Tajani visita a #Niger - 95% disminueix els fluxos de migració a Líbia i Europa gràcies a l'associació i fons de la UE

| Juliol 16, 2018

"Mitjançant el suport financer i una forta associació, la Unió Europea ha ajudat a Níger a reduir els fluxos migratoris cap a Líbia i la UE per sobre del 95%. A 2016, la gent de 330,000 va creuar Níger dirigida principalment cap a Europa a través de Líbia. A 2017, aquest nombre va passar a ser inferior a 18,000 i, a 2018, al voltant de 10,000. Hem de seguir donant suport a Níger en aquesta acció oferint tota l'ajuda possible per al desenvolupament econòmic, empresarial i tecnològic del país ", va dir el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, abans de la seva missió a Níger a 17 i 18 de juliol.

"Níger és un exemple dels èxits aconseguits per la Unió Europea, també gràcies al desplegament òptim del Fons Fiduciari per a Àfrica. Els recursos s'estan acabant i calen nous crèdits per ajudar el país, entre els més pobres del món, a protegir les fronteres, gestionar els fluxos migratoris i garantir la seguretat. La meva visita té com a objectiu reforçar la bona col·laboració amb Níger oferint oportunitats concretes de creixement econòmic a través de la xarxa d'emprenedors, investigadors i organitzacions internacionals que m'acompanyaran ", va afegir Tajani.

Seguint la petició del president de Níger, Mahamadou Issoufou, Tajani dirigirà una missió de diplomàcia econòmica a Niamey amb representants d’empreses europees més grans de 30, experts en investigació i innovació, i organitzacions internacionals, inclosa la FAO. La missió es basarà en quatre pilars: la cooperació política; impulsar l’emprenedoria; recerca, innovació i transferència de tecnologia i cooperació internacional.

Cooperació política

Tajani serà rebut pel president Issoufou, el president de l'Assemblea Nacional de Nigèria, Ousseini Tini i el primer ministre, Brigi Rafini, amb qui abordarà els problemes de seguretat, control de fronteres i gestió dels fluxos migratoris.

Níger està fent un treball excel·lent per acollir desenes de milers d’immigrants evacuats de l’ACNUR i de l’OIM de Líbia. Es necessita urgentment una nova ajuda financera per continuar aquestes operacions. El nou El tram 500 milions del Fons Fiduciari per a Àfrica ha de servir principalment per donar suport als esforços d'aquest país. També cal una reforma de la regulació de Dublín per garantir que els refugiats identificats en els països de trànsit es distribueixin de manera uniforme entre tots els països de la UE. És inacceptable que dels refugiats vulnerables de 1,700 evacuats a Níger des de Líbia, només unes poques dotzenes hagin estat acceptades per uns quants països de la UE ", va dir Tajani.

El president Tajani assistirà a una reunió dels ponents dels parlaments dels països del Sahel 5 (Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger i Txad). L'enfortiment de la cooperació entre els països del Sahel és el centre d'aquesta trobada, amb l'objectiu d'un acord per fomentar l'estabilitat de la regió, la seguretat, la immigració i el desenvolupament. Més endavant Tajani es reunirà amb el secretari general d'Ibrhaim Sani-Abani, general de Cen-triste, que reuneix els països Sahel-Saharan 29 per discutir especialment l'estabilització i la democratització de Líbia.

Impulsar l’emprenedoria

La visita també ofereix l'oportunitat de promoure una missió de diplomàcia econòmica amb la participació de més d'una trentena d'empreses, associacions empresarials europees i empreses presents al Níger. L'objectiu és donar a conèixer les oportunitats d'inversió, millorar el clima empresarial i facilitar contactes i intercanvis amb empreses productores i amb les autoritats del país.

En aquest sentit, el president va declarar: "Níger necessita inversions en agricultura, energies renovables i sectors digitals. Per petició del president Issoufou, hem reunit empreses que operen principalment en aquests sectors i tenen una facturació total de 80 milions. Un primer desenvolupament concret d'aquesta iniciativa és la creació, desitjada pel president de Níger, d'un consell econòmic assessor permanent que tindrà la tasca de seguir aquestes primeres reunions i contactes amb empreses europees. "

Recerca, innovació i transferència de tecnologia

La transferència de tecnologies innovadores i tècniques de producció és fonamental per al desenvolupament del Níger. Per això, Tajani estarà acompanyat per experts i investigadors que posaran a disposició de les autoritats nigerianes i dels actors de la cooperació local solucions concretes en l'àmbit de l'agricultura de baix consum d'aigua, la transformació de productes agrícoles i la innovació digital. Tajani també presentarà les oportunitats de cooperació en matèria de seguretat, control de fronteres, aviació i agricultura que ofereixen els sistemes de satèl·lits de la UE, EGNOS, Galileo i Copernicus.

Cooperació internacional

La visita del president també inclourà representants d'organitzacions internacionals, com ara l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), el Banc Africà de Desenvolupament (BAD) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI). L'objectiu és treballar junts per ajudar a assolir els objectius de desenvolupament sostenible establerts per l'ONU.

També participaran en la missió representants del Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) i de les Direccions Generals de Desenvolupament i Cooperació per a Recerca i Energia de la Comissió Europea.

Fons

La Unió Europea és un dels col·laboradors financers més actius d’Àfrica gràcies a una àmplia gamma d’eines i programes:

El Fons fiduciari d'emergència per a l'Àfrica

El Fons fiduciari d'emergència de la Unió Europea té com a objectiu promoure l’estabilitat a l’Àfrica tractant les causes profundes de la desestabilització, el desplaçament forçat i la migració irregular.

Per aquest motiu, fins ara, el Fons Fiduciari ha promès un compromís de la UE de tres milions de dòlars europeus: el Sahel i el Llac Txad, la Banya d'Àfrica i el nord d'Àfrica amb l'objectiu d'ajudar més que els immigrants 3.3 en trànsit i crear més de Treballs de 160,000 a Àfrica, incloent-hi un compromís de 250.000m a Níger, que és el principal beneficiari del Fons Fiduciari, que permet ara que 230 pugui ajudar els projectes amb una millora de la governança i la prevenció de conflictes, la millora de la gestió de les migracions i la millora de les oportunitats econòmiques i laborals.

Gràcies al suport de la Unió Europea del Fons Fiduciari, l'Organització Internacional de Migracions ha traslladat els immigrants 23,000, des del gener de 2017, de Líbia a Níger i, posteriorment, els retornen, segons el seu propi desig, al seu país d'origen. Des de novembre, des de novembre de desembre, Liban va evacuar a refugiats i sol·licitants d'asil vulnerables a 1,700.

Un dels projectes 11 esmentats per exemple, inverteix 6.9m d’Eur from the Trust Fund per millorar la transició de la formació a l’ocupació de noies i nois joves a les regions de Zinder i Agadez. A més, s'estima que més dels joves empresaris de 9,000 van aconseguir iniciar la seva pròpia activitat gràcies a projectes de fons fiduciari a Níger.

Després del Consell Europeu de 28 i de 29 de juny, ara s’han assignat 500m addicionals al Fons Fiduciari.

feu clic aquí llegir més al fons de confiança d'emergència de la UE per a Àfrica al Níger.

Ajuda humanitària de la UE a Àfrica i altres projectes

Les ajudes de la UE es canalitzen principalment a través del Fons Europeu de Desenvolupament, que en la seva edició de 11th assigna un total de 596m € a Níger durant el període 2014-2020, que cobreix quatre sectors principals, com ara la seguretat alimentària, la governança i les infraestructures. L’ajuda humanitària total per a Níger a 2017 va ser 42.6m € que cobreix el suport a la nutrició i assistència alimentària a les accions en resposta a la violència de Boko Haram a Diffa, així com donar suport als refugiats de Mali al Níger. A més de les ajudes de la UE, Níger també es beneficia de programes regionals per a Àfrica occidental en determinats camps, inclosos els sistemes d'informació policial i el transport. A 2015, el Parlament Europeu va llançar també una acció preparatòria amb una inversió de 4.6m € per millorar la salut nòmada al nord del Níger i al nord de Mali.

feu clic aquí més informació sobre l’ajut humanitari de la UE al Níger.

Pla d'inversió de la UE per a Àfrica

El pla d’inversions externes (EIP) es va llançar a 2017 amb la finalitat d’atreure importants inversions privades al barri de la UE i a l’Àfrica. Es preveu que s’apropiï la inversió de 44bn d’Euros a través d’una entrada inicial de la UE de 4.1bn €.

El pla ho farà utilitzant els diners públics per reduir el risc d'inversió privada en sectors clau per al desenvolupament de les economies africanes, com ara l'energia sostenible o els préstecs de petites empreses. Els instruments van combinar els programes anomenats 'blending' existents de la UE (pressupost 2.6bn €), que combinen préstecs i subvencions amb guaranteeee (un pressupost de 1.5bn €).

El pla d’inversions ha vist, per exemple, una inversió de 64m d’Eur en una planta d’energia híbrida d’Agadez al Níger, que permet el subministrament d’electricitat a les zones rurals fora de la xarxa i la construcció d’una central solar a Gorou Banda per subministrar els suburbis de Niamey, incloent també la formació de joves enginyers africans en tecnologia fotovoltaica.

feu clic aquí llegir més sobre el pla d'inversions externes de la UE.

Immigració

El Níger, encara que relativament petit, és probablement el país de trànsit migratori més important per a la ruta del Mediterrani central cap a la UE. S’estima que prop de 90% d’immigrants procedents d’Àfrica occidental en ruta cap a Líbia i Europa viatgen a través del Níger.

Entre 2016 i 2017, els números es van reduir significativament. A 2016, l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) va observar persones 333,891 sortides a través de les fronteres del Níger (principalment a Líbia). A 2017, el nombre va disminuir a 17,634. La tendència decreixent sembla confirmada per les estimacions de 2018.

Les mesures restrictives adoptades pel govern de Níger per atacar la migració irregular, la situació que preval a Líbia i la repatriació de nacionals nigerians residents a Algèria han provocat un canvi cap a rutes migrants més perilloses i fragmentades. S'estima que, com a mínim, gairebé les defuncions 500 (un nombre que probablement siguin molt més altes) per any al desert del Sàhara a Níger i Algèria. També hi ha riscos significatius de segrest per a rescat i tràfic de persones.

Actualment, Níger acull refugiats i desplaçats 300,000 que fugen de les crisis dels països veïns. Els camps de refugiats es concentren a la regió sud-oriental de Diffa i a les regions del nord i nord-oest de Tahoua i Tillabery, on hi ha una important crisi humanitària. Més concretament, segons dades de ACNUR, a partir de gener, 2018, 310,626 són persones preocupants al Níger. D'ells, 129,520 són persones desplaçades internes. La resta són nacionals no nigerians i vénen principalment de Mali i Nigèria.

feu clic aquí llegir la nota informativa de ACNUR sobre la immigració a Níger.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, Àfrica, EU, Parlament Europeu, Nigèria, món

Els comentaris estan tancats.