Connecteu-vos amb nosaltres

Drogues

La policia apodera més de € 4.5 milions en #Cryptocurrencies en el bust més gran d'Europa #LSD

COMPARTIR:

publicat

on

Concepte de Bitcoin com un processador d'ordinador a la placa base. Escena 3D.

La Guàrdia Civil espanyola i la Policia Federal Austríaca, amb el suport d'Europol, han desarticulat a la xarxa Darknet una xarxa criminal que produeix i distribueix drogues sintètiques a tot el món, conegudes com a noves substàncies psicoactives (NPS). El grup criminal també va estar involucrat en el blanqueig de diners que li corresponia amb la venda de criptomonedes, principalment Bitcoins. Més de 4,500,000 € en Bitcoins, IOTA i lumen van ser confiscats per les autoritats policials.

Es van incautar més de 100 tipus diferents de NPS en dos laboratoris de les províncies de Granada i València a Espanya, el valor de mercat dels quals superaria els 12 milions d'euros. Es van confiscar prop de 800 dosis d'LSD, la qual cosa va suposar el transport més gran mai d'aquest tipus de substàncies i derivats a la Unió Europea (UE). Europol va donar suport a la jornada amb dues oficines mòbils a Espanya i Àustria. Es va oferir suport analític durant tota l'operació.

Resultats:

  • Vuit detinguts (de nacionalitat espanyola, austríaca i francesa) acusats de tràfic de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal;
  • sis escorcolls d'habitatges a Espanya (Granada, València i Madrid) i un registre d'habitatges a Àustria;
  • dos laboratoris de drogues sintètiques desmantellats;
  • total de 8 milions d'euros confiscats;
  • criptomonedes: BTC 510 (5,508,000), valor IOTA 137 i valor en lumens 30,000;
  • 1.6 milions confiscats d'un compte bancari austríac;
  • 700,000 en efectiu confiscats a Espanya;
  • tres immobles embargats amb un valor proper a 1m, i;
  • deu vehicles de luxe confiscats.

Drogues sintètiques venudes a Darknet i enviades per correu

El grup del crim organitzat operava a Espanya des del 2012 i importava la matèria primera per fabricar les substàncies psicoactives de països asiàtics, principalment de la Xina. L'organització va instal·lar un laboratori a Amsterdam, que va servir com a unitat de producció de drogues sintètiques. Des d'aquest laboratori les substàncies estupefaents s'enviaven a altres dos laboratoris d'Espanya (Granada i València), que eren gestionats directament per l'organització i on els medicaments s'envasaven i distribuïen al consumidor final.

Es van enviar paquets i sobres postals a més de 100 països diferents, que contenien substàncies estupefaents camuflades com altres productes legals, com ara additius per al ciment. Entre les substàncies que es van distribuir hi havia més de 100 tipus diferents de NPS: cannabinoides sintètics, depressors, dissociatius, estimulants com anfetamines o catinones, nootròpics, psicodèlics i opiacis sintètics, aquests últims un greu problema en països desenvolupats com els EUA.

El grup del crim organitzat oferia les drogues sintètiques exclusivament a través de pàgines web de Darknet on l'accés estava restringit als usuaris prèviament convidats redirigits des dels fòrums. Dues de les pàgines web gestionades per l'organització van gaudir d'una gran reputació, sent les més conegudes i exclusives a nivell mundial en aquest àmbit.

anunci

Gran negoci a Darknet

El tràfic de drogues és un gran negoci, ja que aporta una cinquena part de tots els beneficis del crim organitzat. El mercat de les drogues sintètiques arriba als milers de milions d'euros cada any i la sofisticació dels productors i traficants continua augmentant. Durant l'última dècada, els mercats il·legals en línia han canviat la manera de comprar i vendre les drogues. L'activitat criminal a Darknet s'ha tornat més innovadora i més difícil de predir. Els mercats de Darknet ofereixen una plataforma en gran part anònima per comerciar amb una sèrie de béns i serveis il·lícits. Es calcula que al voltant de dos terços de les ofertes als mercats de Darknet estan relacionades amb drogues.

Combatre els mercats il·lícits de Darknet

El comerç il·lícit als mercats de Darknet és un signe de la naturalesa cada cop més complexa del crim organitzat transnacional a la UE. El 2017 Europol i el Agència de drogues de la UE EMCDDA publicat Drogues i Darknet: perspectives per a l'aplicació, la investigació i la política, un informe que presenta l'última comprensió de com funcionen els mercats de Darknet, les amenaces que representen per a la salut i la seguretat i com Europa pot respondre.

Segons l'informe, la interrupció del mercat hauria de formar part d'un conjunt més ampli i integrat de mesures implementades com a part d'una estratègia global per abordar el comerç de drogues a l'ecosistema Darknet. Els equips d'investigació de Darknet modelats i promoguts per Europol seran el centre d'aquesta estratègia integrada. El compromís amb les indústries clau (per exemple, tecnologia de la informació, xarxes socials, serveis de pagament i distribució de productes) serà cada cop més important per identificar i respondre a noves amenaces en aquesta àrea.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències