#Canada i la Unió Europea celebren la reunió inaugural del Comitè Mixt #CETA

| Octubre 2, 2018

Canadà i la UE van celebrar la primera reunió del Comitè Mixt de l'Acord Comercial i Econòmic (CETA) a Montreal.

El Comitè mixt establert en virtut de l'Acord ampli i econòmic-comercial (CETA) entre Canadà i la Unió Europea (UE) va celebrar la seva primera reunió a Montreal, Canadà, copresidida pel ministre canadenc de diversificació del comerç internacional, James Carr, i la comissària de comerç, Cecilia Malmström.a la foto).

El ministre Carr i el comissari Malmström van revisar el progrés aconseguit des del començament de l'aplicació provisional el mes de setembre 21, 2017, va fer un balanç de l'estat de la implementació de l'Acord i va discutir com CETA està creant noves oportunitats per a les persones d'ambdós costats de l'Atlàntic.

Es van adoptar tres recomanacions per establir l'etapa per a un major treball en CETA, específicament en comerç i petites i mitjanes empreses (PIMES), el canvi climàtic i l'Acord de París, i comerç i gènere.

Per augmentar les oportunitats de comerç i inversió per a petites i mitjanes empreses (PIMES), es crearan punts de contacte i un lloc web dedicat a aquestes empreses, tenint en compte les necessitats de les PIME en la implementació de CETA.

El ministre Carr i el comissari Malmström van debatre sobre com l'acord pot seguir recolzant els esforços per fer front a l'amenaça urgent del canvi climàtic. Mitjançant l'adopció d'una Recomanació conjunta entre Canadà i la UE sobre el canvi climàtic i l'acord de París, van afirmar el seu compromís d'aplicar eficaçment l'acord de París. Intensificant la col·laboració existent en el camp del clima, el document aprovat afirma que ambdues parts "cooperaran, treballaran conjuntament i prenguin accions conjuntes" per contribuir als objectius de l'Acord de París i la transició a les baixes emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Pel que fa al comerç i al gènere, el document acordat reconeix la importància de fer que les polítiques comercials siguin més responsables de gènere per garantir que tots els beneficis de la liberalització comercial arribin a tothom. També fa èmfasi en la necessitat d'entendre millor l'impacte del comerç en la igualtat de gènere i la participació de les dones en l'economia. Canadà i la UE cooperaran i compartiran informació per a això.

El ministre Carr i el comissari Malmström, que recorden l'Instrument d'interpretació conjunta d'octubre de 2016 i el compromís d'iniciar una revisió anticipada dels capítols de comerç i desenvolupament sostenible, inclosos els seus mecanismes d'aplicació, van acordar intensificar els esforços per aconseguir-ho. Acollir amb satisfacció els progressos realitzats en la implementació d'aquests capítols fins ara: el Canadà i la UE ja han identificat algunes prioritats conjuntes preliminars per a aquest treball, com qüestions laborals en les cadenes de subministrament mundials de països tercers; la negociació col·lectiva en el context del canviant món del treball, en particular en l'economia web; comprendre millor la dinàmica entre el comerç i la igualtat de gènere; i promoure la conducta empresarial responsable. El comissari Malmström i el ministre Carr van convidar al Comitè de Comerç i Desenvolupament Sostenible de CETA a fer un seguiment ràpid amb accions concretes en aquests àmbits i potencialment altres. Els dos també van acordar proposar solucions i resultats en la segona reunió de la Comissió Mixta CETA l'any que ve.

Carr i Malmström van donar la benvinguda a l'establiment del Fòrum de la Societat Civil, format per representants de la societat civil que durà a terme un diàleg amb el Comitè de Comerç i Desenvolupament Sostenible de CETA al llarg de la seva tasca. També van animar a la societat civil a participar en futurs intercanvis de cooperació reguladora en el Fòrum de Cooperació Reguladora.

Carr i Malmström van donar la benvinguda als progressos i van reiterar el seu compromís de reduir els requisits de prova duplicats segons el Protocol d'avaluació de la conformitat de CETA, amb l'objectiu de reduir els costos de certificació.

La reunió també va permetre al ministre Carr i al comissari Malmström reiterar el seu compromís amb l'èxit de CETA. L'acord serveix com a senyal a la resta del món de la determinació del Canadà i la UE de continuar defensant el lliure comerç inclusiu, en un moment en què el sistema comercial global basat en regles s'enfronta a reptes greus. Per aquest motiu, ambdues parts van aprofitar l'oportunitat de debatre iniciatives per reformar l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

Finalment, la reunió va ser una ocasió per celebrar l'aniversari d'un any de l'aplicació provisional de CETA. Des de setembre 2017 Canadà i la UE s'han beneficiat d'un augment del comerç en molts sectors.

El ministre Carr i el comissari Malmström van acordar celebrar la segona reunió de la Comissió Mixta CETA el proper any a Europa per revisar els progressos posteriors i assegurar que l'acord segueixi oferint beneficis tangibles a ambdós costats de l'Atlàntic.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Canadà, EU, EU, Comissió Europea, Tisa, Comerç, Els acords comercials

Els comentaris estan tancats.