesta reserva serà d'almenys 400 milions d'euros en total cada any, i s'omplirà mitjançant la renovació de la reserva de crisi a partir del 2020 (és a dir, sota l'actual PAC i de l'actual MFP) al 2021; en els anys següents, es tornaran a renovar tots els fons no utilitzats. La renovació de la reserva, en lloc d'optar per omplir-la de nou cada any i reassignar els fons no utilitzats als Estats membres, reduirà significativament la càrrega administrativa.
 • Els estats membres hauran de donar suport a les eines de gestió de riscos en desenvolupament rural per ajudar els agricultors a gestionar els riscos relacionats amb la producció i els ingressos que estan fora del seu control. Aquest tipus de suport, que es realitzarà en forma de contribucions financeres a primes per a sistemes d’assegurances i fons d’inversió, que inclogui riscos de producció i d’ingressos, serà obligatori per a tots els estats membres. El suport a diferents accions, com ara inversions i formació per ajudar els agricultors a prevenir riscos o per fer front a les seves conseqüències, esdevé obligatori en el desenvolupament rural.
 • Es crearà una plataforma a nivell de la UE sobre gestió de riscos, en forma d’un centre multiparticipant únic, per ajudar a tots els actors implicats, des dels agricultors i les autoritats públiques fins als instituts de recerca i el sector privat, compartir coneixements i intercanviar experiències i millors pràctiques.
 • També es podran utilitzar instruments financers per facilitar l'accés al capital de treball, per exemple, per ajudar els agricultors a superar l'escassetat temporal de liquiditat causada per una crisi inesperada.
 • El programa Horizon 2020 finançarà la investigació sobre la gestió de riscos, la digitalització de les explotacions agràries i l’ús intel·ligent del big data a l’agricultura, mentre que el European Innovation Partnership (EIP-AGRI) també pot donar suport a projectes en el camp de la gestió de riscos.

Com contribuirà la nova PAC al futur de les zones rurals de la UE?

Amb més del 50% de la població de la UE que viu a les zones rurals, és important assegurar-se que segueixi sent atractiva, dinàmica i sostenible; amb llocs de treball de bona qualitat, creixement econòmic i accés a infraestructures de qualitat, mobilitat i serveis bàsics. L’agricultura és el centre de moltes comunitats rurals i, gràcies al seu suport als agricultors i comunitats rurals, també ho és la PAC.

La simplificació del desenvolupament rural, amb amplis objectius fixats a nivell de la UE i més flexibilitat perquè els estats membres puguin adaptar les seves accions a les seves necessitats específiques, garantirà que el suport al desenvolupament rural sigui efectiu a tota la UE. L’augment de la taxa de cofinançament dels estats membres els permetrà mantenir un nivell ambiciós d’inversió a les zones rurals.

També és per això que el futur finançament per al desenvolupament rural s'orientarà a on pugui aportar un valor afegit real: el desenvolupament de l'economia local, rural i agrícola, deixant que altres fons de la UE es concentrin en grans projectes d'infraestructures, inclosa la banda ampla. Un element clau de la futura política de desenvolupament rural serà promoure el desenvolupament de Smart Villages a les zones rurals juntament amb la millora de la infraestructura local.

Quina diferència hi ha entre preus actuals i constants i quins són els estalvis reals en el futur pressupost de la PAC? Com es distribuirà el pressupost de la PAC entre els estats membres?

La Comissió ha proporcionat una transparència sense precedents presentant per primera vegada la seva proposta de nou pressupost a llarg termini de la UE el 2 de maig, tant en preus actuals com en preus constants del 2018.

No obstant això, els preus actuals representen els imports reals que obtindran els beneficiaris finals del pressupost de la UE. Cada pressupost anual de la UE s’acorda en preus actuals i els estats membres contribueixen al pressupost global de la UE en preus actuals.

Aquesta és la mateixa metodologia que s’ha utilitzat en el passat per expressar el pressupost de la PAC, fent que les propostes actuals siguin directament comparables amb els pressupostos anteriors.

Els preus constants, que eliminen la inflació, s’utilitzen per comparar l’impacte econòmic de les inversions en un període de temps més llarg. És fàcil canviar de preus constants a preus actuals i viceversa perquè la Comissió utilitza (i sempre ha utilitzat) com a substitut de les taxes futures d’inflació, una taxa d’inflació anual fixa del 2% a l’hora de fer els seus càlculs.

Com a resultat, es proposa una reducció al voltant del 5% del pressupost de la PAC en els preus corrents; això equival a una reducció al voltant del 12% en preus constants del 2018 sense inflació.

 

Assignacions per estats membres en preus actuals, en milions d'euros
  Pagaments directes mercats Desenvolupament rural Total
BE 3 399.2 3.0 470.2 3 872.4
BG 5 552.5 194.5 1 972.0 7 719.0
CZ 5 871.9 49.5 1 811.4 7 732.9
DK 5 922.9 2.1 530.7 6 455.6
DE 33 761.8 296.5 6 929.5 40 987.8
EE 1 243.3 1.0 615.1 1 859.4
IE 8 147.6 0.4 1 852.7 10 000.7
EL 14 255.9 440.0 3 567.1 18 263.1
ES 33 481.4 3 287.8 7 008.4 43 777.6
FR 50 034.5 3 809.2 8 464.8 62 308.6
HR 2 489.0 86.3 1 969.4 4 544.6
IT 24 921.3 2 545.5 8 892.2 36 359.0
CY 327.3 32.4 111.9 471.6
LV 2 218.7 2.3 821.2 3 042.1
LT 3 770.5 4.2 1 366.3 5 140.9
LU 224.9 0.2 86.0 311.2
HU 8 538.4 225.7 2 913.4 11 677.5
MT 31.6 0.1 85.5 117.1
NL 4 927.1 2.1 512.1 5 441.2
AT 4 653.7 102.4 3 363.3 8 119.4
PL 21 239.2 35.2 9 225.2 30 499.6
PT 4 214.4 1 168.7 3 452.5 8 835.6
RO 13 371.8 363.5 6 758.5 20 493.8
SI 903.4 38.5 715.7 1 657.6
SK 2 753.4 41.2 1 593.8 4 388.4
FI 3 567.0 1.4 2 044.1 5 612.5
SE 4 712.5 4.1 1 480.9 6 197.4

 

Assignacions per estats membres a preus constants del 2018, en milions d’euros
  Pagaments directes mercats Desenvolupament rural Total
BE 3 020.8 2.6 417.9 3 441.3
BG 4 930.2 172.8 1 752.4 6 855.4
CZ 5 218.2 44.0 1 609.7 6 871.9
DK 5 263.5 1.8 471.6 5 736.9
DE 30 003.0 263.5 6 158.0 36 424.5
EE 1 102.4 0.9 546.6 1 650.0
IE 7 240.5 0.4 1 646.4 8 887.3
EL 12 668.8 391.0 3 170.0 16 229.8
ES 29 750.3 2 921.7 6 228.2 38 900.2
FR 44 464.1 3 385.1 7 522.4 55 371.6
HR 2 207.7 76.7 1 750.1 4 034.5
IT 22 146.8 2 262.1 7 902.2 32 311.0
CY 290.8 28.8 99.5 419.1
LV 1 967.4 2.0 729.7 2 699.2
LT 3 343.9 3.7 1 214.2 4 561.7
LU 199.9 0.2 76.5 276.5
HU 7 587.8 200.6 2 589.1 10 377.4
MT 28.0 0.1 75.9 104.1
NL 4 378.5 1.8 455.0 4 835.4
AT 4 135.6 91.0 2 988.8 7 215.5
PL 18 859.5 31.3 8 198.2 27 088.9
PT 3 741.0 1 038.6 3 068.1 7 847.7
RO 11 869.7 323.0 6 006.1 18 198.8
SI 802.8 34.2 636.1 1 473.1
SK 2 444.5 36.6 1 416.3 3 897.5
FI 3 169.0 1.2 1 816.6 4 986.8
SE 4 187.7 3.7 1 316.0 5 507.4

 

Quins són els següents passos?

Les propostes dels tres reglaments de la nova PAC 2021-2027 s'enviaran al Parlament Europeu i al Consell. Aleshores, els colegisladors seran els responsables d'assumir les seves respectives posicions en relació a les propostes de la Comissió.

Un acord ràpid sobre el pressupost global de la UE a llarg termini i les seves propostes sectorials és essencial per garantir que els fons de la UE comencin a donar resultats sobre el terreny tan aviat com sigui possible i que els agricultors rebin la seguretat i la previsibilitat necessàries per a les seves decisions empresarials i d’inversió.

Unes retards similars a les experimentades a principis del període pressupostari actual 2014-2020 podrien significar que els agricultors i les administracions nacionals no es beneficiaria de la reduïda burocràcia, una major flexibilitat i uns resultats més efectius que aportarà la nova PAC. Qualsevol demora en l’aprovació del futur pressupost també retardaria l’inici de milers de possibles nous projectes a tota la UE dissenyats per donar suport als agricultors i les comunitats rurals, abordant qüestions des del reforç de la protecció del medi ambient fins a la captació de nous agricultors.

Un acord sobre el proper pressupost a llarg termini el 2019 permetria una transició perfecta entre el pressupost actual a llarg termini (2014-2020) i el nou i garantiria la previsibilitat i la continuïtat del finançament en benefici de tothom.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències